Türkiye'nin En Kanlı Futbol Faciasının Perde Arkası

Sivas ve Kayseri... Türkiye'de Orta Anadolu'nun iki önemli şehri. Aynı zamanda, Orta Anadolu'nun başta İstanbul olmak üzere Türkiye'ye yayılan en etkili lobilerinin de merkezi. Bu alanda başkent Ankara'yı bile geride bırakan bu iki şehir, kendi aralarında da her daim güç ve vesayet çatışması içinde oldu. Bu çatışmanın kanlı bir faciaya dönüştüğü yer ise yeşil sahalar oldu... Bu öyle bir faciaydı ki; Kayseri'de yaşayan Sivaslılar için de Sivas'ta yaşayan Kayserililer için de bir daha hayat hiçbir zaman eskisi gibi olmadı...

Türkiye'de Demokrat Parti iktidarının en önemli spor politikalarından birisi profesyonelliğe geçişin hızlandırılması oldu. 1955 yılında temelleri atılan bu politikalar; "her şehirde bir profesyonel takım" hedefi ile yol alıyordu. Bu yüzden Anadolu şehirlerinde yerel takımlar, 50'li ve 60'lı yıllarda güçlerini birleştirerek şehrin ismini alarak profesyonelleştiler.

1966 ilkbaharında Erciyes, Sanayispor ve Ortaanadolu isimli takımların birleşmeleriyle Kayserispor kuruldu. Sivasspor ise 1967 Mayıs'ında kurulup 1967-1968 sezonuyla top koşturmaya başladı.

1967-1968 sezonu fikstürü belirlendi ve iki komşu şehir arasındaki ilk karşılaşmanın 17 Eylül 1967 tarihinde Kayseri Atatürk Stadyumu'nda yapılacağı duyuruldu.

İki profesyonel kulübün ilk karşılaşması bu maç olacaktı ancak geçmişte bu şehirlerin amatör takımları arasında oynanan maçlar da kanlı geçmişti. 1965'te Sivas Sümerspor - Kayseri Şekerspor karşılaşmasında bazı taraftarlar yaralanmış, 1966'da oynanan Kayseri Havagücü - Sivas Sümerspor karşılaşmasında da sakatlanma ve yaralanmalar meydana gelmişti. İki şehir arasındaki nefret açık ve net bir şekilde hissediliyordu.

Ancak bu sefer amatör takımlar değil, şehrin tamamını temsil eden iki profesyonel kulüp kapışacaktı ve bu maçın iki şehrin kamuoyu üstündeki etkisi çok daha kuvvetli oldu. Sivaslılar maçın oynanacağı gün 20 minibüs, 40 otobüs ve trenle Kayseri'ye ulaştı. Yaklaşık 8 bin Sivas taraftarının akın ettiği Kayseri'de, bir de Kayseri'de yaşayan Sivaslıların eklenmesiyle 15 bin kişinin üstünde Sivaslı, Kayseri sokaklarında tezahürat yapmaya başladı. En az 21 bin taraftarın tribünde yer aldığı, bunların en 6 bininin Sivaslılar olduğu maç saat 16'da başladı.

1967 koşullarında, profesyonelliğe henüz geçmiş ve Anadolu'da futbol rekabetlerine alışkın olmayan Türkiye, böyle bir maç için hazır değildi. Güvenlik önlemleri yetersiz, stadyumdaki polisler çaresizdi. Facia adeta geliyorum diyordu...

Karşılaşmanın 20. dakikasında Kayserispor takımının futbolcusu Küçük Oktay, attığı gol ile takımını 1-0 öne geçirdi. Kıyametin koptuğu an işte o andı. Gole çılgınlar gibi sevinen Kayseri taraftarına, kendileriyle bitişik tribünlerde oturan Sivaslılardan tepki geldi. Koltuk olmayan, taş ve mermerlerden oluşan tribünlerde artık atış serbestti. Her iki takım taraftarları da taş ve mermerleri birbirlerine fırlatmaya başladı.

Kayseri Polisi ise, hem taraftarın tepkisinde çekindiklerinden hem de daha önce bu çapta bir olay görmediklerinden yerlerinden kımıldayamadı. Tanıkların anlatımlarına göre; Kayserililer bıçak, taş ve sopalarla Sivasspor taraftarlarının üzerine yürümeye başladı.

Bunun üzerine Sivaslıların yer aldığı tribünde başlayan panik sonucu binlerce Sivas taraftarı demir kapılara yüklendi. Demir kapıların açılmaması ve stat çıkışındaki düzensizlikler yüzünden 41 Sivaslı olay yerinde havasızlık ve sıkışmadan yaşamını yitirdi. 300'ü aşkın kişi de sopa, bıçak ve taş darbeleriyle yaralandı. Bu olay Türk spor tarihinde o güne kadar yaşanmış en büyük faciaydı. Çığlık sesleri, kopan uzuvlar birbirine karışmış, korkunç görüntüler meydana gelmişti.

Karşılaşma bitti ama olaylar bitmedi. Canlarını kurtarıp kendilerini stat dışına atan Sivas taraftarları, stat çevresine park edilmiş 60 kadar Kayseri plakalı arabayı ve durdurdukları Kayseri plakalı araçları da ateşe verdi.

Ancak asıl kıyamet, facia haberinin Sivas'a ulaşmasıyla kopacaktı. Kayseri'de Sivas taraftarlarının öldürüldüğü haberi şehirde yıllardır içe atılan nefreti büyük bir şiddet sarmalıyla gün yüzüne çıkardı. Sokaklara çıkan binlerce kişi, Kayserili girişimcilerin iş yerlerine saldırmaya başladı. Sahibi bir Kayserili olan Büyük Belediye Oteli'nin yatakları caddeye atılıp yakıldı. Kayserililere ait olan 3 evin de eşyaları dışarı çıkarılıp ateşe verildi. Milyarlarca liralık maddi hasar meydana geldi, o günden sonra çok sayıda Kayserili Sivas'ı terk etmek zorunda kaldı.

Sivas'ta ise "Sivas Haber" gazetesi, "KATİL ŞEHİR KAYSERİ" manşetini attı. Ölümlerin, yaralanmaların sebebi olarak taş ve bıçak darbeleri gösterildi.

Yazının ilerleyen kısmında 'bizleri vururken, onların Türklüğünden şüphe ediyoruz. Hiçbir Kayserili çıkıp da ben Türküm diyemez, dese dahi yaptıkları hareket bizim kaybettiklerimizi geri getiremez. Bundan böyle Kayserilileri Türk toprakları içinde yaşayan casus olarak tanıyacağız' ifadeleri kullanılacak kadar ileri gidildi.

Devletin olaylara el koyması ise iş işten geçtikten sonra oldu. 50'ye yakın insanın hayatını kaybetmesi, bine yakın insanın yaralanması, yüzlerce araç ve dükkanın kullanılamaz hale getirilmesi sonrası asker duruma el koydu.

Sivas'taki olayların sorumlusu oldukları suçlamasıyla 11 kişi tutuklandı. Sivas'taki bu olayların ardından Kayseri-Sivas girişleri kapatıldı. İki şehir arasında düzenlenen otobüs seferleri iptal edildi. Güvenlik güçlerinin sayısını arttırmak amacıyla yaralıların tedavi gördüğü Kayseri Devlet Hastanesi'nin önüne Polis Koleji öğrencileri yerleştirildi.

Başbakan Süleyman Demirel, Rusya'ya yapacağı ziyareti erteledi. Radyodan yaptığı konuşmada şu sözleri söyledi: "Şuursuz tahriklerle devam ettirilmek istenilen bu hadisenin futbol tarihimizde tek kalmasını temenni ederim" dedi.

Bunun yanı sıra, spor işleriyle görevli Devlet Bakanı Kamil Ocak yaptığı açıklamada, Türkiye İkinci Ligi'nin kaldırılmasını teklif edeceğini ve bunun da gerçekleşmesi için de bu sebebin kâfi gelebileceği açıklamasında bulundu.

Olayları iyi yönetemediği için Kayseri valisi ve emniyet müdürü görevden alındı.

Bu maçın ardından uzun süre Kayserispor ve Sivasspor aynı gruplarda mücadele etmedi.

İlgini çekebilir...

Sivasspor ve Beşiktaş'ın Eski Yıldızı Brezilya'da Tutuklandı

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Bankalardan Belgeyle mi Para Çekilecek? MASAK İddialara Son Noktayı Koydu