Türkiye'nin Borcu Alacağından Fazla: O Göstergede Açık Sürdü!

Net uluslararası yatırım pozisyonu Kasım ayında 220,4 milyar dolar açık verdi.

Türkiye’nin varlıkları ile yükümlülüklerinin farkı açık vermeye devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: 

'2021 Kasım sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2020 yıl sonuna göre % 20,3 oranında artışla 307,4 milyar ABD doları, yükümlülükleri ise % 17,6 oranında azalışla 527,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2020 yıl sonunda -384,9 milyar ABD doları iken 2021 Kasım sonunda -220,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.

Doğrudan yatırımlar azaldı

Varlıklar alt kalemleri incelendiğinde, rezerv varlıklar kalemi 2020 yıl sonuna göre % 34,6 oranında artışla 125,6 milyar ABD doları, diğer yatırımlar kalemi % 12,7 oranında artışla 122,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer yatırımlar alt kalemlerinden bankaların Yabancı Para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduatları % 14,4 oranında artışla 47,9 milyar ABD doları olmuştur. 

Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde, doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle 2020 yıl sonuna göre % 47,5 oranında azalışla 120,6 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.

Yabancı yatırımcılar portföylerinde satış yaptı

Portföy yatırımları 2020 yıl sonuna göre % 12,4 oranında azalışla 99,0 milyar ABD doları olmuştur. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 2020 yıl sonuna göre % 32,8 oranında azalışla 19,6 milyar ABD doları olurken, yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stoku % 39,2 oranında azalışla 4,0 milyar ABD doları, Hazine’nin tahvil stoku (yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) ise % 0,5 azalışla 45,9 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde, diğer yatırımlar 2020 yıl sonuna göre % 3,5 oranında artarak 308,3 milyar ABD doları olmuştur. Yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki Yabancı Para mevduatı, 2020 yıl sonuna göre % 3,7 oranında artarak 34,6 milyar ABD doları olurken, TL mevduatı % 32,4 oranında azalarak 10,6 milyar ABD doları olmuştur

Bankaların toplam kredi stoku % 5,3 oranında azalarak 67,8 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku % 0,2 oranında azalarak 96,4 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.

Uluslararası Yatırım Pozisyonu nedir?

Uluslararası Yatırım Pozisyonu; bir ekonomideki yerleşik kişilerin yurt dışındaki yerleşik kişiler ile finansal alacakları ve yükümlülüklerin yanında; rezerv varlık olarak tutulan altın şeklindeki finansal varlıklarının belli bir tarihteki stok değerini gösteren ve üç aylık olarak (gösterge niteliğinde aylık) yayımlanan istatistiki bir tablodur.

Uluslararası Yatırım Pozisyonunda toplam finansal varlıklar ile toplam finansal yükümlülüklerin farkı, net Uluslararası Yatırım Pozisyonu olarak adlandırılmaktadır. Başka bir deyişle, net Uluslararası Yatırım Pozisyonu; Türkiye'nin yurt dışından alacaklarıyla, Türkiye'nin yurt dışına borçlarının net farkını işaret eder. Burada ortaya çıkan net pozisyon, pozitif veya negatif bir değer olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Merkez Bankası'nda Olağanüstü Toplantı
Fitch'ten Uyarı Geldi: Heterodoks Politika Türkiye'nin Risklerini Artırdı!
Türkiye Bütçesi 2021 Yılında Ne Kadar Açık Verdi?
Merkez Bankaları Karar Verecek: TCMB, BoJ, PBOC ve ECB Faiz Kararları İzlenecek

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi