TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BARAJI HANGİSİDİR? NEREDEDİR?
Adıyaman ve Şanlıurfa şehirlerinin arasında yer alan Atatürk Barajı, Türkiye'nin en büyük barajı olma özelliğine sahiptir. Atatürk Barajı sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da en büyük barajıdır. Fırat Nehri üzerine kurulan baraj, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında yer alır. Atatürk Barajı enerji üretimi ve sulama amacı ile kullanılır.
Atatürk Barajı'nın yapımına 4 Kasım 1983 yılında başlandı.1992 yılında işletmeye açılan baraj, kaya ve topraktan yapıldı. Dolgu baraj türlerinden olan Atatürk Barajı, hacmi ile dünyadaki barajların arasında beşinci sırada yer almaktadır. Barajın bitmesi ile meydana gelen göl, Türkiye'nin üçüncü büyük gölüdür. Atatürk Barajı'nın temelden yüksekliği 169 metredir.
Hidroelektrik santrali, akarsu ve barajların elektrik üretim sistemleridir. Genel olarak hidroelektrik santraller baraj, türbin, jeneratör ve enerji iletim hattı olmak üzere dört ana bölümden meydana gelir. Barajlar akarsuyun su düzeyi yükselterek fazla miktarda suyun biriktirdiği geniş bir baraj gölü meydana getirir. Su türbinleri ise suyun kinetik enerjisini mekanik enerjiye çevirir. Mekanik enerji ise elektro mıknatıslar ile elektrik enerjisine dönüşür. Atatürk Hidroelektrik Santrali ise toplam 2400 MW gücüne sahiptir. Yıllık 8900 GWh ile elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahiptir. Bu baraj, Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen toplam enerjinin %20'sini tek başına karşılayabilecek güçtedir.