Türkiye Varlık Fonu'nun Denetim Raporu 'Gizli' İbaresiyle Meclis'e Geldi: 'Neden Gizlenmek İsteniyor?'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Türkiye Varlık Fonu’nun ‘gizli’ ibareli denetim raporunun görüşülmesine CHP, İYİ Parti ve HDP milletvekilleri itiraz etti. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz görüşmeyi başlatınca İYİ Parti milletvekilleri toplantıyı terk etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu’nun 2019 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleriyle İlgili Denetim Raporlarının Sunulduğuna Dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ni görüşmek üzere toplandı.

'Suçlu mu olacağız'

Raporda gizli ibaresinin yer almasına tepki gösteren İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, söz alarak şu ifadeleri kullandı:

“Bu rapor bizim elimize gizli ibaresiyle geldi. Bunun nedenini anlamadık. Rapordaki bir kısım bilgileri paylaştığımızda suç işlemiş olacak mıyız olmayacak mıyız bilmiyoruz. Burada bir karartma var, denetimin bir karartması var. Gizlilik ibaresi kaldırıldıktan sonra ancak bu görüşülebilir.”

'Devlet denetleme kurumu 'gizli' ibaresini kullanamaz'

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise rapora Devlet Denetleme Kurulu’nca ‘gizli’ damgasının vurulmasının geçerliliğinin olmadığını, bu denetimi yapmanın TBMM’nin hakkı olduğunu söyledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da raporun ‘gizli’ ibaresi bulunan ön sayfasını Twitter’daki hesabından paylaştığını, şu ana kadar hakkında bir fezlekenin hazırlanmadığını belirterek, “Ben bunun içeriğini paylaşsam suç işlemiş olur muyum bunu bilmemiz gerekir. Şeffaflık ilkesi olan bir kamu kurumunun gizli ibareli bir denetim raporu olamaz” ifadelerini kullandı.

AKP’li vekil, ‘Rutin işlem’ dedi

AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, gizlilik damgası vurulmasının rutin bir işlem olduğunu söyledi. Öztürk, gizlilik kararı alınmadıkça bu raporun gizli olmadığı kanaatini taşıdığını dile getirdi. 

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da Varlık Fonu’na ilişkin kanunda gizlilik öngören bir düzenleme bulunmadığını anlatarak, “Devlet Denetleme Kurulu hangi gerekçeyle buna ‘gizli’ mührünün basılmasını öngördü, bunu bilmiyorum. Raporun gizlilik arz edecek bir boyutu yok” dedi.

İYİ Parti toplantıyı terk etti

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu rapor üzerinde konuşanların ileride yargılanabileceğini belirterek, ‘gizli’ ibaresinin mutlaka kaldırılmasını istedi. 

İYİ Parti’li Usta da, “Bütün bu tartışmalardan sonra hala bir şüphe olduğu için mahkemenin gölgesinde bir tartışma, müzakere yapmak istemiyorum. İYİ Parti Grubu olarak toplantıyı terk ediyoruz” dedi. 

Tartışmanın ardından raporun görüşülmesine geçildi.

Erdoğan, SpaceX ve Tesla Kurucusu Elon Musk İle Telefonda Görüştü
Günlük Koronavirüs Tablosu: 7 Bin 489 Yeni Vaka, 132 Can Kaybı

Popüler İçerikler

Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
AKP Milletvekili Adem Yıldırım'ın Gündem Olan Konuşması: "5 Milyondan Fazla Türk Vatandaşı Olmuş Arap Var"
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
YORUMLAR
27.01.2021

Çok basit, Borsa İstanbul'un %10'unun ihale açılmadan Katar'a verilmesi gibi birçok işlem sayıştay denetimi olmayan varlık fonu üzerinden yapılıyor. Hangi fabrika ne kadara satıldı, karşılığında ne alındı, paralar nereye gitti kimin cebine girdi hiç bir şey bilinmiyor. Herhangi bir devlet kurumunda böyle bir denetim olmaması zaten direkt ben paraları cebe atmak istiyorum demektir. Bunun da kimse tarafından bilinmesini istemiyorlar.

27.01.2021

saklayın sandıkdan sonra bakalım nereye saklıycaksınız

27.01.2021

Neyi gizliyorlar ben de anlamıyorum.Çoğu sığır zaten çalıyorsa da çalışıyor ya da vardır bir bildikleri diye birşey demiyor.Ses çıkaranıda atıyorsunuz içeri.Ortada muhalefet yok adalet yok.Düzgünce söyleyin işte ülkenin anasını s.kiyoruz elde avuçta ne varsa satıyoruz diye..!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ