Türkiye'nin Vize Problemi! Reddedilme Oranı 7 Yılda 5 Kat Arttı

Türk vatandaşları için Schengen vizesi almak gittikçe zorlaşıyor. Covid-19 nedeniyle dünya genelinde red oranında artış gözlemlense de,  Türkiye'de bu oran 2015'ten bu yana 5 kat artış gösterdi.

Kişinin ülkesine dönmeyeceğinden şüphe ediliyor.

Türk vatandaşları için Schengen vizesi almak gün geçtikçe zorlaşıyor. Red oranlarındaki artışlara temel sebep olarak Covid-19 gösterilse de, Türkiye'den giden vatandaşların tekrar ülkelerine dönmeyeceği endişesi olduğu düşünülüyor. Türkiye vatandaşlarına gönderilen red mesajlarında 'ülkeye giriş amacının yeterince açık belirtilmemesi ve kişinin ülkesine döneceğine dair şüphe duyulması' gibi sebepler yer alıyor.

Ülkelere ve Senelere Göre Schengen Başvurusu Red Oranları (%)

Yurtdışına ihracat yapmaya çalışan iş adamlarından, konferans ve panellere katılmak isteyen akademisyenlere, gazetecilerden Erasmus öğrencilerine dek pek çok insanın başvurusu reddediliyor. 2015 yılında her 100 kişiden 4’ü vize almaya hak kazanamazken bugün her 5 kişiden 1’i aynı kaderi paylaşıyor.

Birçok iş kolu etkileniyor

Farklı mesleki gruplar ve farklı statülerden bir çok vatandaş red cevaplarından nasibini alıyor. İhracat yapmaya çalışan iş adamlarından, konferans ve panellere katılmak isteyen akademisyenlere, gazetecilerden Erasmus öğrencilerine dek pek çok insanın başvurusu reddediliyor. 2015 yılında her 100 kişiden 4’ü vize almaya hak kazanamazken bugün her 5 kişiden 1’i aynı kaderi paylaşıyor.

Ülkeden kaynak çıkışında neden oluyor

80 Euro olan başvuru ücreti vize alınamasa dahi konsolosluklarda kalması vatandaşların cebinden ciddi bir kaynak çıkışına neden oluyor.

Schengen ülkelerinin konsoloslukları, son 7 yılda vize vermediği insanlardan 26,3 milyon Euro’nun üzerinde gelir elde etti. Başvurusu kabul edilenlerle birlikte bu para 316 milyon Euro’yu buluyor. 

Türkiye pasaportunun yalnızca Schengen ülkeleri nezdinde değil, dünya çapında da değer kaybettiğini söylemek mümkün. Dünyanın en değerli pasaportları sıralamasında 2014 yılında 38.’liğe kadar yükselen Türkiye, aradan geçen 8 yılda 16 sıra kaybederek 54’lüğe kadar düştü. Türkiye pasaportu ile yalnızca 110 ülkeye vizesiz seyahat mümkünken en değerli pasaport olan Japonya pasaportu ile 208 ülkenin 193’üne vizesiz seyahat edilebiliyor. 

Kaynak: Türkiye Raporu'ndan Umut Yahya Toplandı

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
YORUMLAR
19.10.2022

Neden korkuluyor bu kadar acaba? Halbuki ülkenin refah düzeyi çok yüksek. Giden neden dönmesin? Lannn seneye ben de gitmeyi düşünüyorum. Beni ret etmeyin :(

19.10.2022

Türkiyeyi kıskanıyorlar bu yüzden almıyorlar. Türk turistler aşırı para harcıyorlar gittikleri ülkelerde bu yüzden gittikleri ülkenin vatandaşları kıskanıyor bu kadar bolluğu görünce sonra neden biz fakiriz diye isyan çıkarıyorlarmış.

19.10.2022

Bunda önüne gelene hop diye Türk vatandaşlığı verilmesinin de katkısı var. Onlarca suriyelisi,afganı,pakisine vatandaşlık verildi, eee bu milliyetlerden oraya gidenlerin karıştıkları suçlar ve suç oranlarının sayısı korkunç, zihniyetleri belli…Herkes biz mi elin sapığını hırlısını hırsızını ülkesine buyur edecek. Biz alıştık kurunun yanında cayır cayır yanmaya zaten. Birileri iyice bayram etsin.

19.10.2022

Isin en sacma yani ise yabanci uyruklu birisiyle evlendikten sonra ilk 30 gun icerisinde basvuru yaparsan hemen vatandaslik veriyorlar ama bu sureyi gecirirsen (Suriyeli, Afgan haric) cok zor oluyor. Benim 20 yillik esime vatandaslik vermeyi reddediyorlar ama bosanirsam ve tekrar evlenirsem 30 gun icinde sorunsuz aliyor, ne buyuk bir sacmalik.. Millet bunu meslege cevirmis, anlasmali evlilik yapiyorlar, vatandaslik alindiktan sonra bosaniyorlar...

TÜM YORUMLARI OKU (13)