Gezilecek Yerler Var! Sinop'ta Mutlaka Görmeniz Gereken 22 Harika Yer

Sinop bu ülkenin yalnızca en kuzeyi değil, aynı zamanda gerçekten en harika doğaya sahip şehirlerinden de biri. Sinop'a bir giden, ayakları geri geri dönüyor. Bundan mıdır bilinmez, Sinop nüfusunun da çoğunluğunu göçmenler oluşturuyor. Fiziki coğrafya özellikleri nedeniyle de diğer Karadeniz şehirlerinden ayrılan bu şehirde şehir merkezi dışında bir tane trafik ışığı var ve trafik oldukça rahat! Sinop gezilecek yerler, Sinop'ta gezilecek yerler listemize mutlaka göz atın. 

Samsun'a oldukça yakın olan Sinop'a aracınız ile gidiyorsanız Samsun Sinop arası gezilecek yerler listesi yapın ve bu listeye Yakakent ile Alaçam'ı da mutlaka ekleyin. Yakakent sahil itibariyle oldukça güzel bir Ege beldesi gibi, Alaçam'da ise kendin pişir kendin ye yapın. Onun haricinde Geyikkoşan'a gidebilirsiniz. 

Sinop'ta ne yenir derseniz eğer; mantı yemeden gelmeyin! Sinop'ta kalacak yer arıyorsanız merkezde kime sorsanız bilgi alabilirsiniz zaten. Gerze'yi de es geçmeyin.

Sinop gezi rehberine hoş geldiniz!

1. İnceburun Feneri

Türkiye'nin en kuzeyinde duracaksanız, İnceburun Feneri'ne ulaşmanız gerekiyor. Uçsuz gözüken o Karadeniz'in büyüsüne kapılmanız da an meselesidir...

2. Sinop Kalesi

İlk olarak MÖ VIII. yüzyılda Sinop’a yerleşip koloni kuran göçmenler tarafından yapıldığı düşünülüyor.  MÖ VII. yüzyılda Kimmer saldırılarıyla yıkılan kale surlarının Pontus döneminde onarımı yapılmış ve kale  bugünkü sınırlarına genişletilmiş. Romalılar ve Bizanslılar döneminde de devamlı onarım gören kale, 1214 ve 1261 yıllarında Selçukluların eline geçmiş. Bu dönemde yeniden onarılan kalenin savunmasını güçlendirmek amacıyla bir iç kale oluşturulmuş.

3. Hamsilos Koyu

Türkiye'de pek çok yer, köy, koy, yayla gördüm ancak Hamsilos'ta gördüğüm huzuru çok az yerde gördüm... Şimdilerde 'Nükleer Santral' projesiyle bu muhteşem manzara katledilmek isteniyor...

4. İnaltı Mağarası

İnaltı Mağarası 2008 yılında keşfedildi ve o zamandan beri dünyanın her yerinden ziyaretçilere kapısı açık. Astım hastalığı ile çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilen ve 3.5 kilometresine kadar gidilebilen İnaltı Mağarası`ndaki oldukça serin hava ve ilginç oluşumlar gidenleri kendine hayran bırakıyor.

5. Karnı acıkanlara minik bir "nokul" molası!

Sinop kahvaltılarının vazgeçilmezi nokul, üzümlü cevizli, kıymalı ve yoğurtlu yapılır. Ben kıymalısını ve üzümlü cevizli olanı denedim. İkisine de bayıldım! Size de tavsiye ederim.

6. Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek'in dünyada eşi benzeri bulunmadığını söyleyelim! Çünkü irili ufaklı tam 28 adet şelalenin birleşiminden oluşuyor.Kuş sesleri ve yürümesi cesaret isteyen merdivenleri ile özel ve farklı bir gün geçirebilirsiniz.

7. Balatlar Kilisesi

Balatlar Kilisesi'nin 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından kilise olarak, Roma çağında ise tiyatro ya da hamam olarak kullanıldığı düşünülüyor. Üç kısmından oluşan fresklerin bir bölümü duruyor.

8. Alaaddin Camii

Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılmış bu caminin, Selçuklu Devleti’nin 1214 yılında Sinop’u fethinden hemen sonra yapılmış olduğu sanılıyor.

9. Boyabat Kalesi

Türkiye'deki en görkemli yapılardan biri. Boyabat ilçesinin bulunduğu Gökırmak Vadisi’nde, karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde kurulu. Kale, kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiş. Uzaktan görüntüsüyle sizi büyülüyor.

10. Kaşık Çıkartması (Mamalika) yemeden Sinop mutfağını denemiş sayılmazsınız!

Ben içindekileri sayayım da siz yiyip yemeyeceğinize kendiniz karar verin: mısır unu, peynir ve kızdırılmış biberli yağ...

Paşa Tabyası

Sinop yarımadası'nın güney doğusunda 19. yüzyılda Osmanlı-Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapılmış. Yarı ay şeklinde ve 11 top yatağı, cephanelik ve mahzenlerden oluşuyor. Bir tabya daha var, o da Korucuk Tabyası. Ancak bu tabya, özelmülkiyet içerisinde bulunuyor.

11. Akgöl

Akgöl'e ulaşmanın iki yolu vardır. Asfalt yolda giderken iki Akgöl tabelası görürseniz, bozuk olan yoldan gitmenizi tavsiye ederim. Çünkü 2 dağ arasından çayla beraber uzanan bir yolla dağların birbirine vardığı inanılmaz bir kanyona ulaşırsınız. İşte o masalsı yer Akgöl!

12. Akliman

Kilometrelerce uzanan ince beyaz kumu, ormanla denizin adeta kucaklaştığı orman içi piknik yerleriyle ünlü. Kumsal boyunca plajlar, kamp alanları ve moteller bulunuyor.

13. Karakum Yöresi ve plajlar

Kent merkezine sadece 2 km uzaklıkta, Sinop yarım adasını çevreleyen yol üzerindeki bölgeye bu ad veriliyor. Mevcut plajları gerçekten çok güzel, simsiyah kuma sahip. Kamu ve özel kişilere ait oteller, tatil köyü, kafe, restoran, bungalov tipi evler, kamp, çadır yerleri var. Sinop halkının yürüyüş parkuru olarak da kullanılıyor.

14. Tatlı tatlı bitirelim: Hamursuz tatlısı!

Hayatımda yediğim en güzel tatlılardandı desem, yalan olmaz! Hamursuz tatlısı demiş olabiliriz, ama tarifi şöyle başlıyor: 'Yumurta, süt ve un karıştırılarak tatlı hamuru yumuşaklığında hamur yoğrulur.'

15. Tarihi sinop cezaevi müzesi

Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrildi. Geçmişte antik döneme dayanan bu yapıda sadece Sabahattin Ali değil pek çok ünlü isim gün saydı. Sinop Kalesi'nde konumlanan cezaevi, birçok şiirlere ve şarkılara konu oldu. Üç yanı denizle çevrili tarihi cezaevi, kalın ve yüksek kale duvarlarının içinde yer alıyor. Yapıya ev sahipliği yapan kale, arkeolojik verilere göre Helenistik dönemde yapıldı.

16. Diyojen heykeli

Diyojen, MÖ 412 yılında Sinop kentinde doğmuş bir Antik Yunan filozofudur. Güpegündüz elinde fener ile dürüst adam aradığı söylenir. Heykel, Sinop Belediyesince 2006 yılında tamamlanarak, Sinop ile ana kara arasındaki kıstağın en dar olduğu noktada dikilmiştir. Heykel Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Turan Baş tarafından yapılmıştır.

Heykelin yüksekliği 5.5 metredir. Heykel, Diyojen'in elinde bir lamba ile dürüst adamı aramasını simgelemektedir.

17. Sinop arkeoloji müzesi

Sinop'ta ilk müzecilik faaliyetleri 1921 yılında başlamıştır. Gerek etrafı surlarla çevrili ilin batısındaki nekropolünden gerekse şehir içindeki yapılaşma nedeniyle temel hafriyatlarından çıkarılan eserler, öncelikli olarak Mekteb-i İdadi' de muhafaza edilmeye başlanmıştır. 1932 yılında eser miktarının giderek artması sebebi ile burada bulunan eserler, Selçuklu Veziri Müinüddün Pervane tarafından yaptırılan (1262) Pervane Medresesi'ne nakledilmiş ve burada müzenin ilk çekirdeği oluşturulmuştur. 2001 yılında onarım ve yeni teşhir-tanzim çalışmaları nedeniyle geçici bir süre kapatılan müze çağdaş müzecilik anlayışı içerisinde onarımları gerçekleştirilerek 2006 yılı Nisan ayında tekrar hizmete açılmıştır.

18. Sinop park yıldız

Karadeniz’in incisi olarak bilinen Sinop ilimizde bulunan Bektaşağa Göleti, Sinop İl Merkezi'ne 17 kilometre uzaklıktadır. Gölet ideal su kotunda 1,9 kilometrekare ve denizden 86 metre yüksektedir. Çevresi karma orman olan gölet, her mevsim görmeye değerdir. Tesisimizde güne erken saatlerde organik kahvaltı ile başlayıp, ilerleyen saatlerde et, mangal ve yöresel ürünler yiyip gün içinde ata binebilir, ATV‘lerle ormanın içinde tur yapabilir, gölde deniz bisikleti ve su topuyla heyecanlı vakit geçirebilir, atlarla dostluk kurabilir ve binicilik öğrenebilirsiniz.

19. Çatak takım şelaleleri

Sinop ili Türkeli ilçesindeki Çatak Kanyonu ve içindeki şelaleler görülmeye değer bir doğa parçası. Bölge bir dönem Milli Park ilan edilmeye çalışılsa da yöre halkının istememesi sonuç alınamamasına neden olmuş. Şimdilerde ise alan daraltılarak sadece kanyon kısmını içeren bir Tabiat Anıtı teklif edildiği biliniyor.

20. Bazalt kayalıkları tabiat anıtı

Birbirine yakın 3 ayrı vadide yer alan kayalıklar; 30-40 metre yüksekliğinde olup, 4-5-6 köşeli sütunlardan oluşmaktadır. Üstten bakıldığında çokgen görünümlü blok taşlar bir arı peteği şeklinde çokgen görünümlü, karşıdan bakıldığında ise yan yana dizilmiş ince uzun prizmal gövdeli blok taş yığını şeklindedir. Jeolojik oluşumu ile ilgili Maden Tetkik Araştırma Enstitüsü ve 9 Eylül Üniversitesi uzmanlarınca yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda genç döneme ait yaklaşık 3-5 milyon yıl yaşında olduğu sonucuna varılmıştır. Ülkemizin 106. tabiat anıtıdır.

21. Tarihi Balatlar Kilisesi

Sinop’un en önemli tarihi kalıntılarından biri olan Sinop Balatlar Kilisesi, Bizans döneminden günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kuzey ve güney duvarları sağlam olarak gelebilen kilise inşa edildiği tarihten bu yana Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlerin hakimiyetini görmüştür.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz

“Sinop’ta Nereye Gidilir?” Sorusunun Cevabı: Sinop’a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 16 Yer
Sinop'ta Gezilmesi Gereken Yerler Nerelerdir? Sinop'ta Ne Yenir?
“Sinop’ta Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Sinop'a Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 16 Yemek

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''