Türkiye'nin En İstikrarlı Kulüplerinden Birini Yaratan 40 Yıllık Çınar İlhan Cavcav!

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Gençlerbirliği'nin 81 yaşındaki başkanı İlhan Cavcav, dün sabah (21 Ocak) yoğun bakıma alındı, bugün ise hayatını kaybetti. Ankara ekibinin 40 yıldır başkanlık görevini sürdüren Cavcav, Gençlerbirliği'ni istikrarlı bir kulüp yaparken Türk futboluna da önemli isimler kazandırdı. 

Tabiri caizse Gençlerbirliği'ni Gençlerbirliği yapan isim İlhan Cavcav'ın yaptığı işleri kısaca bir hatırlayalım.

Öncelikle iş hayatından kısaca bahsedelim. 4 Ekim 1935 doğumlu İlhan Cavcav'ın un fabrikası, entegre sentetik çuval fabrikası, Ankara İnşaat A.Ş. ve Katkı Gıda adında ekmek katkı maddeleri üretimi gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri bulunmaktadır.

Cavcav'ın babası Haşim Bey, 1910 yılında Priştine'den Türkiye'ye göç etmiş, Ankara'ya yerleşerek aile mesleği olan fırıncılık ve değirmencilik yapmaya başlamış. Cavcav, ailesinin artan işleri nedeniyle 14 yaşında okulu bırakarak aile şirketinin veznesinde ve sonrasında şirket muhasebesinde çalışmaya başlamış.

İlhan Cavcav, gençliğinde amatör ligde futbol oynadı. Profesyonel de olabilirdi ama bunu istemedi.

Gençliğinde stoper olarak oynayan İlhan Cavcav, 19 yaşında PTT'de oynarken profesyonelliğe geçiş sözleşmesi teklif edildi ama Cavcav fabrikadaki işleri nedeniyle bunu kabul edemedi. Daha sonra amatör futbolu da bıraktı.

1960'ta ailesinden ayrılarak tek başına iş hayatına atılan Cavcav, 1967 yılında bir arsa satın alarak ilk büyük işini yaptı ve un fabrikası kurdu. Böylece Ankara'nın büyük sanayicileri arasına girmiş oldu.

İlhan Cavcav'ın başkanlık kariyeri 1975'te Hacettepe ile başladı. Hacettepe'nin düşüşüne engel olamayınca görevinden istifa etti.

1977 yılında ise Gençlerbirliği kulübünün başkanı oldu. Kulüp yönetimiyle bazı anlaşmazlıklar olduğu için görevine kısa bir ara vermek durumunda kaldı. Anlaşmazlıklar çözülünce 1981 yılında tekrar kulübün başına geçti.

İlhan Cavcav o gün bugündür Gençlerbirliği'nin başkanı.

O sene Gençlerbirliği 3. Lig'e düşmek üzereydi. Cavcav, takımın ikinci ligde kalmasını sağladı. Bir sezon sonra ise Gençlerbirliği 1. Lig'e yükseldi.

1988 yılında ise Gençlerbirliği Süper Lig'e yükseldi ve o günden sonra bir daha hiç alt lige düşmedi.

Gençlerbirliği, bu başarısıyla Türkiye'nin en istikrarlı 5. kulübü oldu. Bu süre zarfında Gençlerbirliği 1986-87 ve 2000-01 sezonlarında Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü.

Gençlerbirliği'nin bu başarısında İlhan Cavcav'ın emeği çok büyüktü.

Ucuza alınan genç ve yetenekli futbolcuların büyük takımlara yüksek miktarlara satılması Gençlerbirliği'ni ekonomik anlamda güçlendirdi. Kulüp, modern tesislere sahip oldu. Tüm bu şeyler, Gençlerbirliği'ni 4 büyüklerden sonra en istikrarlı kulüp yaptı.

Gençlerbirliği'nin başarısı ekonomik durumlar ve ulusal ligle sınırlı kalmadı. 2003'te UEFA Kupası'nda mücadele eden kırmızı siyahlılar son 16 turuna kadar ilerlemişti.

Kısıtlı İmkanlara Rağmen Anadolu'dan Çıkıp Avrupa'da Başarılı Olan Futbol Takımları

Gençlerbirliği'ni Gençlerbirliği yapan İlhan Cavcav'dır diyebiliriz rahatlıkla. Ama bu Cavcav'ın kusursuz olduğu anlamına da gelmiyor.

Cavcav, teknik direktör ve oyuncu seçimleriyle sık sık eleştiri oklarının da hedefi oldu.

Başarılı spor adamı, sık sık teknik direktör değiştirmesiyle gündeme gelir oldu.

Cavcav'a Teknik Direktör Dayanmıyor 35 Yılda 41 Farklı Teknik Direktör

Ama Endüstriyel futbolun dünyaya hakim olduğu şu dönemde, çoğu takım borç içinde sıkıntılı günler yaşarken Gençlerbirliği'nin tek kuruş borcu yoksa bunu İlhan Cavcav'a ve yönetim anlayışına bağlayabiliriz.

Türk futboluna kattığın her şey için teşekkürler İlhan Cavcav.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
21.01.2017

adam ölmeden galerisini açmışsınız yuh

22.01.2017

adam öldü mutlumusn bu galeriyi dün açan

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ