Türkiye Raporu'ndan Toplumumuza Dair İlginç Bir Araştırma: Evde Bulaşıkları Kim Yıkıyor?

Kadınlar toplumun gözünde temizliğin değişmez sorumluları olarak görülmeye devam ederken, Türkiye Raporu durumun ehemmiyetini daha açık bir şekilde ortaya koyan dikkate değer bir araştırma yayınladı.

12 ilden 1537 kişinin karıldığı anketler ile katılımcılara 'Evinizde bulaşıkları kim yıkıyor veya makineye kim yerleştiriyor?' sorusunu yöneltildi.

İş bölümüne daha açık bir alan olduğu için bulaşığın seçildiği belirtilirken, 2019 verilerine göre Türkiye'deki evlerin %92'sinin bulaşık makinesi sahibi olduğunu söylemekte de fayda var. Yani bu araştırmaya makineye bulaşık yerleştirmek de dahil.

Hane ayrıntılarına girilmeden sonuçlara bakıldığında, kadınların %79,1'inin "Kendim yıkıyorum" yanıtını seçerken, erkeklerde bu oranın yalnızca %12,1 olduğu görülüyor.

Bulaşıkları kendisi yıkayan erkeklerin %53,1'i ise bekar, haliyle 'Yalnızca eşim yıkıyor' diyen %54,6'ya dahil değiller. Diğer yandan, kadınlarda 'Yalnızca eşim yıkıyor' yanıtını verenlerin oranı %2,9.

Evdeki bulaşıklardan yalnızca eve gelen yardımcının sorumlu olduğunu belirtenlerin oranı ise yalnızca %0,4. “Eşim ve yardımcı” ve “annem ve yardımcı” yanıtlarıyla beraber bu oran %0,9 seviyesine ulaşmakta.

Araştırmanın ortaya çıkardığı diğer bir ilginç nokta ise erkeklerin %21,2'sinin bulaşıkları yalnızca annesinin yıkadığını belirtmesi.

Katılımcılar arasında eşiyle beraber ailesiyle yaşayan erkekler olsa da, 'Yalnızca annem' yanıtını verenlerin %98,3'ünün bekar olması, toplumda 'gelin rolünün' değişmediğini ve annelerin ancak bir gelinin varlığıyla rahatladığını ortaya çıkarıyor. Evde geliniyle yaşayanların %59,2'sinin gelini de dahil eden cevaplar vermesi de bu durumu destekliyor. Katılımcılar arasında damadı ile yaşayan ise yok.

Araştırmada bulaşıkları birden fazla kişinin yıkadığını belirten yanıtlar da var.

Katılımcıların %5,2'si evde iş birliği olduğunu söylerken, katılımcıların kızını kapsayan yanıtlar %2,8, oğullarını kapsayan yanıtlar ise %0,5 seviyesinde kalıyor. Bu da gelecekte erişkin olacak çocukların ev düzenleri hakkında bizlere fikir veriyor.

Yanıtlar cinsiyetlere göre yanıtlandığında ise büyük resim ortaya çıkıyor. Hanelerin %85,7'sinde bulaşığı yalnızca kadınlar, %8'inde ise sadece erkekler yıkıyor. İş bölümü olan hanelerin sayısı ise yalnızca %5,9.

Maalesef, Türkiye'de kadınların iş gücüne katkı sağlaması, ev hayatında aynı karşılığı bulmuyor. 9 milyondan fazla ekonomik bağımsızlığa sahip kadın, ev işlerinin yalnızca çok küçük bir bölümünü erkeklerle paylaşıyor.

İstanbul Ekonomi Araştırma'nın diğer araştırmalarına göz atmak için turkiyeraporu.com adresini ziyaret edebilirsiniz. İstanbul Ekonomi Araştırma, şu ana kadar kendi kaynaklarıyla yaptığı tüm kamuoyu araştırmalarını, aksi belirtilmediği sürece, Türkiye çapında 12 ilde 1537 kişi ile yapıyor ve %95 güven aralığı ve +/- 2.5 hata payı ile istatistik olarak anlamlı olan sonuçları halka açık olarak paylaşıyor.

Popüler İçerikler

Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
30.01.2020

Olaya bu kadın işi veya ben kılıbık mıyım diye bakan var. Her şeyden önce kendi etrafını toplamaktan yemeğini yapmaktan pisliğini temizlemekten aciz biriysen bu kötü bir şey. Evin direğiyim diyorsun ama daha kendine bakmaktan acizsin. Bence bir erkek için birilerine muhtaç olmak çocukça bir şey. Bunu kılıbıklık-erkeklik-meriçlik üçgeninde düşünmemek lazım.

30.01.2020

Değişik bir anket... Kadın çalışıyor mu adam çalışıyor mu? Evde makine var mı yok mu? Bunların hepsi sonucu değiştirir... Mesela benim eşim gebelik sebebiyle çalışmıyordu. Akşam ben gidince ben atıyordum makineye.... Bebek dünyaya geldi yine ben yıkıyorum. Ulan şimdi farkettim... :|

30.01.2020

Bizim evde bulaşık makinesi yok ve herkes yıkıyor. Sabah annem,akşam babam,hafta sonu ben yıkıyorum. Temizliği de beraber yapıyoruz.

TÜM YORUMLARI OKU (19)