Türkiye'nin Yerli Otomobili Togg ile İlgili En Çok Merak Edilen Konular ve Cevapları

Togg'un 18 Temmuz 2020'de inşaatına başlanan Gemlik Kampüsü, Cumhuriyetin 99. kuruluş yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. İlk araç seri üretim bandından indi. Dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2022'deki sunumda şirketin CEO'su Gürcan Karakaş'ın 'Oyunun içinde bir oyuncu olduğumuzu söylemek için geldik' sözleriyle bahsettiği Türkiye'nin yerli otomobiliyle ilgili neler biliniyor?

Sizler için derledik.

1. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (Togg) logosu neyi simgeliyor?

Togg CEO’su Gürcan Karakaş

Logo tasarımındaki iki ok; Doğu ile Batı’nın buluşma, bugün ve geleceğin kesişme noktasını simgeliyor.

2. Ne zaman kuruldu?

Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Zorlu Grubu ortaklığında 25 Haziran 2018 tarihinde kuruldu.

3. Şirketin sermayesi ne kadar?

Togg, 846 milyon 774 bin TL sermaye artırımına giderek 996 milyon 774 TL ile Türkiye'de ödenmiş sermayesi en yüksek otomotiv şirketi.

Bu rakam hedeflenen tarihten 1 yıl önce gerçekleşti.

4. Ne zaman tanıtıldı?

27 Aralık 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı etkinlikle (SUV model) Gebze'de tanıtıldı.

5. Üretim tesisinin inşaatı nerede ve ne zaman başladı?

Togg'un mühendislik ve üretim tesisinin inşaatı 18 Temmuz 2020'de Bursa'nın Gemlik ilçesinde başladı.

Tesisin açılışı 29 Ekim'de gerçekleştirildi. Tesis, toplamda 1.2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edildi. 

Nesnelerin interneti, veri toplama ve analizi ile verimlilik artıran, gerçek zamanlı verilerle değer üreten akıllı bir üretim ağına sahip olan tesis, üretim hatlarında çıkabilecek hataları gelişmiş kamera ve sensörlerle öngörecek ve/veya engelleyecek, iş birlikçi robot uygulamaları ve giyilebilir teknolojilerle ergonomiyi artıracak.

'Avrupa'nın en temiz tesisi' olacak fabrikanın, 'uçucu organik bileşen' salımı Türkiye'deki yasal sınırın 9'da biri, Avrupa'daki yasal sınırın ise 7'de biri şeklinde gerçekleşecek.

6. Tesiste kaç kişi istihdam edilecek?

Gemlik tesisinde üretim kapasitesi yıllık 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlanacak.

Çalışanlarının en az yüzde 30'u kadınlardan oluşacak tesiste, üretim başlangıcında yerlilik yüzde 51 olacak, 2025'te yüzde 68'e kadar ulaşacak.

7. İlk seri üretim araç ne zaman banttan indi?

Temmuz 2022 sonunda deneme üretimleri başladı. 

29 Ekim'deki fabrika açılışıyla birlikte ilk seri üretim araç banttan indi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg'un seri üretim bandından inen ilk akıllı cihazı C-SUV'u kullanarak tören alanına giriş yaptı.

8. İlk araç ne zaman pazara çıkacak?

Homologasyon testlerinin de tamamlanmasının ardından 2023'ün ilk çeyreğinde C segmentindeki ilk araç SUV pazarına çıkacak.

Togg siparişleri şubatta başlayacak ön satışla birlikte verilebilecek.

9. Ne kadar üretim hedefleniyor?

2030'a kadar 5 farklı segmentte 1 milyon adet araç üretimi hedefleniyor.

10. Markalaşma adımları neler?

27 Avrupa Birliği ve Çin'den sonra Japon Patent Ofisi de C-SUV ve Sedan tasarımları 'Togg' adına tescil etti.

11. Tasarımını kim yaptı?

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun tasarım çalışmalarına başından beri danışman olarak destek veren Volkswagen ve Mercedes-Benz'in eski baş tasarımcısı Murat Günak, Togg'un 'tasarım lideri' oldu.

Aracın tasarımı; Togg tasarım ekibinin 150 bin saatlik çalışması, İtalyan otomotiv tasarımcısı Pininfarina'nın stratejik iş birliği ve Murat Günak'ın yönlendirmesiyle yapıldı.

İş birliği yapılan Pininfarina, dünyanın önde gelen otomobil markalarına tasarım yapan bir şirket.

Togg, C-SUV modeli ile dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden iF Design Award'da Türkiye'den mobilite alanında ödül kazanan ilk markası olmuştu. 

Gürcan Karakaş, 'Kültürümüzden ilham alarak geliştirdiğimiz ve şu ana kadar 27 AB ülkesi ile Çin, Japonya ve Rusya'da tescillediğimiz özgün tasarımımızın, böylesine nitelikli bir ödülle taçlandırılması bizleri daha iyisini yapmak konusunda yüreklendiriyor' demişti.

12. Togg'un tedarikçileri kimler olacak?

Dünyadaki 10 küresel şirketle iş birliği yapma konusunda gizlilik anlaşması yapılırken, Togg'un ilk araç için tedarikçi seçimlerinin yüzde 100'ü tamamlandı.

Bunların yüzde 75'i Türkiye'den, yüzde 25'i ise Avrupa ve Asya'dan farklı şirketlerden oluşuyor.

13. Araçların en kritik parçası olan batarya üretimi nasıl olacak?

Togg, elektrikli araç ürün gamı içindeki en temel bileşenlerden biri olan batarya modülü ve paketinin Türkiye'de üretilmesi için dünyanın önde gelen Li-Ion batarya üreticilerinden Farasis'i iş ortağı olarak seçti. 

Togg ile Çinli enerji devi Farasis'in ortaklığında Siro Silk Road Temiz Enerji Çözümleri San. ve Tic. AŞ. şirketi kuruldu.

İki şirket, doğu ve batıyı birbirine bağlayan ve medeniyetlerin gelişmesinde önemli rol oynayan tarihi İpek Yolu'nun İngilizcesi olan 'Silk Road'un kısaltmasıyla birleşti.

Siro şirketi, Gemlik'te batarya hücresi ve modül üretimi tesisi kuruyor. 30 milyar liralık 15 gigavat saat kapasiteli batarya hücresi ve 19,8 gigavat saat kapasiteli batarya modülü yatırımı, Türkiye’nin elektrikli araçlar ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşüme katkı sağlayacak.

Togg'un batarya modül ve paketlerini üretecek Siro, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı, temiz ve verimli bir enerji sisteminin gelişimini hızlandırmayı amaçlıyor.

Bu yatırımla 400’ü nitelikli olmak üzere, 2 bin 200 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Siro şirketi Proje Bazlı Devlet Yardımı kapsamında desteklenecek. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre alınacak destekler gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıl boyunca gelir vergisi stopajı desteği, nitelikli personel desteği, 10 yıl boyunca enerji tüketim harcamalarına ilişkin yüzde 50 destek, hibe desteği ve yatırım yeri tahsisi olarak açıklandı.

Şirketin yatırım tutarı ise 30 milyar TL olarak kayıtlara geçti.

14. Öne çıkan teknik özellikleri neler?

  • Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip ve doğuştan elektrikli.

  • 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak.

  • Doğuştan elektrikli modüler platform ile '300+' ve '500+' kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.

  • Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.

  • Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak. Araç menziline yüzde 20'ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor.

15. Gürcan Karakaş "Bir otomobilden daha fazlası" derken neyi ifade etmek istiyor?

Togg'un Use Case adını verdiği bu dünyada blockchainden mobilitiye önemli detaylar bulunuyor.

USE-CASE Mobility markasıyla mobilite çözümleri, yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik, oyunlaştırma gibi stratejik alanlara yoğunlaşılacak. Karakaş'ın açıklamasına göre 'Startuplarla aynı göz hizasında durulacak. Kullanıcıyı merkeze alarak yenilikçi konseptler ortaya çıkarılacak.'

Togg'un token'ı olacak: Toggen.

Kısa bir süre önce Togg ve Avalanche blok zincirini geliştiren Ava Labs, akıllı kontratlar ile güvenli ve hızlı mobilite hizmetleri geliştirmek üzere stratejik bir ortaklığa imza attı. 

Karakaş, 'İlk günden beri Togg kullanıcıları için yeni nesil dijital mobilite çözümleri geliştiriyoruz. Ava Labs’la yaptığımız iş birliği de Togg kullanıcılarının deneyimini başka bir noktaya taşımak üzerine kurgulanıyor. Tüm mobilite ekosistemine dahil olan iş ortakları, Togg kullanıcıları ve hatta Togg sahibi olmayan kullanıcılar da bu platformdan yararlanabilecek' dedi.

16. İşte renk seçenekleri: Kapadokya

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından geliştirilen otomobilin renk seçenekleri tanıtıldı.

Pamukkale

Anadolu

Gemlik

Oltu

Kula

17. Peki ya fiyatı?

Togg'un hangi fiyata satılacağı en çok merak edilen konulardan birisini oluşturuyor.

Şu an için fiyat konusunda resmi olarak bir rakam telaffuz edilmiş değil...

ANCAK;

Şirketin CEO'su Gürcan Karakaş fiyat konusunda gelen bir soruyu şöyle yanıtlamıştı:

'Rekabetçi olabileceğimizi düşünüyoruz. Biz yola çıktığımız andan itibaren 2023'te pazara girdiğimizde ülkemizde en fazla satılan C segment SUV'ların elektrikli araç olmayacağını düşündüğümüzden dolayı içten yanmalı araçlardan pazar payı almamız gerektiğini bilerek her şeyi planladık. Dolayısıyla günümüzde eğer C segmentinde bir SUV'un rekabetçiliğiyle rekabet edebilir misiniz? diye sorarsanız evet, rekabet edebiliriz.'

Şubatta başlayacak ön satış süreciyle birlikte fiyat belli olacak.

Sizce Togg'un fiyatı ne olacak? Yorumlarınızı alt kısımdan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
10.01.2022

Araba zaten bir başka ülke tarafından 2017 yılında yapılıp sergilenmiş. Bunun nesinin yerli olduğunu anlamadım. Yerli araba diye sunulan araba Pininfarina Hybrid Kinetic K550 modeli arabanın birebir aynısı. Bakın; benzeri demiyorum, içiyle dışıyla tamamen aynısı. Araştırın.

11.01.2022

Yerli olan marka zaten. Yoksa bursada falan yabancı marka ile üretilen arabaların yerlilik oranı bundan daha yüksek.

10.01.2022

Gerekirse tüm parçaları dışarıdan gelsin biz burada monte edip satalım. Bu bile bir üretimdir.

İyi de dediğin gibiyse o kadar masrafa ne gerek var. Zaten pek çok markanın Türkiye de fabrikası var. Olmayan şeyler üretmek gerek. Mesela Huawei gibi bir marka üreteceksin en ünlü telefon firmaları panikleyecek, tersine mühendislikte zirve yapıp kendi yerli ve milli ürünlerini direkt dünya piyasasına sundukları zirvelerden biri ve onlarca yıllık bir çalışmanın ürünü, yerli ve milli bir markadan anladığım benim budur. Ya bir şeyi diğerlerinden ucuza mal edip satar piyasayı sarsarsın yahut daha iyisini yapar afallatırsın. Gerisi aile arasında düğün buna zafer denmez.

10.01.2022

Hiç ucuz olmayacak. Öyle "halkın arabası" gibi düşenenler var ama maalesef öyle olmayacak. 1-Hızlı şarj istasyonları hem yatırımlarını karşılamak hem de yüksek vergi sebebiyle ucu olmayacak. 2-Tahminen 6-7 yıl kadar sonra pillerin performansı bitecek ve değiştirilmesi gerekecek. 3-2015 yılında aldığım reno marka aracın bilgisayarını mobil internete bağlamak için yıllık 120euro istiyorlardı. Bu araçta bir nevi mecburi olacak. 4- rekabet için kaliteden ödün vermemeyi seçerlerse maliyet zaten yüksek olacak. Özet: Sadece ve sadece eğer devlet bu araçtan ÖTV gibi vergileri almazsa bizler için cazip olacaktır. Ama geçenlerde elektrik şarj istasyonlarında şarj etmenin maliyetinin km başına hesapta benzini geçtiğini belirten bir haber okumuştum ekşide. O yüzden bu şekilde vergiden kesseler de başka bir yerden çıkartacaklardır.

10.01.2022

Bir de ilk zamanlar bulması zor olacak. Özellikle akpliler arasında bir prestij savaşı çıkartacağı için ilk modeller yok satabilir.

TÜM YORUMLARI OKU (31)