Türkiye Hatay'a 52 Kilometre Uzaktaki Suriye Şehri İdlib'e Ücretsiz Elektrik mi Sağlıyor?

Suriye ile ilişkilerimiz konusunda kafalar karışık. Şimdi bir de 52 kilometre ötemizdeki İdlib'e ücretsiz elektrik sağladığımız iddiası ortaya çıktı. İşin aslı astarı ne?

Sadece Suriye değil, mültecilerle ilgili tartışmaların büyük bir kısmı yanlış bilgiyle dolu.

Kontrolsüz mülteci girişinin büyük bir problem olduğunu hepimiz biliyoruz, bu konudaki haklı endişeler kimi zaman şüpheli bilgilerin yayılmasını da kolaylaştırıyor. Burada tartışacağımız şey uygulamaların kendisinden ziyade bu panik halinin yarattığı bilgi kirliliği.

Suriyeli mültecilerle ilgili haberler güncel ekonomik krizle bol bol harmanlanıyor. Örneğin mevcut elektrik faturalarıyla ilgili tartışmalardan haberdar olmayanımız yok.

Elektrik faturalarında kademeli sisteme geçilirken 150 kilovatsaat altına yüzde 50, üstüne ise yüzde 125 zam geldi. Akşam 8 yerine 10'dan sonra çamaşır makinesini çalıştırarak, televizyonu bu saatlerden sonra izleyerek garip bir çabaya girsek bile ekstra zamlı tarifenin altında kalmamız o kadar kolay değil.

Zamlarda nasıl hayatta kalacağımızı düşünürken bir anda şu tweet'i gördük. 👇

Paylaşımda 'İdlib sokakları Türkiye'nin elektriğiyle aydınlatıldı' diyen tweet alıntılanmıştı.

İdlib'e Türkiye'den elektrik veriliyor olması nasıl mümkün, önce onu bir netleştirelim.

İdlib'in Hatay'a toprak komşuluğu olsa da Reyhanlı ve İdlib arasında 52 kilometrelik bir mesafe var. Yani teknik olarak böyle bir uygulamanın olması imkansız değil. Zaten doğrulama orginazasyonu Teyit'in analizinde de yer aldığı üzere böyle bir uygulama başlamış. 

Peki biz gerçekten İdlib'e ücretsiz elektrik veriyor muyuz?

Suriye Kurtuluş Hükümeti’ne bağlı Genel Elektrik Şirketi, Türkiye’den özel bir şirketle elektriğin temin edildiğini söylüyor, ücret konusunda neler oluyor?

Hangi Türk şirketiyle anlaşıldığına dair bilgi paylaşılmadığını belirtelim. Şirketten bir yöneticinin yaptığı açıklama ise şöyle:

“Anlaşmaya göre proje önce Türkiye sınırındaki kent ve kasabalarda başlayacak, daha sonra diğer bölgelere yayılacak. Projenin tahmini maliyeti bir milyon dolar civarında. Elektrik hizmeti sayaçlarla ölçülecek ve hanelerin ihtiyacına göre yüklenen elektronik kartlarla ön ödemeli olarak gerçekleşecek”

Suriye'de bu işi üstlenen Green Energy ise fiyatları açıklayarak olayı bir nebze de olsa netleştirmiş.

Belki merak edersiniz diye detayları da verelim: Mevcut durumda iki tür sayaç var. Tek fazlı sayacın fiyatı 350 lira, abonelik ücreti de 100 lira. Üç fazlı sayaç ise 900 lira, abonelik bedeli 400 lira. Elektrik ücreti ise yine ayrı ayrı belirlenmiş: Evler için kilovat başına 90 kuruş, işletmeler veya sanayi için 1 TL.

Elektrikten şirketlerin bir bedel aldığı ortada ancak resmi bir açıklama olmadan İdlib'e elektriği ücretsiz sağladığımızı söylemek güç.

Şirketlerin iç yapısını, ödemeleri nasıl alıp hangi kaynaklara yönlendirdiklerini bilmediğimiz için sadece İdlib'dekilerin para ödediğini biliyoruz. Bu durumda elektriği bir ücret karşılığında transfer ettiğimizi düşünmek çok normal. 

Sizce durumun aslı ne?

Kaynaklar: 1, 2, 3

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

"İptal Kültürü" Adaleti Aramanın Yeni Yolu mu Yoksa Sosyal Medyada Lincin En Büyük Bahanesi mi?
Güçlü ve Zayıf Yönümüzü Keşfedip Hayat Amacımızı Gösterme İddiasındaki Karmaşık Felsefe: Human Design
Xiaomi Telefonlarda Az Bilinen ve Uyguladığınız Taktirde Hayat Kalitenizi Arttıracak Gizli Özellikler!

Popüler İçerikler

'Skibidi Bop' Şarkısıyla Dans Ederek Çiftçi Hayatından Milyoner Hayatına Adım Atan 'Göbek Reis' Aslında Kim?
Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
YORUMLAR

Ankara'nın İstanbul'un sokakları bu kadar aydınlık değil. Ondan sonra diyorlar ki hava aydınlanmadan yarım saat önce sokak lambaları kapanacak. Elektriğe %127 zam gelecek, doğalgaza zam gelecek. Neyiz ki biz. İnsan olmadığımız kesin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ