BM Güvenlik Konseyi'nin on geçici üyesinin beşinin değişimi için yapılan oylamada kazanan ülkeler Venezuela, Malezya, Angola, Yeni Zelanda ve İspanya oldu. İspanya ile üçüncü tura kalan Türkiye seçilemedi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) 2015-2016 yıllarında görev yapacak geçici beş üye için BM Genel Kurulu'nda seçim yapıldı. 193 üyesi olan BMGK'da Venezuela 181, Malezya 187, Angola 190, Yeni Zelanda 145 oy aldı.
Türkiye ve İspanya yeterli oyu alamadığı için önce ikinci turda yarıştı. İkinci turda Türkiye 73, İspanya 120 oy aldı. İki ülke yine yeterli oya ulaşamayınca seçim üçüncü tura kaldı ve burada kazanan taraf 132 oyla İspanya oldu. Türkiye 60 oy aldı.
Yeni Zelanda en son 1993-1994, İspanya ise 2003-2004 yıllarında BM Güvenlik Konseyi'nde yer almıştı.
Arjantin, Ruanda, Güney Kore, Avustralya ve Lüksemburg'un görev süreleri dolmuştu.
Uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasından sorumlu olan BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi, on geçici üyesi bulunuyor. Her yıl geçici üyelerden beşi değiştiriliyor.
Türkiye üç kez geçici üye oldu
Türkiye, 2009-2010 yıllarında BM Güvenlik Konseyi’nde geçici üyeydi. Türkiye 2009-2010 dönemi için gerçekleştirilen seçimde 151 ülkenin desteğini alarak ilk turda Konsey'e seçilmişti.
Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nde 1951-1952, 1954-1955, 2009-2010 yıllarında geçici üyelik görevinde bulunmuş, 1961 yılında ise iki yıllık dönemi Polonya ile paylaşarak bir yıl BMGK'da yer almıştı.
Çavuşoğlu, 'Şeffaflık için çalışacağız' demişti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik adaylığı kapsamında Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği tarafından çarşamba günü düzenlenen resepsiyonda, 'Seçilirsek yeni dönemde de BMGK'da diyalog, şeffaflık, etkililik, hesap verebilirlik ve verimliliğin artması için çalışacağız' demişti.
Görüştükleri ülkelerin Türkiye'nin BMGK'daki önceki görevi sırasında yapıcı tutum izlemesi ve ilkeli duruşunu takdir ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, 'Türkiye'nin uluslararası örgütler ve BM nezdinde oynadığı rolün herkes farkında' diye konuşmuştu.
Türkiye'nin birçok ülke ile ortak inisiyatiflerinin bulunduğunu, dünya genelinde diplomatik misyon sayısını artırarak ilişkilerini daha da geliştirdiğini ve ülkenin itibarının arttığını ifade eden Çavuşoğlu, 'Bu kadar güzel çalışmanın inşallah yarın [16 Ekim 2014] seçime de, sandığa da yansıyacağını düşünüyoruz. Tabii ki seçimdir, her türlü sonuç olabilir ama biz Allah'ın izni ile yaptığımız çalışmaların karşılığını alacağız diye inanıyoruz' ifadelerini kullanmıştı.
Reuters, Anadolu Ajansı