Araştırmaya katılanların 49.8'i nin kadın, yüzde 50.2'sinin erkek olduğu belirtildi. Katılımcıların 54'ünün üniversite, yüzde 26'sının lise, kalan yüzde 20'si ise ilköğretim veya yüksek lisans mezunu olduğu aktarıldı. Araştırma analizlerini yorumlayan Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, kin ve öfkeye etki eden faktörleri 'genç yaş, duyguları tanıma ve ifade güçlüğü, negatif duyguların çokluğu, tütün ve madde kullanımı' şeklinde özetledi.
Sayar, 'Daha genç yaşlarda eğilim daha fazla oluyor. 18-23 yaş grubunda hostilite eğilimi kadınlarda yüzde 8.4; erkeklerde ise yüzde 9.08. 39 yaş ve üzerinde bu eğilim ortalama yüzde 6'lara düşüyor. Yine kadınlarda lise mezunu, erkeklerde ortaokul mezunu katılımcılarda eğilim oranı artıyor' dedi. Kontrolsüz öfke ve şiddet eğiliminin daha çocuklukta başladığını anlatan Doç. Dr. Sayar, 'Yeni nesil ebeveynlerin çocuklarının her istediğini gerçekleştirme davranışı da ileride bu çocuklarda kontrolsüz öfkenin ortaya çıkmasını tetikliyor. Çünkü bu çocuklar sabırsız ve her istediklerini anında elde edebilme beklentisiyle büyüyor' diye konuştu.
Bana göre, yetiştirilme tarzı. Her birey ailesinin aynasıdır, aileden ne alırsa hayatında onu uygular. Bunun coğrafi bölgeyle çok alakası yok bence. 'Şuranın insanı şöyledir' demek ve bunu genele yaymak günümüzün hastalığı maalesef. İnsanları coğrafi kriterlere göre değerlendirmeye bayılıyoruz. Okumamış fakat halden anlayan, saygılı, efendi insanların olduğu gibi okuduğu halde 'sözde' tahsilli fakat kendini dünyanın merkezinde sanan AHŞAP'lar da mevcut pekala.
Yav anama küfür etti diye yan baktı diye saldıran insan dolu ülkede. Ayrıca kızını dövmeyen dizini döver, erkek adamın erkek çocuğu olur yiğidin malı meydandadır diye zeka ürünü özlü sözlerimizi de şuraya bırakıyorum. Demek ki sevgi değil öfke tohumları ekiliyor kalplere
ülkenin başkanı nezaket'ten bi haber.vatandaş'tan fazla şey beklemek hata olur