Türkiye'nin Belki de En Gizemli Canlısı Olan Anadolu Parsı Hakkında Bilmediğiniz Çok Şey Var!

Anadolu Parsı'nın (Panthera pardus tulliana) günümüzde hayatta olup olmadığına dair birçok tartışma hala devam ediyor...

Anadolu Parsı, İran Parsı'nın (Panthera pardus saxicolor) Anadolu'daki bir alt türüdür.

Anadolu Leoparı neden önemli?

İnsanlar geniş bir alana yayıldıkça yaban hayatı giderek daha dar bir alana sıkışmak zorunda kalıyor. O nedenle Anadolu Parsı'nın hala yaşıyor olması yaban hayatı için umut verici bir gelişme.

Boyu 200-250 cm arasında olan Anadolu Parsı'nın ömrü yaklaşık 20 yıl.

Oldukça çevik olan Anadolu Parsı bir etobur. Geyik, yaban domuzu, küçük memeliler üzerinden avlanıyor.

Doğal yaşam alanının daralmasıyla ve insanların yaşadığı alanlara yönelmesiyle vurulma veya zehirlenmeyle karşı karşıya kalmış.

Her yaban hayatı canlısının yaşadığı bir çıkmaz bu aslında. Anadolu Parsı, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu da dağlık ve ormanlık bölgelerde yaşamış.

2010 yılında Siirt Gabar Dağı'nda vurulmuş ve postu sergilenmiş.

Tabi bunun fotoğrafla belgelenmesi Türkiye'de popülasyonun hala canlı olduğunu düşündürmüş.

2013 yılında Diyarbakır'da Kasım Kaplan'a saldırdığı iddia edilen Anadolu Pars'ı, kuzen Mahmut Kaplan tarafından vurularak öldürülmüş.

Öldürülen pars, araştırılmak üzere Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne götürülmüş. Daha sonra yapılan DNA incelemesinde hayvanın İran Parsı olduğu ortaya çıkmış.

2013 Aralık ayında bu türü canlı yakalayıp, uzmanlara teslim edecek kişiye sıfır km otomobil vaadinde bile bulunulmuş.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 'Güneydoğu Anadolu Leopar Projesi' kapsamında dönemin Siirt Valisi Ahmet Aydın tarafından bu ödül uygun görülmüş.

Anadolu Parsı'na, kayıtlara göre en son 15 Temmuz 2015'te Tunceli-Boğalı Köyü'nde rastlanmış.

Doğa Koruma ve Milli Parklar'a uzun süre su içinde kalmış ölü bir hayvan ihbarı yapılmış. İlk etapta türü net olarak belirlenemese de, DNA örnekleri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne gönderildikten sonra Anadolu Parsı olduğu anlaşılmış. 

Zaten civardaki köylüler de Anadolu Parsı'nın bu bölgede yaşadığını iddia ediyorlamış.

İran’da Hakkari sınır bölgesinde Anadolu Parsı'nın hala yaşadığı biliniyor.

Orta ve Batı Toroslar ile Ege’de ise Anadolu Parsı'nın neslinin tükenmiş olduğu düşünülüyor.

İran’da yaşayan alt türünün (Panthera pardus saxicolor) kışı geçirmek için Türkiye'ye girdiği tahmin ediliyor.

Anadolu Parsı gece aktif yaşayan bir canlı. Gündüz böyle yırtıcı bir canlıyla karşılaşmak olağan dışı bir durum. Artık bu canlılar da insanla karşılaşmaması gerektiğini öğrenmişler ne yazık ki...

Anadolu Parsının soyu tehlike altında olan diğer canlılarla birlikte tanıtılmasına yardımcı olmak ve bu canlılarla karşılaşıldığında ne yapılması gerektiğinin bilinmesini sağlamak gerekiyor.

Özellikle az gelişmiş ülkelerde yaban hayatı alanları ve bu kaynaklar neredeyse yok sayılıyor. Bu sebeple bu kaynakların geleceği tehdit altında kalıyor.

Yaban hayatı kaynakları günümüzde ülkelerin ekonomilerine farklı yollardan katkı sağlıyor.

Örneğin, Güney Afrika doğa turizmi sayesinde 2,3 milyar dolar gelir sağlıyor. 

Toplumda yaban hayatı bilincinin oluşturulması bu anlamda ülke için de önem taşıyor.

Bilimsel çalışmaların da ötesinde, yerel halkın türün korunmasına aktif katılımının sağlanması belki de en büyük gereklilik.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
31.10.2017

turkiyenin en buyuk ayiplarindandir. 1950lere kadar hala hatiri sayilir sayida pars vardi. hic bir sey yapmadan boyle bir muhtesem bir hayvanin yok olusunu seyrettik. simdide sinirdan iceri girer girmez vuruyoruz. turk insanin gordugu her hayvani hemen oldurme istegini anliyamiyorum. golun kenarinda kendi halinde kurbag bile gorse tas atip oldurmeye calisiyor.

31.10.2017

mantolu hasan adlı bir avcıya ismet inönü pars avlamayı bıraksın diye tüfek hediye etmiş

29.11.2018

avlamayın şu canlıları

4. 2013 te o pars mahmut kaplana gerçekten saldırmış olsaydı kolunda kıytırık bir yarabandı ile olaydan kurtulamaz o kol en hafif sonuç olarak kolu karpuz gibi yarılmış olurdu. Son kalan bireyler gerçekten çok ürkek ve insandan uzak kalarak hayatta kalabilen bireyler oldukları için hayatta kalabildiler. Durup dururken gündüz vakti bu 2 kıroya gelip saldırma gibi bir ihtimal yok. Bu 2 ... hayvanın görünce hareket eden herşeye ateş etme eğilimde olan 2 ... oldukları için bu katliam gerçekleşti. O hayvanın hayatının bu iki ... dan daha değerli olduğunu idrakında olduğunu beklemediğimiz yerel kurumlar da olayı örtbas ettiler.

TÜM YORUMLARI OKU (20)