Türkiye Kayıp Çocuklar Ülkesi: Çocuğunuzun Kaybolması Durumunda Ne Yapmalısınız?

Ülkenin dört bir yanından peşi sıra gelen üzücü haberlerin ardından kayıp çocuklar Türkiye'nin gündeminde. Kayıp çocuklara dair açıklanan son resmi istatistik 3 yıl öncesine ait. Ve bu verilere göre Türkiye'de 5 binin üzerinde çocuk kayıp. Son üç yılda sayının bir miktar daha arttığı tahmin ediliyor. Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği Başkanı Zafer Özbilici kayıpların daha çok tatillerde ve bayramlarda yaşandığına dikkat çekti ve “Sizin dalgın  olduğunuz bir an, onlar için büyük bir fırsattır. Çocuklar kaybolmuyor, kaybediliyor' diyerek aileleri uyardı. 

Türkiye'nin kayıp çocuklarına bir yenisi eklendi: 6 yaşındaki Ufuk Tatar, Hatay'ın Hassa ilçesinde, Amanos Dağı eteklerinde kayboldu.

AA'nın aktardığı bilgiye göre, Amanos Dağı eteklerinde bulunan Arpalıuşağı Mahallesi'ndeki yakınlarına ailesiyle birlikte ziyarete giden 6 yaşındaki Ufuk Tatar, zihinsel engelli bir yakınıyla ormanlık alanda bulunan kaynaktan su doldurmaya gitti.

Bir süre sonra çocuğu su kaynağının bulunduğu alanda bırakarak bölgeden ayrılan aile yakını geri döndüğünde Tatar'ı bulamadı.

Ufuk Tatar'ın kaybolduğunu fark eden ailesi de durumu jandarmaya bildirdi.

Ankara Polatlı’da kaybolan 8 yaşındaki Eylül’ün cansız bedeni, bir elektrik direğinin dibinde gömülü halde bulunmuştu. Acı haber Türkiye'yi yasa boğdu.

7 Gündür Aranıyordu: Minik Eylül'ün Cesedi Bulundu

Dün ise Ağrı'nın Bezirhane Köyü'nde kaybolan Leyla Aydemir'den kahreden haber geldi...

18 Gün Sonra Acı Haber Geldi: Minik Leyla Dedesinin Köyünde Ölü Bulundu

Yakınları kaybolan aileler tarafından kurulan Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD), olası bir ‘kayıp’ durumunda yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor 👇

📌 Çocuğunuz kaybolmadan önce: "Bunlar benim çocuğumun başına gelmez” diye asla düşünmeyin!

Milliyet gazetesinden Çiğdem Yılmaz'a konuşan Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) Başkanı Zafer Özbilici kayıpların daha çok tatillerde ve bayramlarda yaşandığına dikkat çekerek ailelere uyarıda bulundu:

“Sizin dalgın  olduğunuz bir an, onlar için büyük bir fırsattır. Çocuklar kaybolmuyor, kaybediliyor. Ne yazık ki biz çocuklarımızı kaybediyoruz. Kaçan çocuklarda da kaçırılan çocuklarda da durum farklı değil. Kendi isteğiyle kaçan çocukların, genellikle aile içindeki huzursuzluktan dolayı bulundukları ortamı terk ediyor. Şiddet, baskı, maddi sıkıntılar, üvey baba, üvey anne dayağı gibi sıkıntılardan kurtulmanın yolu çocuk için bazen evden kaçmak olabiliyor. Ülkemizde de geçmiş  yıllardaki rakamlara baktığımızda da çok sayıda çocuğun evlerini terk ettiğini  görüyoruz.” 

📌 Zaman zaman çocuklarınızın giysilerini yıkamayı erteleyin.

Özbilici, arama çalışmalarında çocukların giysilerinin önemli katkı sağladığını vurguladı: 

“Zaman zaman çocuklarınızın giysilerini yıkamayı erteleyin. Çünkü çocuk  kaybolduğu zaman arama çalışmalarında kokuya duyarlı iz sürme köpekleri kullanılıyor. Kamera sisteminin olmadığı, insan sirkülasyonunun az olduğu yerlerde giysiler çocukların bulunmasına büyük katkı sağlar.'

📌 Her ebeveyn, çocuklarına "yabancı mesafesini" öğretmeli.

Özbilici şöyle devam etti:

'Bir de yabancı mesafesini ihlalden sonra çocuklar pedofili hastalarının kurbanı oluyor. Çocuk orada yabancı mesafesini bilse, pedofili hastalarından ürker, hisseder, bağırmayı tercih eder. Her ebeveyn, çocuklarına yabancı mesafesini öğretmeli. Yabancılardan bir şey almaması, yabancı birinin onunla iletişim kuruyorsa ailesiyle paylaşması gerektiğini çocuk bilmeli.”

📌 Çocuğunuzun ilgi alanlarını, alışkanlıklarını varsa sosyal medya hesaplarını öğrenin.

📌 Daima çocuğunuzun en son fotoğrafına sahip olun. Çocuğunuzun en son ne giydiğini mutlaka bilin.

📌 Çocuğunuzun arkadaşlarını ve ailesini tanıyın. Arkadaşlarının adını, telefon numarasını ve adres bilgilerini içeren bir defteriniz olsun. Eğer mümkünse, ailesinin iş telefonlarını da deftere yazın.

📌 Çocuğunuza özel bir kimlik kartı yaratın ve o kartı devamlı taşıması için ikna edin.

Çocuğunuza ev adresiniz ile telefonlarınızı ezberletin. Sıkıntılı bir durumla karşılaşması halinde 155'i araması gerektiğini öğretin.

📌 Kaybolduğu anda: Çocuğunuzun arkadaşlarının ailelerini kontrol edin ve onlara çocuğunuzu aradığınızı söyleyin.

Okulunu, kreşini veya yuvasını bilgilendirin.

📌 Eğer bunların hiçbirinden etkili sonuç alamazsanız, polisi arayın. Rapor tutmasında ısrar edin ve dosya numarasını alın. Bu dosya numarası ileride önemli olabilir.

Kayıp ve Aranan Şahıslar Şube Müdürlüğü’ne göre 24 saatin geçmesini beklemeksizin hemen 155 Polis imdat telefonunu arayarak durumu anlatmalısınız.

📌 Çocuğunuzun arkadaşlarının ailelerinin listesini tekrar kontrol edin. En son kim, nerede çocuğunuzu görmüş? Çocuğunuzun en son görüldüğü yerden araştırmaya başlanabilir.

📌 İrtibat için verdiğiniz telefona gelebilecek aramalar için biri görevlendirilmeli. Başka bir telefon kullanın.

Araştırmalarda kullanılmak üzere, çocuğunuzun saç fırçaları ve saç tutamları, diş fırçaları, tırnak makası gibi üzerinde biyolojik izlerin bulunabileceği eşyalarını DNA testi yapılması amacıyla saklayın.

📌 Yardım istemek için utanmayın ve tereddüt etmeyin. Unutmayın, bu her ailenin başına gelebilir.

YAKAD, Milliyet, AA

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
02.07.2018

Ben de GPS'li saat almayı düşünüyorum. Pedofililer daha özgüvenli, her hafta üzücü bir haber ve önüne geçilemiyor. Bir kere den bir şey olmaz diyenlerin söz sahibi olduğu ülkede eğitim, sosyal hayat, sanat bu denli geri bırakıldıkça bu olaylar bitmeyecek.Gerçi bunlarda kesin bir çözüm değil.Hastalık mı suç mu bunun da iyi düşünülmesi ve ona göre hareket edilmesi gerekir.Bu saldırganlar, genelde toplumda herkesle birlikte yaşayan, belli işi olan insanlar arasından çıkıyor. Yani bak bu saldırgandır bu katildir bu hırsızdır dediğimiz kriminal bir tiplemesi yok. Herkesin bunlardan biri olabileceğinin bir göstergesi olduğundan, çocukları koruyabilmek çok kolay olmuyor bu nedenle risk daha çok artıyor.Devamlı tedirginlik hali.

02.07.2018

Onedio'da şimdiye dek gördüğüm en bilgilendirici ve yararlı içeriklerden biri 👏👍 Her aile bu bilinç düzeyinde olsaydı bu "kayıp" çocukların bir kısmı çoktan bulunmuş olunabilirdi diye düşünüyorum.

02.07.2018

Çocuğu olmayan insanlarında çocuklarda yanlış algı yaratmamak için dikkat etmesi gerekiyor. Bazen iyilik yapmak isteyen, adak adayan insanlar çocuklara çikolata şeker vs dağıtıyorlar. Çok yanlış! Tamam sen iyi niyetli bir insansın ama farkında olmadan çocuğa tanımadığı insanlardan yiyecek alma alışkanlığı kazandırıyorsun, o çikolatayı veren ikinci kişi senin kadar masum olmayabilir. Tanımadığın çocuğu kucaklayıp şap şup öpmeyeceksin. Çok tehlikeli bir çağdayız yabancı insanların çocuklara dokunması anormalleşmeli, hatta suç kapsamına girmeli, ailesi "Sen kimsin de benim çocuğuma dokunup öpüyorsun" diye tepesine binip şikayetçi olabilmeli... Böylece sapıklar "Ne var yahu seviyordum sadece" diye sıyıramamalı kendini. Bu algıyı oturtan ülkeler var. Bazı ülkelerde tanımadığınız çocuğun yanağını bile sıkamazsınız, suç. En önemlisi de sadece yabancılardan korkmayacaksın. Ne yazık ki pedofili vakalarında ezici çoğunlukta sapık yabancı değil yakın çevreden en korkuncu aile içinden biri oluyor. Birinin hal ve hareketleri şüpheni çekiyorsa (çocukları sevme şekli, anormal şekilde alakalı oluşu, onlara bakış şekli, yalnız kalma gayretinde oluşu, çocukla yalnızken içeri girildiğinde ortada şüpheli bir durum olmamasına rağmen panikleyip suçlu psikolojisine girmesi gibi) sakınacaksın. Hem kendi çocuğunu hemde yaklaşmaya çalıştığı diğer tüm çocukları.

TÜM YORUMLARI OKU (15)