'Türkiye Mültecilerin Cazibe Merkezi' Diyen AKP'li Vekil: 'Bunlar Yabancı Değil, Bizim Din Kardeşimiz'

Türkiye'nin mülteciler için bir cazibe merkezi merkezi olduğunu söyleyen AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, 'Bunları yabancı kabul edemeyiz, din kardeşlerimiz' dedi.

Katıldığı bir televizyon programında Türkiye’deki sığınmacı sorununa da değinen Nergis, şunları söyledi:

  • 'Türkiye büyük bir ülke ve coğrafyası itibarıyla da bir geçiş bölgesinde, köklü bir ülke. Türkiye tabii ki bu mültecilerin hem bizzat cazibe merkezi hem de bir uğrak yeri. Yani buradan geçenler var, buraya gelmek isteyenler var.

  • Bütün dünyada savaş var, akan kan var. Dolayısıyla bir göç, hareket var. Bu hareket Türkiye'yi de etkiliyor ve ilgilendiriyor. 

  • Suriye'de yaşanan iç savaştan kaynaklı, Esad'ın zulmünden kaçanların bir kısmını biz kabul ettik. Bir milyona yakın insan geri döndü, bir kısmı Avrupa'ya geçti, bir kısmı da Türkiye'de ikamet ediyor. 

  • Ama tarihe baktığınız zaman Suriye ve Irak, Osmanlı toprağıydı. Orada yaşayanların demografik yapıları bizimle aynı.  Orada da Türkler, Kürtler, Araplar yaşıyor. Bizim güney bölgemizde de Türkler, Kürtler, Araplar yaşıyor. Tarihsel olarak düşündüğünüzde bunlarla tarihsel bir akrabalığımız var.

  • Halep'ten, Şam'dan gelip Çanakkale'de savaşanlar var. Bunları görmezden gelemeyiz. Bugün bunları çok yabancıymış gibi de kabul edemeyiz, bizim din kardeşimiz.

"Güney illerimizde ciddi bir sıkıntı ve kaos ortamı doğmadı"

Suriyelilerin güvenli bölgelere geri gönderilmesi adına hükümetin ciddi bir çalışma yürüttüğünü anlatan Nergis, şunları söyledi:

  • 'Orada bir güvenli yaşam alanı oluşturup gelen mültecileri tekrar gönderilmesi için ciddi bir çalışma var. Kurulan briket evlerden yapılan yerleşim bölgeleri var. Hükümetimiz çok yönlü çalışıyor ve insani olanı yapıyor. Aslında biz bu Suriye'den gelenlerle alakalı insani anlamda bir fedakarlık yaptık, halkımız da fedakarlık yaptı. 

  • Güneydeki illerimize Kilis'e, Gaziantep'e, Kahramanmaraş'a, Hatay'a baktığınız zaman ciddi anlamda Suriyeli mülteci barındırıyor. Orada ciddi bir sıkıntı ve kaos ortamı da doğmadı.'

"Suriyeliler olmasaydı işimiz çok zordu' diyorlar"

Türkiye'ye  gelen mültecilerin bazılarının getirdiği sermayeyle istihdam yarattığını bazılarının ise küçük ölçekli işletmelerde çalıştığını kaydeden Nergis, “Gelip istihdam yaratanlar var, gelip Türkiye'de çalışanlar var. Orta ölçekli, küçük ölçekli işletmelerde, ciddi anlamda Suriyeli iş bulabiliyor, çalışabiliyor. Nitekim işverenlerden duyuyoruz; ‘eğer Suriyeliler olmasaydı işimiz çok zordu, biz çalıştıracak eleman bulamazdık diyorlar' Bunu geniş kapsamlı, çok yönlü düşünmek lazım” diye konuştu.

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
YORUMLAR
02.06.2022

Madem din kardeşin ve çok seviyorsun; al o zaman hepsini evine.

02.06.2022

Para bile versen gitmezler bu suratsıza!

02.06.2022

Ne kardeşi hepsi Osmanlı zamanında bizi sırtımızdan bıçakladılar. Din kardeşiymiş bulabildikleri en küçük fırsatta yine sırtımızdan bıçaklayacaklar böyle din kardeşine sokayım

02.06.2022

Buda büyük yalandır. O dönemlerde suriye ve ırakta askeriyelerimiz vardı ama bu soysuz köpekler o dönemde de bizi satmış kendi topraklarında eş kazanlı isyanlar çıkarmıştır. Biz kerküğü alalım dedik güneydoguda seyh sait şerefsizine isyan çıkarttırdılar bu arap toplumu bizim en basından beri yükümüzdür. Belkide osmanlı bu çomarları yönetmeye çalısmak yerine tüm dikkatini avrupaya çevirmiş olsaydı bugün çok daha farklı bir türkiye görebilirdik. Bu şerefsiz köpekler ve getirdikleri semavi ideolojileri türklerin başına en büyük beladır

02.06.2022

Yaw bunlar vatan haini bunlar milletvekili değil bunlar hain ve artık hainliklerini gizlemiyorlar

TÜM YORUMLARI OKU (104)