Türkiye’nin En Büyük Entegre Lastik Geri Dönüşüm Tesisi Hayata Geçiyor

Türkiye’nin yerli sermayeli sanayi gücü AKO Grup, 30 milyon dolar yatırımla Ankara’da Türkiye’nin en büyük entegre lastik geri dönüşüm tesisini kuruyor. Türkiye’de bir yılda oluşan atık lastiğin dörtte birini nitelikli ham maddeye dönüştürecek tesisin, çevre koruma ve sıfır atık hedefine katkı sunmanın yanı sıra, ülke ekonomisine yılda 16 milyon dolar yarar sağlaması hedefleniyor.

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli dev sanayi kuruluşu AKO Grup, lastik atıklarının tümüyle geri dönüştürülerek sanayiye ham madde olarak kazandırılması amacıyla 30 milyon dolar yatırım gerçekleştiriyor.

AKO Grup, bu yatırımıyla, Ankara Başkent Organize Sanayi Sitesi’nde, 80 bin metrekare açık, 21 bin metrekare kapalı alana sahip, Türkiye’nin en büyük entegre lastik geri dönüşüm tesisini kuruyor. Tesisin, 2020 yılında üretimine başlaması planlanıyor.

Atık lastikler hem ekonomiyi, hem de çevreyi kurtaracak.

Türkiye’de bir yılda oluşan atık lastiğin dörtte birini nitelikli ham maddeye dönüştürecek olan tesisin, çevreye ve sıfır atık hedefine katkılarının yanı sıra, sanayinin farklı kollarında kullanılan ham madde üretimiyle, cari açık kontrolünde ülke ekonomisine yılda yaklaşık 16 milyon dolar katkı sağlaması hedefleniyor.

Lastik geri dönüşümüne yönelik tüm işlemleri tek çatı altında toplayacak ve alanında Türkiye’nin en büyüğü olacak tesis, aynı zamanda iş makinesi ve kamyon lastiklerinin dönüştürülebildiği ilk tesis olacak.

Bir yılda oluşan atık lastiğin dörtte biri geri dönüşümle sanayi ham maddesi olacak.

Türkiye’de kullanılmış lastiklerden yılda yaklaşık 350 bin ton atık oluşuyor. Bu miktarın az bir kısmı geri dönüştürülürken; atık lastikler tüm bölümleriyle geri dönüştürülemiyor ve bazı kısımları yakılarak imha ediliyor.

AKO Grup’un 30 milyon dolar yatırımı ile hayata geçecek olan tesis, Türkiye’de bir yılda oluşan 350 bin ton lastik atığının dörtte birinin geri dönüştürülmesini sağlayacak; dahası, bu atıkları tümüyle geri dönüştürerek, ülkemiz sanayisi için nitelikli ham maddeye çevirecek.

Tesiste lastikler niteliklerine göre ayrıştırılacak.

Yüksek teknolojili entegre sistemlerde işlenerek, lastik endüstrisi başta olmak üzere, otomotiv yan sanayi, ayakkabı, konveyör gibi farklı sanayi kolları için nitelikli ham maddeye dönüştürülecek.

Cari açığın giderilmesinde yıllık 16 milyon dolarlık katkı!

Ülkemiz sanayi kuruluşları her yıl 11.000 ton civarında geri dönüştürülmüş kauçuk türevi ham madde ithal ediyor.

AKO Grup yatırımıyla hayata geçecek tesiste, bu ham maddenin atık dönüşümüyle elde edilmesi, ithal ikamesiyle stratejik sektörlerin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltacak. Tesisin sağlayacağı ithal ikamesinin, cari açık kontrolünde ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 16 milyon dolar katkı sağlanması hedefleniyor.

Bu yatırım özelinde kullanılan Ar-Ge ve Patent çalışmaları, ülkemiz sanayine ayrıca teknolojik katkılar sağlayacak.

Daha temiz bir çevre, daha iyi bir gelecek...

AKO Grup yatırımı, kaynakların daha verimli kullanılması, atıkların toplanması ve geri kazanımının sağlanmasıyla çevre korumaya da fayda sağlayacak. Yatırım, aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Sıfır Atık’ projesinin hedeflerine de hizmet edecek ve katkı sağlayacak.

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli sanayi devi AKO Grup, bu yatırımıyla, Türkiye’nin geleceğine olan inancını, ülke gelişimine nitelikli inovasyonla katkı yapma azmini ve çevre duyarlılığını bir kez daha ortaya koyuyor.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
21.12.2018

Gurur duydum bu haberlerin artması dileğiyle ...

21.12.2018

doğa için sevindiğim bir haber. Şükürler olsun.

21.12.2018

he şöyle şeyler yapın tebrikler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ