Türkiye #Özgecanaslan'ı Konuşuyor

Özgecan Aslan cinayetinin ardından kadına yönelik şiddet, beş gündür sosyal medyaya hakim olan tek konu. Twitter'da, 13 Şubat Cuma'dan bu yana 3 milyon 293 bin tweet paylaşılan #ÖzgecanAslan etiketiyle birlikte onlarca farklı başlık altında kadına yönelik şiddet tartışılıyor.

Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesinin ardından sosyal paylaşım sitelerinde kadına yönelik şiddet konusu tartışılıyor. Kadınların #sendeanlat etiketi altında başlarından geçen olayları anlatması, Türkiye'de cinsel taciz ve tecavüz olaylarının boyutlarını gözler önüne serdi. 'Şimdiye kadar hep sustuk' diyen kadınlar, #sendeanlat etiketi altında 640 bine yakın olay paylaştı. Ardından sosyal medyada taciz ve tecavüz olaylarını engellemek için alınması gereken önlemler tartışılmaya başlandı. Özgecan Aslan cinayetinin duyulmasının üzerinden geçen beşinci günde kadına yönelik şiddet sosyal medyaya hakim olmaya devam ediyor.

Taciz ve tecavüz olaylarını engellemek için ne tür önlemler alınması gerekiyor? Ailenin, okulun, medyanın, siyaset kurumunun üzerine düşen görevler neler? Kadına karşı şiddet ve vahşete dayalı cinayetlerde idam cezası tartışılmalı mı? Sosyal medyada Özgecan Aslan cinayetinin ardından onlarca farklı etiket altında bu sorulara cevap aranıyor.

#ÖzgecanAslan

Twitter'da 13 Şubat Cuma'dan bu haberin yazıldığı saate kadar #ÖzgecanAslan etiketi altında yaklaşık 3 milyon 455 bin tweet paylaşıldı. Sosyal medya kullanıcıları; katil zanlılarının yakalanmalarını, jandarmada verdikleri ilk ifadeleri, Özgecan Aslan'ın anne, baba ve yakınlarının feryadını bu etiket altında takip etti. Dünya gündeminde, anlık verilere göre Cumartesi ve Pazartesi günleri en çok konuşulan konu olan Özgecan Aslan cinayeti, haftalık verilere göreyse 9-15 Şubat tarihleri arasında Twitter'da dünya genelinde en çok konuşulan üçüncü konu olarak ön plana çıktı. Katil zanlılarının yakalanmasının ardından etiket altında kadına yönelik şiddetin cezasının ne olması gerektiği yönünde tartışmalar yapılıyor.

#SenDeAnlat

Özgecan Aslan’ın cinayetinin ardından başlatılan #sendeanlat etiketi altındaysa kadınlar başlarından geçen cinsel taciz olaylarını anlatmaya devam ediyor. Tacizin ne kadar yaygın olduğunu göstermeyi amaçlayan kadınların attığı birçok tweet, aynı zamanda tecrübelerin ortaklığına dikkat çekiyor. Çantada biber gazı, çakı taşıma gerekliliği, toplu taşıma araçlarında sırtını cama dayamak zorunda olmak, taksiye binerken plaka almak ve plakanın alındığını şoföre belli etmek, kadınların yalnız kaldıkları araçlarda ve sokaklarda telefonla bazen aslında var olmayan ağabeylerini, babalarını arıyormuş gibi yaparak yüksek sesle konuşmaları, evde yalnızken kapıya gelen kurye, görevli gibi erkeklerin önünde evdeki hayali bir erkeğe seslenmek birçok kadının dile getirdiği önlemlerden sadece bazıları. #Sendeanlat etiketi kısmen hız kesse de, şimdiye kadar yaklaşık 640 bin kere kullanıldı.

Son yolcu olmamak için başka durak da inmek, tenha sokaklarda defalarca arkanı kollamak, telefonla konuşma taklidi yapmak KORKU #sendeanlat

Twitter'da, taciz ve tecavüz olaylarını engellemek için alınması gereken önlemler bugün #YapılmasıGereken etiketi altında paylaşılıyor. #BirÇiftSözümVar, #dersimizinsanlık, Kadına Uzanan Eller Kırılsın Twitter'da en çok konuşulan 10 gündem maddesinden dördü. Tacizi kadının giyimine bağlayan türkücü Nihat Doğan'a da eleştiriler sürüyor.

Kaynak: Al Jazeera, HastagTwitter, Topsy

Twitter'da 13 Şubat Cuma'dan bu haberin yazıldığı saate kadar #ÖzgecanAslan etiketi altında yaklaşık 2 milyon 800 bin tweet paylaşıldı. Cinayetle ilgili gelişmelerin de takip edildiği etiket altında birçok kullanıcı duyduğu üzüntüyü ve öfkeyi ifade ediyor. Özgecan Aslan cinayeti, Twitter'da 9-15 Şubat tarihleri arasında dünya genelinde en çok konuşulan üçüncü konu olarak ön plana çıkıyor.

#SenDeAnlat

Özgecan Aslan’ın cinayetinin ardından başlatılan #sendeanlat etiketi altındaysa kadınlar başlarından geçen cinsel taciz olaylarını anlatmaya devam ediyor. Tacizin ne kadar yaygın olduğunu göstermeyi amaçlayan kadınların attığı birçok tweet, aynı zamanda tecrübelerin ortaklığına dikkat çekiyor. Çantada biber gazı, çakı taşıma gerekliliği, toplu taşıma araçlarında sırtını cama dayamak zorunda olmak, taksiye binerken plaka almak ve plakanın alındığını şoföre belli etmek, kadınların yalnız kaldıkları araçlarda ve sokaklarda telefonla bazen aslında var olmayan ağabeylerini, babalarını arıyormuş gibi yaparak yüksek sesle konuşmaları, evde yalnızken kapıya gelen kurye, görevli gibi erkeklerin önünde evdeki hayali bir erkeğe seslenmek birçok kadının dile getirdiği önlemlerden sadece bazıları. Yine 13 Şubat Cuma gününden haberin yazıldığı ana kadar #sendeanlat etiketi yaklaşık 445 bin kere kullanıldı.

#SiyahGiyiniyoruz

Ayrıca #siyahgiyiniyoruz etiketi altında bir kampanya başlatan kadınlar, bugün (16 Şubat Cuma) siyah kıyafetler giyerek Özgecan Aslan cinayetini protesto ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren siyah kıyafetlerle çekilmiş fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmaya başlayan kadınlara, erkekler de fotoğraflarla destek veriyor.

Twitter'da, taciz ve tecavüz olaylarını engellemek için alınması gereken önlemler #ÇözümÖnerim etiketi altında paylaşılıyor. 23 bin tweetin paylaşıldığı etiket altında paylaşılan birçok tweette kadına karşı şiddet ve vahşete dayalı ölümlerde idam cezasının uygulanmasının önerilmesi dikkat çekiyor. Yine, #TürkiyedeKadınOlmak etiketi altında birçok kişi, Türkiye'de kadın olmanın zorluklarından bahsediyor, yaşadıkları ayrımcılıkları anlatıyor.

Cinayetle ilgili tweet'i tepki çeken türkücü Nihat Doğan ise, #NihatVarsaSurvivorBoykot etiketi altında eleştiri yağmuruna tutuluyor.

Kaynak: Al Jazeera, Topsy, Trendsmap, Twitter, Hashtagify

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!