Togg, elektrikli araç ürün gamı içindeki en temel bileşenlerden biri olan batarya modülü ve paketinin Türkiye'de üretilmesi için dünyanın önde gelen Li-Ion batarya üreticilerinden Farasis'i iş ortağı olarak seçti.
Togg ile Çinli enerji devi Farasis'in ortaklığında Siro Silk Road Temiz Enerji Çözümleri San. ve Tic. AŞ. şirketi kuruldu.
İki şirket, doğu ve batıyı birbirine bağlayan ve medeniyetlerin gelişmesinde önemli rol oynayan tarihi İpek Yolu'nun İngilizcesi olan 'Silk Road'un kısaltmasıyla birleşti.
Siro şirketi, Gemlik'te batarya hücresi ve modül üretimi tesisi kuruyor. 30 milyar liralık 15 gigavat saat kapasiteli batarya hücresi ve 19,8 gigavat saat kapasiteli batarya modülü yatırımı, Türkiye’nin elektrikli araçlar ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşüme katkı sağlayacak.
Togg'un batarya modül ve paketlerini üretecek Siro, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı, temiz ve verimli bir enerji sisteminin gelişimini hızlandırmayı amaçlıyor.
Bu yatırımla 400’ü nitelikli olmak üzere, 2 bin 200 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.
Siro şirketi Proje Bazlı Devlet Yardımı kapsamında desteklenecek. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre alınacak destekler gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıl boyunca gelir vergisi stopajı desteği, nitelikli personel desteği, 10 yıl boyunca enerji tüketim harcamalarına ilişkin yüzde 50 destek, hibe desteği ve yatırım yeri tahsisi olarak açıklandı.
Şirketin yatırım tutarı ise 30 milyar TL olarak kayıtlara geçti.
Araba zaten bir başka ülke tarafından 2017 yılında yapılıp sergilenmiş. Bunun nesinin yerli olduğunu anlamadım. Yerli araba diye sunulan araba Pininfarina Hybrid Kinetic K550 modeli arabanın birebir aynısı. Bakın; benzeri demiyorum, içiyle dışıyla tamamen aynısı. Araştırın.
Gerekirse tüm parçaları dışarıdan gelsin biz burada monte edip satalım. Bu bile bir üretimdir.
Hiç ucuz olmayacak. Öyle "halkın arabası" gibi düşenenler var ama maalesef öyle olmayacak. 1-Hızlı şarj istasyonları hem yatırımlarını karşılamak hem de yüksek vergi sebebiyle ucu olmayacak. 2-Tahminen 6-7 yıl kadar sonra pillerin performansı bitecek ve değiştirilmesi gerekecek. 3-2015 yılında aldığım reno marka aracın bilgisayarını mobil internete bağlamak için yıllık 120euro istiyorlardı. Bu araçta bir nevi mecburi olacak. 4- rekabet için kaliteden ödün vermemeyi seçerlerse maliyet zaten yüksek olacak. Özet: Sadece ve sadece eğer devlet bu araçtan ÖTV gibi vergileri almazsa bizler için cazip olacaktır. Ama geçenlerde elektrik şarj istasyonlarında şarj etmenin maliyetinin km başına hesapta benzini geçtiğini belirten bir haber okumuştum ekşide. O yüzden bu şekilde vergiden kesseler de başka bir yerden çıkartacaklardır.