Türkiye'nin En Önemli Sektörlerinden Turizmde Neler Oluyor? 20 Maddede İrdeliyoruz!

Son günlerde turizm sektöründe yaşananlar, zaten sıkıntılı olan sektörü daha da sıkıntılı bir duruma sokacak gibi görünüyor.

Malum, Booking.com'un Türkiye üzerindeki aramalar için mahkeme kararı ile engellenmesi ve ardından yaşananlar büyük gürültü kopardı. 

Peki, gelin bu konu üzerinden turizmde yaşananlara biraz daha bakalım.

Konuyu hatırlamak isterseniz, bu içeriğimize bakabilirsiniz. 👇

Sosyal Medya Gündemi: Türkiye'deki Faaliyetleri Durdurulan Booking.com Kararı Temyize Götürecek

1. Booking.com'un Türkiye'deki konaklama sektörü üzerinde ciddi bir pazar payı olduğu bir gerçek. Şimdi Booking'in, bu durumu kimi zaman sektörü zor duruma düşürecek birtakım uygulamalara dönüştürdüğünü varsayalım:

Elbette her firma faaliyet gösterdiği ülkenin yasalarına uymakla yükümlüdür. Fakat iddia edildiği gibi Booking.com'un gerçekten ve tamamen haksız kazanç sağladığından ve haksız rekabet ortamı yarattığından söz edebilir miyiz?

Bu soruyu da bir kenara koyarak şunu soralım: Dünyanın küreselleştiği ve ekonominin dijitalleştiği bir çağda, yasakçı bir zihniyetle rekabetçi bir ekonomi oluşturabilir miyiz?

2. Booking ile ilgili kararın ardından Trivago ve TripAdvisor da hedef tahtasına konmuş durumda.

Bu haberin detayları için ise buraya.👇

TÜRSAB'ın Booking.com'dan Sonra Yeni Hedefi: Trivago ve Tripadvisor

3. Öncelikle, Booking, çevrimiçi seyahat sektörünün en büyük oyuncularından biri olan Priceline Group'un amiral gemisi konumunda.

Grup, Booking dışında, Kayak, Cheapflights, Momondo ve Open Table gibi dev markaları bünyesinde barındırıyor.

4. Çevrimiçi seyahat sektörünün en büyük gruplarından bir diğeri ise aralarında Trivago'nun da bulunduğu birçok markayı barındıran Expedia.

Expedia bünyesinde tam 19 tane online marka var. Hotels, Hotwire, Orbitz, Trivago, Expedia.com bunlardan bazıları.

5. Dijital seyahat sektörünün bu lider markaları şüphesiz büyük paralar kazanıyorlar. Ancak pastadan en büyük payı, unutulan bir başka dev şirket kazanıyor: Google!

Şirket başta bu lider pazarlama mecraları olmak üzere, turizm firmalarından milyarlarca dolarlık reklam geliri elde ediyor.

Bu durumda biri ya da birilerinin işine gelmez ise Google'ı da mı engelleyeceğiz?

Peki Türkiye'de turizm sektörünün asıl ve tek sıkıntısı çevrimiçi seyahat portalları mı?

6. Şüphesiz yaşanan terör saldırıları, 15 Temmuz darbe girişimi, ülkemize gelen yabancı turist sayısını etkiledi.

2016 yılında gelen turist sayısı %30 azalmış durumda. Benzer biçimde İstanbul'a gelen turist sayısı 16 yıl sonra ilk kez düştü.

7. Avrupa ile yaşanan siyasî sorunlar da Avrupalı turist sayısını etkiliyor ve etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.

8. Keza Rusya ile yaşanan kriz de Rus turist sayısında büyük düşüşe yol açmıştı.

Bu düşüş %77 gibi oranlara vardı. Ancak son dönemde Rus turist sayısında ilişkilerin düzelmesine paralel olarak toparlanma görüyoruz.

9. Türkiye turizminin en önemli artı değerlerinden biri olan doğa harikası koylarımızı aşırı yapılaşmanın kurbanı ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Benzer biçimde kıyıların imara açılması da büyük bir sorun.

Bu konuda çevrecilerin ve duyarlı insanların çabaları çoğunlukla sonuçsuz kaldı.

10. İstanbul başta olmak üzere, kültür turizminde marka olabilecek şehirlerimiz açısından potansiyelimizi kullanabildik mi?

Bu alanda aslında büyük bir potansiyelimiz olduğu su götürmez bir gerçek.

11. Peki, kitle turizmine bu kadar yatırım yapılırken, sosyo-ekonomik açıdan üst segment turistin çekilmesi adına yeterli yatırım yapıldı mı?

12. İşini dürüst ve layıkıyla yapanları bir kenara koyarak söylüyorum, esnafından, turizm profesyonellerine kadar, eğitim seviyesinin ve kalitenin artması da elzem değil midir?

İşini düzgün biçimde yapıp sürdürülebilir bir kazanç elde etmek yerine, kısa yoldan voli vurmak isteyenler sektöre zarar vermiyor mu sizce?

13. Geçtiğimiz yıllarda tecavüz edilip öldürülen Japon turist başta olmak üzere, son dönemde artış gösteren kriminal birtakım olaylar da sektörün ele alması gereken konulardan biri.

14. Yabancı turist sayısında büyük düşüş yaşandığı gibi, tüm bu olumsuz faktörlerden dolayı yerli turistler de, başta Yunanistan olmak üzere yurt dışındaki ülkeleri tercih etme eğiliminde.

Çünkü günümüzde yurt dışında çok daha uygun fiyatlara, ayrıca daha kaliteli hizmet almak mümkün hâle geldi. 

Fiyatlar aynı hatta daha yüksek olsa dahi, insanlar, verdiği paranın karşılığını almak istiyor; yaşadığı aksiliklerde asabının bozulmamasını, en önemlisi aptal yerine konmamak istiyor...

15. Yıllarca yerli turistin üvey evlat muamelesi görmesi, tur operatörleri ile gelen yabancılara göre neredeyse 3 kat pahalı oda satılması vb. etkenler de yerli turistin hafızasında kekremsi bir anı olarak durmaya devam ediyor.

16. Tabii bu eğilimin farkında olan bazı turizmciler, "yurt dışına çıkmak yasaklansın" gibi gerçekten son derece akılcı (!) çözüm önerileri getirebiliyor!

Kaynak

17. Gelelim tekrar Booking meselesine...Örneğin, Booking'in olası iptaller için uyguladığı "zimmet", acentelerin iptal ve diğer satış şartlarında uyguladığı koşullar ile karşılaştırıldığında ne durumda?

Yine işini hakkı ile yapan, düzgün acenteleri tenzih ederek söylüyorum, yıllarca insanlara fahiş fiyatlarla tatil satılırken, kimi zaman insanlar dolandırılıp hakkını alamazken acentelerin bu konudaki çözüm önerileri tam olarak neydi acaba?

18. Küçük, az yıldızlı ve butik otel işletmeleri ile motel ve pansiyonlar Booking sayesinde çok büyük sirkülasyon sağlamışlardı.

Booking'in engellenmesi en çok onların zarar görmesine sebep olacak.

19. Eğer insanlar acentelere değil de çevrimiçi seyahat sitelerine güveniyor ve rezervasyonlarını bu siteler üzerinden yapmayı tercih ediyorsa acentelerin "biz nerede yanlış yaptık?", diye sorması gerekmez mi?

Başta Booking olmak üzere bu seyahat siteleri piyasada hakimiyeti ele geçirmiş olabilir. Bu durumun ortaya çıkmasında ise hem zamanın ruhu etkili hem de bu siteler müşterilerde memnuniyet ve güven oluşturmuş durumdalar. 

Şimdi artık, İnternet üzerinden araştırma yapmaya, yorumları okumaya, fiyatları karşılaştırmaya alışmış insanları tekrar ne olduğunu bilmediği otellere gitmeye ikna edebilir misiniz?

20. Booking.com'u ve diğer portalları yasaklayarak kısa vadede acentelerin lehine bir çözüm üretilebilir belki. Fakat bu durumun orta ve uzun vadede Türkiye turizminin lehine olması düşünülebilir mi?

Eğer sosyal medya mecralarında insanların büyük çoğunluğunun verdiği tepkilere göz atarsanız durumun çok da parlak olmayacağı kanaatine varabilirsiniz.

Kısacası doğru teşhis yapılmaz ve doğru tedavi uygulanmazsa, kısa vadede bazı firmalar kazansa bile orta ve uzun vadede kaybeden Türkiye turizmi olur...

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
03.04.2017

Of bıktım artık aptal insanların ülkeyi mahvetmesinden.

03.04.2017

Yazıklar olsun Suriye den milyonlarca turist getirildi şimdi Irak üzerinden de geleceği söyleniyor fakat siz hala nankörlük etmeye devam ediyorsunuz.

03.04.2017

ülke poh yolunda emin adımlarla ilerliyor

TÜM YORUMLARI OKU (13)