‘Türkiye Teknoloji Üreten Ülke Olacak’

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, çip sektörüne girilmesi gibi son dönem yatırımlar ile Türkiye’nin sadece teknoloji tüketen bir ülke olmaktan uzaklaşmaya başladığını belirtti. Aydın, 2015’ten itibaren en dikkat edilmesi gereken teknolojinin Nesnelerin İnterneti olduğunu ifade etti.

Dünyanın önde gelen çip üreticilerinden Intel’in Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, ASELSAN ile Bilkent Üniversitesi tarafından hayata geçirilen 30 milyon dolarlık çip projesi Türkiye’nin adına çok önemli olduğunu belirtti. Intel’in bir yıl süren ‘Çözüm Kumbarası’ adlı proje yarışmasının sonuçlarının açıklandığı etkinlikte konuşan Aydın, ‘Türkiye’nin teknolojinin birçok alanında yapılacak çalışmalarla gereken değişimi yakalayabileceğini’ ifade etti.

Al Jazeera’ye konuşan Aydın, 2015’ten itibaren öne çıkacak en önemli teknolojilerin Nesnelerin İnterneti (IoT) ve giyilebilir teknolojiler olduğunu belirterek, Türkiye’nin her iki alanda yatırımda bulunması gerektiğini söyledi. Yeni ve yaratıcı projelerin desteklendiği Çözüm Kumbarası gibi yarışmaların ve girişimcilere fon sağlayan platformların artması gerektiğini savunan Aydın, Intel olarak girişimcilere destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Çip sektörüne adım atılması ne anlam taşıyor?

Açıklanan en son yatırım oldukça önemli. Türkiye hep bir tüketim toplumu olarak biliniyor ama artık yavaş yavaş hem tüketen hem de üreten bir topluma geçiş yapmamız lazım. Dolayısıyla yaşanan en son gelişmeler oldukça olumlu. Yatırım belli alanlarda kalır ve kısıtlanırsa bir süre sonra kendisini destekleyemez hale gelir. Bu yüzden Türkiye olarak tek bir alanda değil birçok alanda üretime geçiyor olmamız lazım.

2015’ten itibaren hangi teknolojilere dikkat etmemiz gerekiyor?

En çok desteklenmesi gereken projeler Nesnelerin İnterneti ve giyilebilir teknolojiler. Çünkü dünün veya bugünün teknolojilerine yatırım yapmanın anlamı yok. Yatırımı yarının teknolojilerine yapmamız gerekiyor ve bu teknolojiler Nesnelerin İnterneti ve giyilebilir teknolojiler olarak öne çıkıyor. Türkiye olarak da bu alanlara odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum.

Girişimcilere verilen destek sizce yeterli mi?

Destek hiçbir zaman yeterli değildir çünkü her zaman biraz daha fazla destekleyebilirsiniz, biraz daha mükemmele yaklaşabilirsiniz. Ama şu an Türkiye'de gerek kamu kaynakları, gerek özel sektör ve özel yatırımcıların etrafında oluşan ekosistemde girişimci yetenek var. Yine de yeterli olduğunu söyleyemem. Bu yüzden bugün ilk üçe giren projelerden biri, toplumun kendi fonunu oluşturmaya yönelik bir çalışma. Böylece elinizdeki bir projeyi belli bir platformda tanıtma, destek alma ve hayata geçirme şansı elde edeceksiniz. Bunun gibi alternatif fonlama modellerini yaratmak ve girişimcilere seçenekler, farklı destekler sunmak çok kritik. Türkiye'nin bu alanda ümit verici bir gelişim gösterdiğini görüyoruz.

Al Jazeera

Popüler İçerikler

Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?