Türkiye, İş Gerginliğinde İlk Sırada

Türkiye, OECD'nin çalışma hayatında iş yerlerinde yaşanan 'iş gerginliğinin büyüklüğü' sıralamasında ilk sırada yer aldı. 

OECD 'kazanç kalitesi', 'iş güvencesi' ve 'çalışma ortamı kalitesi' unsurlarını birleştirerek üye ülkelerin 'iş kalitelerini' ölçtü. Yeni açıklanan veri tabanı şu kıstaslarla oluşturuldu:

  • 'Kazancın kalitesi, işçinin maddi hayat standardını değerlendirmede temel dayanak noktası olurken gelir dağılımı da refah unsurlarından biri sayılıyor. Böylece OECD kazanç kalitesini gelir seviyesi ve gelir dağılımı açısından ölçüyor.

  • Emek piyasasında güvence, işi kaybetme ihtimalini ve bunun işçilere maliyetlerini ölçüyor.

  • Çalışma ortamının kalitesi, iş kalitesinin ekonomik olmayan unsurlarını ve işin doğasıyla kapsamını içeriyor. Çalışma süresi ayarlamaları ve işyeri ilişkileri bunun içinde yer alıyor. Zaman baskısı ya da fiziki sağlık riski gibi yüksek iş yapma talebini karakterize eden, istenenleri yerine getirmede, çalışmada otonomi ve sosyal destek gibi iş kaynağı yetersizliğiyle kombine olmuş işler, işçiler için büyük sağlık riski oluşturuyor. Bu nedenle iş ortamı kalitesi; yüksek iş talebi ve iş kaynağının sınırlı oluşunun bir bileşeni olan 'iş gerginliği' ile ölçülüyor.'

Raporda Türkiye...

Estonya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Polonya, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, İspanya ve Türkiye iş kalitesinin üç boyutunun ikisinde ya da tümünde görece kötü durumda. Ayrıca bu ülkelerden hiçbiri bu boyutların en az birinde çok iyi durumda değil.

Kazanç kalitesinde sondan ikinciyiz...

Türkiye 33 OECD ülkesi arasında satın alma gücü paritesine göre brüt saatlik ortalama kazanç sıralamasında sondan ikinci ve Meksika'yı geçti. Türk işçisi saatte 5.61 dolar kazanıyor. Meksika'da kazanç 3.94 dolar oluyor. Birinci Lüksemburg'da kazan 29.8 doları buluyor.

İşsiz kalma riski sıralamasında Türkiye altıncı sırada

İşsiz kalma riski sıralamasında Türkiye OECD ülkeleri arasında altıncı sırada yer aldı. 2013 yılı itibarıyla en riskli ülke Yunanistan'da işsiz kalma riski yüzde 37 olarak hesaplandı. İkinci İspanya'da işsiz kalma riski yüzde 35, üçüncü sıradaki Portekiz'de yüzde 17.5 oldu. İşsiz kalma riski İtalya' yüzde 16, Slovak Cumhuriyeti'nde yüzde 14, Türkiye'de ise yüzde 10.

Türkiye'de işçilerin yüzde 76.21'i iş gerginliğiyle karşı karşıya

Türkiye 'iş gerginliği' sıralamasında ilk sırada yer aldı. Veri tabanında verilen bilgiye göre 2010 yılında Türkiye'de işçilerin yüzde 45.35'i işte 'zaman baskısı' ile karşılaşıyor, çalışanların yüzde 1.4'ü ise fiziksel sağlık riski faktörlerine maruz kalıyor. İşçilerin yüzde 75.53'ünün iş özerkliğine ve öğrenme imkânlarına sahip bulunduğu belirtilen veritabanında yüzde 56.93'ünün ise iyi işyeri ilişkilerine sahip olduklarını bildirdikleri yer aldı. Türkiye'de işçilerin yüzde 76.21'i iş gerginliğiyle karşı karşıya. Bu kişiler kendilerinden talep edilen işleri karşılamakta çeşitli nedenlerden dolayı sıkıntı yaşıyor.

İşçileri işte gerginlik yaşayan ikinci ülke ise yüzde 65.6 oranla Yunanistan çıktı. Gerginlik sıralaması şöyle uzuyor: Fransa (yüzde 54), Portekiz (yüzde 53), Slovak C. (yüzde 51), Finlandiya (yüzde 51), Slovenya (yüzde 50), Almanya (yüzde 49).

İşçilerinin en az gerginlik yaşadığı ülkeler sırasıyla Danimarka (yüzde 25.11), İsveç (yüzde 26.30), Norveç (yüzde 29).

Diğer ülkelerde durum ne?

OECD açıklamasında 'Veri tabanı, bize Avustralya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Lüksemburg, Norveç ve İsviçre'de iş kalitesinin en yüksek seviyede olduğunu gösterdi. Bu ülkeler iş kalitesinin üç boyutundan en az ikisinde görece iyi performans gösteriyor. Ancak Estonya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Polonya, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, İspanya ve Türkiye'de iş kalitesinin görece düşük olduğu bulundu.'

2008 ekonomik krizi sadece iş kalitesini de düşürdü

Verilere göre gençler ve vasıfsız işçiler sadece istihdam anlamında en kötü performansı göstermekle kalmıyor aynı zamanda en düşük kazançları elde ediyor ve düşük iş güvencesiyle karşı karşıya bulunuyorlar. Özellikle düşük vasıflı işçiler için daha yüksek iş stresi söz konusu.

Kadınlar erkeklerden daha düşük istihdam oranlarından muzdarip ve büyük bir ücret farkıyla karşı karşıya. Aynı zamanda iş stresi deneyimi yaşamaları ihtimali erkek işçilerden düşük.

OECD verileri iş kalitesinin geçen on yılda nasıl değiştiğini de gösterdi. 2008 ekonomik krizi sadece iş sayısını değil kalitesini de düşürdü. Ağırlıklı olarak düşük ücretli işlerde kriz ırasında işlerin yıkıma uğradığı göz önüne alındığında, kazanç kalitesi OECD ülkelerinin üçte ikisinde düştü, özellikle de Yunanistan ve İngiltere'de düşüş çok oldu.

İş güvencesi başta İspanya ve Yunanistan olmak üzere kötüleşti

İş güvencesi özellikle İspanya ve Yunanistan olmak üzere OECD ülkelerinin büyük bölümünde kötüleşti. Çalışma ortama kalitesi OECD bünyesinde farklı şekilde değişti. Bazı ülkelerde çalışma koşulları krizin sonucu olarak kötüleşirken diğerlerinde işlerini korumayı başarabilenler çalışma koşullarında iyileşme gördü. Genel olarak değişiklikler sınırlı oldu.

Almanya krizde hem istihdam oranlarını artırdı aynı zamanda tüm yönleriyle iş kalitesinde genel iyileşme sağladı. Ancak Yunanistan hem işsizlikte keskin bir artış, hem de kazanç kalitesi ve iş güvencesinde düşüş yaşadı. Yunanistan'da 'iş gerginliği' ölçümleri sabit kaldı. 

ANKA

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
10.02.2016

Ya nasıl mutlu olabiliriz ki lütfen, iş yerine her gün falanın yeğeni,filanın kardeşi işe alınıyor, terfiler yine kimin yakını olduğuna göre yapılıyor, bilgi,tecrübe vs her şey sıfırlanmış, biat çemberi içindeysen istersen embesilin başı ol her şey önüne seriliyor, değilsen geçmiş ola.Bu haksızlıkları yaşarken nasıl mutlu olabilirsin.Geçenlerde bir arkadaşım Türkiye'nin en büyük gıda firmalarından birinde iş görüşmesi yaptı, arkadaşımın çok da iyi bir iş deneyimi,bilgisi vs.var gerçekten ve ne acıdır ki İK yetkilisi direkt hangi partiye üye olduğunu sormuş ve madem bir partiye üye değil hemen malum partiye gidip üye olup gelmesini ondan sonra tekrar görüşebileceklerini belirtmiş.Durum artık bu kadar vahim.

10.02.2016

Gelir konusuna girmek bile istemiyorum hep yazıyorum ama yine yazacağım sahte ekonomik verilerle insanların hakkını yiyorsunuz ve umarım yediğiniz bu haklar en kısa zamanda sizi tırmalar,yandaki büfe Türk kahvesini 4 TL den 5 TL ye çıkardı kahve fiyatı arttı diye, bizim yemek paramıza totalde 1 lira zam gelmedi be, neden... çünkü devletin tavan belirlediği fiyat ancak Alice harikalar diyarında filan yaşıyorsan geçerli olabilecek bir fiyat.14 küsür lira ile insanların gerçekten ne yemesini bekliyorsunuz merak ediyorum.en dandik yerde yetmiyor bu para.Bunca senelik çalışma hayatımda şartların bu kadar haksız,adaletsiz,sahtekar olduğu bir dönem bilmiyorum.

10.02.2016

zaten iyi bir şey olsa ilk sırada yer almayız

10.02.2016

Arkadaşlar üniversitelere gidiyoruz, kimimiz lisansı bitirip yüksek lisans dahi yapıyor. Evet okuyoruz ama mezun olduktan sonra ne olucak? İşte o acaba hissi hep yanımızda. Torpil ve adam kayırma hat safhada... Kendimden biliyorum, bir kuzenim üniversite sınavlarında 140 barajını bile geçemedi, parasıyla özel üniversiteye gitti, şu anda da AKP gençlik kolları başkanı ve milletvekili olucam diyor. Neden? Yalaka. Neden? Parası var.

TÜM YORUMLARI OKU (14)