Türkiye'nin 50 Milyon Doz İçin Anlaştığı Çin Menşeli CoronaVac Aşısı Hakkında Neler Biliniyor?

Türkiye, koronavirüse karşı 50 milyon doz CoronaVac aşısını almak için Çin ile anlaştı. Son dönemde Türkiye'de de testleri yapılan CoronaVac aşısı hakkında neler biliniyor? Aşılama yöntemi nasıl ve yan etkileri neler? Uzmanlar aşıyı nasıl değerlendiriyor?

Euronews'ün haberine göre CoronaVac aşısı, Çinli ilaç şirketi Sinovac Biotech ve Brezilyalı biyolojik araştırmalar yapan Butantan Enstitüsü'nün iş birliğinde geliştirildi.

Makak maymunlarındaki ilk sonuçlar, aşının 10 Kovid-19 suşunu nötralize eden antikorlar ürettiğini ortaya çıkardı.

17 Kasım'da dünyanın en eski tıp dergilerinden Lancet'te yayınlanan ilk denemelerinin ön sonuçlarına göre, aşının güvenli olduğu kaydedildi. Ancak aşının Kovid-19'dan kurtulan hastalara kıyasla daha düşük antikor seviyelerine sahip orta düzeyde bir bağışıklık tepkisi ürettiği belirtildi.

CoronaVac, Lancet'te, 'farelerde, sıçanlarda ve insan olmayan primatlarda iyi immünojenisite gösteren Kovid-19'a karşı inaktive edilmiş bir aşı adayı' olarak tanımlanıyor.

Aşıyla ilgili değerlendirmede, '18-59 yaşları arasındaki sağlıklı yetişkinlerde farklı konsantrasyonlarda ve farklı doz programları kullanan iki CoronaVac dozunun iyi tolere edildiğini ve orta derecede immünojenik olduğunu bulduk.' deniliyor.

CoronaVac, Endonezya ve Bangladeş'teki insanlar üzerinde üçüncü aşama denemelerine ek olarak Brezilya'da Temmuz ayında üçüncü aşama denemelerine girdi.

Brezilya'da 13 bin gönüllü üzerinde denenen aşı adayının deneyleri, beklenmedik bir yan etki nedeniyle 10 Kasım'da durdurulmuş ve 12 Kasım'da yeniden başlatılmıştı.

Aşının yan etkisi var mı?

Lancet'in yaptığı değerlendirmede aşının olumsuz reaksiyonlarının hafif olduğu belirtiliyor; en yaygın semptomun enjeksiyon bölgesinde görülen ağrı olduğu ifade ediliyor.

Viral vektörlü aşılar veya DNA veya RNA gibi diğer Kovid-19 aşı adaylarıyla karşılaştırıldığında, CoronaVac ile aşılamadan sonra ateş oluşumunun nispeten düşük olduğu kaydediliyor.

Türkiye'de aşılamanın devam eden aşamalarında her 500 gönüllüde ara değerlendirme raporları hazırlanıyor. 6 Kasım tarihinde 518 kişi ile hazırlanan ara güvenlilik raporuna göre, aşının önemli bir yan etkisinin bulunmadığı tespit edildi.

En sık görülen yan etkiler yorgunluk (yüzde 7,5), baş ağrısı (yüzde 3,5), kas ağrısı (yüzde 3), ateş (yüzde 3) ve enjeksiyon yerinde ağrı (yüzde 2,5) olarak raporlandı.

Bağımsız veri izleme komitesi, ara güvenlilik raporununda aşının güvenliliği ile ilgili çekinceleri olmadığını bildirdi.

Aşılama yöntemi nasıl?

Türkiye, üçüncü faz çalışmaları devam eden Çin menşeli Kovid-19 aşısını deneme uygulamalarına katıldı. Bu aşının, toplamda 12 bin 450 gönüllü üzerinde uygulanması planlanıyor.

Sağlık çalışanları grubundaki uygulamaların güvenlilik verileri olumlu olarak değerlendirildiği için uygulamalar normal riskli vatandaşlara da açıldı.

Bakanlığın açıklamasına göre aşı şu şekilde uygulanıyor:

'Aşı çalışmasında, gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo veriliyor. Bu yöntem, bilgisayar programı tarafından rastgele olarak belirleniyor ve hangi gönüllüye ne yapıldığını araştırma ekibi bilmiyor. Gönüllü vatandaşlar üzerinde yapılacak denemelerde, her 3 kişiden 2’sine gerçek aşı uygulanacak. Bu sayede gerçek aşı ile aşı olmayanlar arasında etki farkı ortaya konulabilecek. Çalışmanın bitiminde, plasebo kolundaki tüm gönüllüler de tekrar merkezlere davet edilecek ve gerçek aşı uygulaması yapılacak.'

CoronaVac fiyatı ne kadar?

Çinli Sinovac Biotech firmasının Kovid-19 için geliştirdiği CoronaVac aşısı hali hazırda Çin'de sağlık çalışanları ve yüksek risk grubudakiler için kullanılıyor.

Reuters'ın aktardığına göre CoronaVac aşısının tek dozu Çin'de 200 yuan (yaklaşık 30 ABD Doları) tutuyor. Ancak bu aşının fiyat farklı ülkelere farklı fiyattan satılması da söz konusu olabilir.

Endonezya merkezli Bio Farma şirketi, Sinovac şirketiyle 40 milyon doz alımı için anlaşmaya vardığını ve aşının doz başına Endonezya'da 13.60 dolara mal olacağını bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Çin'den alınacak aşının ücretsiz yapılacağını açıkladı. 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Brezilya'da tartışmaya yol açtı

Çinli ilaç şirketi Sinovac Biotech'in geliştirdiği 'CoronaVac' isimli yeni tip koronavirüs aşı adayından 120 bin doz geçtiğimiz hafta Brezilya'ya ulaştı.

Sao Paulo eyaleti, başarılı olması durumunda 46 milyon dozluk aşı almanın yanı sıra Çinli ilaç şirketiyle aşının üretimi için gerekli teknolojinin Butantan Enstitüsüne aktarılması üzerine anlaştı.

Ülkede, Çin'in geliştirdiği CoronaVac aşı adayı, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile muhalifi Sao Paulo Valisi Doria arasında tartışmalara neden oldu.

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (Anvisa) 29 Ekim'de meydana gelen 'ciddi' bir kilinik kaza sonrası Sinovac'ın CoronaVac aşısının klinik deneylerini durdurma kararı aldıklarını duyurmuştu.

Sinovac ise yayınladığı yazılı açıklamada, 'Aşımızın güvenliğine güvenimiz tam' demişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Günlük Vaka Sayısı 30 Bine Dayandı, 174 Can Kaybı Var!
Olayı Anlamayanlara: Korona Hastalarının Bir Günde 16 Tane İlaç Almasının Neden Gerektiğini Tane Tane Anlatan Doktor
Katar'ın Borsa İstanbul'a Ortak Olmasına Tepkiler: 'Oldu Olacak Türkiye'nin Tapusunu da Katar'ın Üstüne Yapın'

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
26.11.2020

Madem ortalamanın üstünde pahalı neden ABD ve Almanya'nın aşılarını (BionTech, Moderna) almıyoruz da 3. Dünya ülkelerinde denenen, tartışmalı Çin aşısını alıyoruz?

Pasif Kullanıcı
26.11.2020

Yan etkisi varsada açıklanmaz zaten Türkiyede neyin kafasını yaşıyonuz. Her yan etki yan etki değildir diye çıkar açıklar KOCA KOCA bakanlar 😉

27.11.2020

Hayatım da ilk defa bu haberle aşı karşıtlığı fikrinin mantıklı olabileceğini düşünüyorum. Çin üretimi olan faz 3 çalışmaları daha bitmemiş ve daha 1 ay önce beklenmeyen yan etkiler gösterdiği için denemeleri aksayan, Endonezya ve bizim dışımızda kimsenin almadığı bir aşıdan sadece ben şüpheleniyor olamam bence.

TÜM YORUMLARI OKU (33)