Türkiye'nin Ekonomi Denetimi McKinsey'e Emanet: Peki Şimdi Neler Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, YEP(Yeni Ekonomi Programı) kapsamında faaliyete başlayan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışacaklarını söyledi. McKinsey her çeyrekte 16 bakanlığın ekonomik ve maliye performansını ölçecek ve rapor sunacak. Peki uluslararası yönetim ve danışmanlık şirketi McKinsey ne yapar, ekibi kimlerden oluşuyor, bu süreçte bizleri neler bekliyor sizler için derledik.

Bakan Albayrak 20 Eylül'de tanıttığı ve orta vadeli planı aktardığı YEP'te mali disiplin ve tasarruf konularının özellikle üzerinde durdu.

Başkanlık sistemi ile birlikte toplamda 26 olan bakanlık sayısı 16'ya düşürüldü. Enflasyon ile birlikte YEP'te bakanlıklarda ve diğer kamu kuruluşlarında sağlanacak olan mali disiplin ve tasarruf konusu ön plandaydı.

YEP ile ilgili sunulan ekonomik hedef göstergeleri şu şekildeydi;

Albayrak, Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurul görüşmeleri için bulunduğu New York'ta, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansında konuştu ve bu hedefler için uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey ile kontrol ve raporlama alanında çalışacaklarını belirtti.

Albayrak, bu ekonomik hedef göstergeleri doğrultusunda 16 bakanlığın da her çeyrekte yani üç ayda bir denetimden geçeceğini, kontrol ve raporların McKinsey şirketi tarafından sağlanacağını belirtti.

Albayrak yaptığı açıklamada “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” dedi.

Peki şirket ne iş yapıyor?

McKinsey, uluslararası bir üst düzey yönetim şirketidir. Amerika merkezli bir şirket olan McKinsey'in dünyanın pek çok ülkesinde ve önemli şehirlerinde ofisi bulunuyor. İstanbul ve Ankara da bu şehirlerden bir tanesi. McKinsey daha önce 2001 krizinde bankaların özelleştirilmesi ve kamulaştırılması sürecinde de devlet ile çalışmıştı.

Web sitesinde verdiği açıklamada şu ifadelere yer veriyor:

'1995 yılında kurulan McKinsey İstanbul Ofisi, Türkiye’de faaliyet gösteren ilk, üst düzey yönetim danışmanlığı şirketidir. Yıllardır gerçekleştirmekte olduğumuz çalışmalar ve projeler sayesinde Türkiye ekonomisindeki ve çalışma kültüründeki önemli konulara ilişkin kapsamlı bilgi birikimi elde ettik.'

Genel merkezi New York'ta bulunan şirketin 2018 verilerine göre toplam 27 bin çalışanı bulunuyor.

Global web sitesinde kendisini özel, kamu ve sosyal sektör kurumlarının geniş bir yelpazesine hizmet eden küresel bir yönetim danışmanlığı şirketi olarak tanımlayan McKinsey 1926 yılında kurulmuş. 

Şirket aynı zamanda şu bilgiyi de paylaşıyor; 'Müşterilerimizin performanslarında önemli ve kalıcı iyileştirmeler yapmasına ve en önemli hedeflerini gerçekleştirmelerine yardımcı oluyoruz.'

McKinsey, Türkçe web sitesinde daha önceki iş tecrübeleri ve ekibi ile ilgili de şu bilgilere yer veriyor;

news.efinancialcareers.com

'McKinsey, 1995’te İstanbul Ofisi’ni açmadan önceki dönemde, 1980’lerin ortasında, Türkiye’nin Avrupa Birliği başvurusunu şekillendirmesine yardımcı olmuştur.

2000’lerin başında, İstanbul Ofisi’nin danışman kadrosu 30 kişiye ulaşmış ve Türkiye’nin otomotiv sektörünün standartlarını iyileştirmekten, Türkiye’nin en karlı bankası için bir genişleme programı yürütülmesine; Türkiye’nin en büyük televizyon üreticisinin yeniden yapılandırılmasından, grup şirketlerin insan kaynaklarının yönetimine ve kurumsal yönetişime uzanan bir proje çeşitliliği sağlanmıştır.'

'Danışmanlarımızın %90’ından fazlası, (hem McKinsey’de hem de McKinsey öncesinde) uluslararası çalışma deneyimi olan ve/veya akademik geçmişi başarılarla dolu Türklerden oluşmaktadır. Danışmanlarımızın %60'ı yurtdışındaki prestijli okullardan Master ve Doktora derecelerine sahiptir.'

Merakla Beklenen 3 Yıllık Yol Haritası: Öne Çıkan Başlıklarla 'Yeni Ekonomi Programı'

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
YORUMLAR
28.09.2018

iyi de kardeşim faiz lobisi dediğin şey senin çıkardığın devlet tahvillerini alıp faiz kazanan adamlar. sen ihtiyaç duymasan çıkarmazsın o tahvilleri. o adamlar almazsa sen para bulamazsın. (ki doların şuan 6 lira olmasının sebebi de bu tahvillere eskisi kadar rağbet göstermediklerinden, yani bizim dolar bulamamamızdan) Bu sana faizle para veren adamlar parayı şirketlerinden kazanıyor. o şirketleri denetleyen, tavsiyeler veren firmaların en büyüğü mckinsey. Sen gidip bu adamlara ülkenin datalarını teslim edip beni de bi kontrol ediver diyorsun. EE bu şirket amerikan şirketi. sence bu adamlar senin bilgilerini gizli mi tutacaklar? amerikan devleti ile paylaşmayacaklar mı? güldürmeyin lan beni akşam akşam :)

Pasif Kullanıcı
29.09.2018

Kodumun ülkesinde işi bilene vermezseniz adam gelir elinizden alır işi. Ulan kimse de demiyor ki bu adamlar yönetemiyorsa neden burdalar neden onbinlerce lira maaş alıyorlar. Aldığınız para haram zıkkım zehir olsun hepinize soyunuz kurusun dicem de bu halk ile mümkün olmıycak sanırım. Hatta size bir tavsiye. Devleti de özelleştirin, açın bir ihale en çok para verene satın devleti, alın paranızı terkedin bu ülkeyi de rahatlayalım bizde.

29.09.2018

e ekonomi bakanı ne iş yapıo o zaman demezler mi ? bizim Özgür demirtaşımız, mehmet Şimşeğimİz, ve böyle eğitimli ekonomistlerimiz nerde

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ