Türkiye, Sanatçıları Destekleyen 'Yaratıcı Avrupa' Programından Ayrılıyor

Türkiye 2014 yılında katıldığı kültür, sanat ve bilgisayar oyunlarının geliştirilmesi için hibe sunan 'Yaratıcı Avrupa' programında (Creative Europe) bundan böyle yer almayacak. Bu karar ile programın sunacağı 1 milyar 460 milyon avroluk destekten, Türkiye'deki sanatçılar pay alamayacak.

Diken'den Can Semercioğlu'nun haberine göre; Türkiye, Yaratıcı Avrupa projelerine katılamayacak. Ayrıca Türkiye’deki kültür ve sanat projeleri Avrupa’dan mali veya enformasyona dayalı destek alamayacak.

Aynı şekilde Avrupa’yla sanat alanındaki kurumsal işbirlikleri de geçerliliğini yitirecek.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynakları, 'Yaratıcı Avrupa' rogramından çıkma kararı alan tarafın Türkiye olduğunu söyledi.

Kararın henüz resmiyet kazanmadığını belirten yetkililer sürecin devam ettiğini söyledi.

Karar, Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra resmiyet kazanacak ve Türkiye’nin programdan çıktığı açıklanacak

'Yaratıcı Avrupa' programı Türkiye yetkilileri, kararın gerekçesiyle ilgili bilgi sahibi olmadıklarını, ancak süreçle ilgili gerekli açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi.

Program Avrupa genelinde 300 bin sanatçıya destek sunuyor

Anlaşmayla birlikte Türkiye, Avrupa çapında 300 bin sanatçı ve kültür çalışanına sağlanacak destekten pay alıyordu. Programın en önemli amacı ise sanatçıların eserlerini kendi ülkeleri dışında sergileme imkanı bulmasını ve maddi destek almasını sağlamaktı.

Bu kapsamda Avrupa genelinde bini aşkın film dağıtım desteği, en az 2 bin 500 sinemaya finansman sağlanıyor. 5 bin 500’den fazla kitap ve edebiyat eseri için de çeviri desteği veriliyor.

Türkiye 2014 yılında imzalamıştı

Yaratıcı Avrupa programı, Türkiye adına AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel ile AB Komisyonu adına Xavier Prats Monnè tarafından 2014 yılında imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre Türkiye, Avrupa genelindeki kültür, sanat, film, çeviri ve bilgisayar oyunları alanında hibe desteği sağlamak amacıyla kullanılan 1.46 milyar avroluk bütçeden pay alacaktı. Ancak Türkiye’nin aldığı karar sebebiyle Türkiye’deki kültür sanat faaliyetlerine ilişkin projeler bu destekten mahrum kalacak.

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
YORUMLAR

14 milyar yıllık evrende akp dönemine denk gelmek.

Pasif Kullanıcı
28.09.2016

Rezilliğin daniskası. Değer vermemiz gereken, şimdiki çoğu toplumun gelişmesinde, biliçlenmesinde ve ufkunun açılmasına yardımcı olan güzelim sanatın önünü kesen bir hareket daha. Zaten yeterince teşfik edilmiyor, para kazanamıyor sanatçılar bir kez daha kesin önlerini. Yazık ya her gün farklı üzülüyorum bu ülkede bu dönemde yaşamak gerçekten çok zor. Allah yardımcımız olsun..

28.09.2016

yorumlara bakıyorum da akp li tayfadan savunan yok :) hayret. malum onlara göre hükümetin zerre yanlış kararı yok ülkedeki tüm olumsuz gelişmeler bazı hükümet dışı güçler tarafından gerçekleştiriliyor. bu programdan çıkılması da başkalarının suçudur. yoksa haşa hükümetimiz böyle hatalar yapmaz.

TÜM YORUMLARI OKU (34)