Türkiye, Osman Kavala Hakkındaki Görüşünü Avrupa Konseyi’ne Bildirdi

Türkiye’nin 4 yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan iş insanı Osman Kavala'nın yargılanmasına ilişkin resmi görüşü, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne gönderildi. Bakanlar Komitesi’nin Ankara’nın yanıtını ve AİHM’in Kavala ile ilgili kararını, 2 Şubat’ta yapılacak toplantıda değerlendirmesi bekleniyor. Bu toplantı sonucunda Türkiye, Avrupa Konseyi’nin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilir.

Türkiye, iş insanı Osman Kavala’nın Gezi davasında tutuklu yargılanmasına ilişkin resmi görüşünü Avrupa Konseyi'ne gönderdi.

Avrupa Konseyi, Türkiye’ye 19 Ocak’a kadar süre tanımıştı. Konsey’in Bakanlar Komitesi Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 4 yıldan fazla süredir Silivri Cezaevi’nde bulunan Kavala'ya yönelik kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunu, AİHM'e havale etme niyetini içeren bildirimde bulunmuştu.

Bakanlar Komitesi, 30 Kasım ve 2 Aralık 2021 tarihleri arasında Fransa’nın Strazburg kentinde gerçekleştirdiği toplantıda, Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılması kararını almıştı. Bu karar Türkiye’yi, Azerbaycan’dan sonra hakkında ihlal prosedürü başlatılan 2’nci ülke yapmıştı.

Kritik gün 2 Şubat

Bakanlar Komitesi’nin Ankara’nın yanıtını ve mahkemenin kararını, 2 Şubat’ta yapılacak toplantıda değerlendirmesi bekleniyor.

Bu toplantıda, Türkiye için ikinci bir oylama yapılması ve bu oylamada da üyelerin üçte ikisinin “evet” oyu kullanması halinde, Türkiye, oy hakkının veya üyeliğinin askıya alınmasından üyelikten çıkarmaya kadar giden bir yaptırım süreciyle karşı karşıya kalabilir.

İlk oylamada 47 ülkeden 35'i aleyhte oy kullanmıştı

Avrupa Konseyi’nde ihlal ve yaptırım sürecinin başlatılmasına yönelik 2 Aralık’ta yapılan oylamada, 47 ülkeden 35’i ihlal prosedürünün uygulanması yönünde oy kullanmıştı. Sadece Azerbaycan ve Macaristan Türkiye’den yana oy kullanmış, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Sırbistan, Romanya, Arnavutluk ve Moldova çekimser tutum almıştı.

Bakanlar Komitesi daha önce ilk kez Azerbaycan için 2014 yılında, iktidara muhalif yazılar paylaşan Ilgar Mammadov’un tutukluluğu süreci nedeniyle ihlal prosedürü başlatılmasına karar vermişti.

BirGün

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
YORUMLAR
20.01.2022

Ülke de tutuklu olmayanlarda hayatta kalmaya çalışıyor işte. Benzin fiyatı için yürüyüş yapsak tutuklanırız. Benzin fiyatları arttırdığı için padişahımıza şükür edelim istiyorlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ