Türkiye Son 20 Yılda Gerçekten Muhafazakarlaştı mı? Sektör Kaynaklarından İçki Tüketimi Verileri Geldi

Gazeteci Ertuğrul Özkök, bu haftaki yazısında 'Yirmi yıllık AKP döneminde Türkiye daha mı muhafazakarlaştı?” sorusuna, içki sektörünün önde gelen isimlerinden aldığı rakamlarla yanıt verdi.

Gazeteci Ertuğrul Özkök, Türkiye'de alkollü içki sektörünün önde gelen yöneticileri ile birlikte katıldığı bir davette aldığı bilgilerle oldukça dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Özkök yazısında katılımcıların kimliklerine ilişkin şu bilgileri veriyor: 

'Dünyanın 1 numaralı içki grubu Diageo’nun Türkiye Başkanı Levent Kömür oradaydı. Yani Tekel rakısının, Kayra şaraplarının ve Johnny Walker viskilerinin Türkiye patronu…

Dünyanın iki numaralı içki grubu Pernod-Ricard’ın Türkiye ve bölge başkanı Selçuk Tümay oradaydı. O da Türkiye viski pazarının yüzde 25’i olan Chivas viskilerinin patronu.

Türkiye’nin en büyük şarap üreticisi Kavaklıdere Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Başman da davetteydi.'

Özkök yazısının devamında "Yirmi yıllık AKP döneminde Türkiye daha mı muhafazakarlaştı? Mesela Türkler eskisine göre daha az mı içiyor?" sorusunu ise şöyle cevapladı ⬇️

"Pandemi öncesinde, yani 2020 yılında, Türkiye’de yapılan araştırmada “İçki içiyorum” diyenlerin oranı yüzde 18-20 civarındaymış. Bu oran pandemi sırasında yüzde 30’a çıkmış. Dünyada da böyle olmuş. Ancak dünyada pandemi sonrasında içki tüketiminde yeniden düşüş olurken, Türkiye’de artmaya devam ediyormuş."

'Anlayacağınız Anadolu’daki mahalle baskısı, satış ve reklama getirilen çok sıkı yasaklamalar,  kamusal davet ve yemeklerde alkollü içki servis edilmemesi pek etki yapmamış.'

"Bir başka ilginç rakam da şu; “İçki içiyorum” diyen ABC1 grubunda yükseliş daha da fazla. Pandemi öncesinde bu grubun yüzde 26’i içiyorum derken, pandemi sırası ve sonrasında yüzde 40’a çıkmış. Bu konuda, kamuda çalıştığı veya çekindiği için içtiğini söylemeye cesaret edemeyenleri de dikkate alırsanız şunu rahatlıkla söyleyebilirsiniz: Artık lise üstü eğitimli, geliri iyi kesimlerden her iki kişiden biri alkollü içki içiyor."

"Bu da AKP iktidarında toplumun daha muhafazakarlaştığı tezinin pek doğru olmadığını gösteriyor. İkincisi ise insanların artık bu konuda daha korkusuzca rahat davranmaya başladığını da anlatıyor bu tablo bize."

"Endişelenenlere iyi haberim var. Türkiye’de “İçiyorum” diyen insanların sayısı yükseliyor ama kişi başına içtiğimiz miktar hiç de öyle yüksek değil. Bugün Türkiye’de kişi başına alkol tüketimi 1.5-2 litre arasında. Bu rakam dünyada 6 litre, Avrupa Birliği ülkelerinde 9 litre… Yani Türkiye’de alkolizm tehlikesi yok."

Yazınının tamamı için kaynak

İş Yerinde Birikmiş İzni Olanlar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Oluşturacak Karar Geldi
TRT Muhabiri Canlı Yayında Gözyaşlarını Tutamadı: "Ailem de Bombalanan Sitedeydi"

Popüler İçerikler

Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!
Arda Turan 'Seçil Erzan' Tezahüratlarına Tepki Gösterdi: 'Kendi Stadımda Bile Laf Söylenmesini İstemem'
YORUMLAR
03.12.2023

Muhafazakârlaşmayı alkol tüketimine göre değerlendirecek kadar sığ bir bakış açısı dikkate alınıyorsa, yönetici kademesinde olanların ne kadar likayatsızlaştığı üzerine ayrı bir araştırma yapılabilir.

Ah evet benzer şeyleri yazmışız konu Ertuğrul olunca fikirlerinin sığlığı kendisini tanıyanlar arasında dillere destan.

03.12.2023

Türkiye Son 20 Yılda Gerçekten Muhafazakarlaştı mı? KESİNLİKLE EVET. Tam Arap tam laikte olamadı Arap daşşağı oldu çıktı ülke

03.12.2023

Size dertlenmekten içkiyi arttırmıştır belki millet. İstatistiğe çok da gerek yok, bir sokağa çıkınca, iki tv açınca anlaşılıyor zaten 20 yılda nelerin değiştiği. Muhafazakarlaşmadı bildiğin yozlaştı ülke.

03.12.2023

Bir kelime öğrenir sonra her şeye onu kullanır ve içini boşaltır, anlamsızlaştırırlar ya, işte bu kelime ona örnek. Muhafazakar, geleneklerine bağlı ve modern adımlara çekinerek bakan demek kısaca. Bizde her başörtü takan için kullanılıyor neyi savunduğunu bilmeden. Son yirmi yılda, yani ilk gençliğimden itibaren çok net gördüğüm sosyal ve kültürel hayatın kötüye gittiği. Artık tanımı neyse onu desinler.

TÜM YORUMLARI OKU (37)