Türkiye ve Ermenistan arasında 2020'den bu yana yapılamayan uçuşlar, bugün karşılıklı olarak yeniden başladı. Erivan'dan İstanbul Havalimanı'na hareket eden ilk uçuşta 64 yolcu bulunuyor.
Türkiye ve Ermenistan arasında 2020'den bu yana yapılamayan uçuşlar, bugün karşılıklı olarak yeniden başladı. Erivan'dan İstanbul Havalimanı'na hareket eden ilk uçuşta 64 yolcu bulunuyor.
Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme sürecinin önemli adımlarından biri bugün atıldı.2020'den bu yana yapılmayan uçuşlar bugün yeniden başladı. FlyOne havayollarına ait uçak, Erivan Zvartnots Havalimanı'ndan yerel saatle 18.00'de havalandıktan sonra Türkiye saatiyle 19.20'de İstanbul Havalimanı'na indi. Uçakta 64 yolcu yer aldı.
Bu arada İstanbul'a gelecek yolcular Erivan Zvartnots Havalimanı'nda Ara Güler'in İstanbul fotoğraflarının yer aldığı sergiyi de gezdi.
Bugün itibariyle karşılıklı seferler kapsamında aynı uçak 3F476 sefer sayısıyla 30 yolcusuyla 20:40’da İstanbul Havalimanı'ndan Erivan’a hareket edecek.
Pegasus Havayollarının PC550 sefer sayılı uçağı ise 23:35’te Sabiha Gökçen Havalimanından kalkış yapacak olup, Erivan’a gece yarısından sonra yerel saatle 02:35’de iniş yapacak. PC-551 sayılı dönüş seferi 06:50’de Erivan’dan kalkacak olup, 07:55’de Sabiha Gökçen Havalimanına iniş yapması planlanıyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) bugün yaptığı açıklamamada , 2 Şubat itibariyle Türkiye ile Ermenistan arasında doğrudan uçuşlar karşılıklı olarak başllatıldığı belirtilerek 'İstanbul-Erivan hattındaki uçuşlar Pegasus ve Fly One Havayolları tarafından haftada üçer kez yapılacak' bilgisi verildi.
Taraflar, daha önce 2009'da başlattıkları normalleşme sürecinin önünü tıkayan 1915 olayları, iki ülke sınırıyla ilgili iddialara odaklanmak yerine bu kez daha hızlı ve yapıcı çözümler getirilebilecek, iki halkın da yararına olacak konulara odaklanmaya karar vermişti. Bunların başında da transit ticaret yollarının açılması ve ticaretin başlaması geliyor.
14 Ocak'ta bir araya gelen özel temsilciler, görüşmelere ön şartsız olarak devam etme konusunda da uzlaştı. Ancak henüz ikinci görüşmenin yeri ve zamanı netleşmedi.
Ankara, görüşmelerin doğrudan olması, üçüncü ülkelerin müdahalesi olmadan yürütülmesi konusunda taleplerini iletmişti. Ancak Ermenistan ve Rusya'nın talebiyle ilk görüşme Moskova'da yapıldı.
AFP haber ajansına konuşan Carnegie Europe düşünce kuruluşundan Thomas De Waal, ilk aşamada yapıcı olsa da çok küçük adımlar atıldığı, sürecin yavaş ilerlediği yorumunda bulundu:
'Bu elbette ki çok iyi bir haber, ancak sadece iki yıl önceki duruma yeniden geri dönülüyor. Pegasus gibi charter olmayan düzenli bir Türk havayolu firmasının dahil olması da olumlu bir gelişme. Ancak bir devrim de değil. Yani bence bu gelişmeyi memnuniyetle karşılayabilir ama çok da büyük bir siyasi önem atfetmemeliyiz.'
Daha önce uçuşları Atlas Global gerçekleştiriyordu ancak Şubat 2020'de şirket iflas edince, doğrudan uçuşlar kesilmişti. O tarihten bu yana Erivan-İstanbul arası yolculuk yapmak isteyen yolcular, Gürcistan'dan aktarma yapmak durumunda kalıyordu.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'li milletvekilleriyle görüşmesi sonrası düzenlediği basın toplantısında, doğrudan uçuşların yeniden başlamasıyla ilgili konuştu:
'Ermenistan'la normalleşme adımlarını sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Bu adımlar Türkiye'nin bir barış devleti olduğunu ortaya koymuştur... Diasporanın iki ülkenin ilişkilerini zehirleyen çabası Türkiye tarafından uzun müddet mücadeleyle karşılık buldu. Ermeni diasporası ile mücadelemiz oldu. Türkiye bir barış devleti olduğunu ortaya koymuştur. Umarız ki uçuşlar başladıktan sonra başka provokasyonlar ortaya çıkmaz.'
DHA ve BBC Türkçe
Olması gereken budur
kendi halinde ermeniler için güzel haber ama , içlerinde derin bir türk nefreti var bu insanların , umarım bitmeyen öfkelerine yenik düşüp süreci baltayıp , hatta terörize etmezler.
Ermenilerin bulgarlardan nesi eksik? Onlar da yağmalasın aq