Türkiye İçin ‘Kara Liste’ Tehlikesi: ‘Sağlığa Zararlı Madde’ İadeleri Artıyor

AB'nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi'nde (RASFF) yer alan bilgilere göre Türkiye'den Almanya'ya giden Antep fıstığında ve Fransa'ya giden kuru incirlerde 'Aflatoksin B1' tespit ederken, İspanya'ya giden kuru incirlerde ise 'Okratoksin A' bulundu. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalında Türkiye’den gelen ürünlerle ilgili ‘ciddi’ uyarısıyla 5 adet bildirim yayımlandı.

KAYNAK

Türkiye, Avrupa'ya ihraç ettiği birçok gıda ürününde 'sağlığa zararlı madde' bulunması nedeniyle iade talepleri sürüyor.

16-17 Aralık Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalında Türkiye’den gelen ürünlerle ilgili ‘ciddi’ uyarısıyla 5 adet bildirim yayımlandı.

RASSF sitesinde yayımlanan 725400 numaralı Almanya’ya yönelik bildirimde yapılan kontroller sonucunda Türkiye’den gelen Antep fıstığında "Aflatoksin B1 " tespit edildiği belirtildi. Sitede yer alan bilgilere göre bir üründe izin verilen Aflatoksin B1 miktarının maksimum 8 µg/kg - ppb olması gerekirken 62,32 ± 22,44 µg/kg - ppb tespit edildi. Benzer şekilde izin verilen Aflatoksin toplamı - mikotoksinlerin miktarı 10 µg/kg - ppb olması gerekirken 68,51 ± 24,66 µg/kg - ppb olarak tespit edildi

729867, 730035 ve 729991 numaralı İspanya’ya yönelik bildirimlerde yapılan kontroller sonucunda Türkiye’den gelen kuru incirlerde "Okratoksin A" tespit edildiği belirtildi. Sitede yer alan bilgilere göre bir üründe izin verilen Okratoksin A miktarının maksimum 8 µg/kg - ppb olması gerekirken 19,30 µg/kg - ppb, >25 µg/kg - ppb ve 21,92 µg/kg - ppb tespit edildi.

732843 numaralı Fransa’ya yönelik bildirimlerde yapılan kontroller sonucunda Türkiye’den gelen yine kuru incirlerde "Aflatoksin B1" tespit edildiği belirtildi. Sitede yer alan bilgilere göre bir üründe izin verilen Aflatoksin B1 miktarının maksimum 6,0 µg/kg - ppb olması gerekirken 9,0±2,8 µg/kg - ppb tespit edildi.

Tespit edilen Aflatoksinler, zehirli ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1'dir. Bahsedilen Okratoksin A ise gıdaları en çok kirleten mikotoksinlerden biri olarak bilinir. Aynı zamanda, sudan zarar gören evlerde ve ısıtma kanallarında da sık görünen bir kirleticidir.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Beşar Esad’ın İlk Kez Göreceğiniz Fotoğrafları: Su Altında Eğlenen Bir Esad
HTŞ Lideri Colani'den İsrail'e ve Batı'ya Zeytin Dalı, İran ve Rusya'ya Uyarı
YORUMLAR
18.12.2024

Bu iade edilen ürünlerin en kalitelileri olduğu düşünülünce, hali hazırda yediklerimiz muhtemelen radyoaktif madde bile içeriyor olabilir.

18.12.2024

Kasaba kurnazlığı yapmanın, sadece para kazanmak için yapılan sahtekarlığın sonu budur. Üzülmeyin verin iç piyasaya yesinler !

18.12.2024

Aflatoksin B1, Aspergillus flavus ve A. parasiticus tarafından üretilen bir aflatoksindir. Sıçanlarda TD50 3,2 μg/kg/gün ile çok güçlü bir kanserojendir.[4] Bu kanserojen etki, sıçanlar ve maymunlar gibi bazı türlerin diğerlerine göre çok daha duyarlı olmasıyla türler arasında farklılık gösterir. Aflatoxin B1 is an aflatoxin produced by Aspergillus flavus and A. parasiticus. It is a very potent carcinogen with a TD50 3.2 μg/kg/day in rats.[4]

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ