'Türkiye Gazze'ye Yardım Taahhütlerinin Sadece Yüzde 32'sini Yerine Getirdi'

Dünya Bankası, 2014'teki savaşın ardından Gazze'ye yardımların yetersiz kaldığını duyurdu. Yayımlanan raporda Filistin'e yardım vaatlerini sadece ABD ve Hollanda'nın yüzde yüz oranında yerine getirdiği belirtilirken Müslüman ülkelerin taahhüt ettikleri rakamların çok altında kaldıkları vurgulandı. Taahhütlerini yerine getirmeyen ülkeler arasında Türkiye'nin de adı geçiyor.  

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre Dünya Bankası, Filistin ekonomisine ilişkin tespit ve öngörüler içeren raporunda 20 yıl önce Filistin ile İsrail arasında varılan gelir paylaşma anlaşmasının günün şartlarına uymadığına  ya da uygulanmadığına dikkat çekti.

Filistin ekonomisinin gelişme imkânlarından mahrum olduğu ifade edilen rapora göre donör devletlerin Gazze’nin sıkıntılarını hafifletmek için üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirmedikleri vurgulandı.

3,5 milyar dolarlık yardım kararlaştırılmıştı

Gazze / 2014

2014 yılındaki Gazze Savaşı'ndan sonra donör devletler bu bölgeye 3,5 milyar dolarlık yeniden imar ve kalkınma yardımı yapmayı kararlaştırmışlardı. 

Bu yardımların şimdiye kadar sadece 1,4 milyar dolarlık bölümü yapılabildi. Dünya Bankası raporunda yardım vaatlerini sadece ABD ve Hollanda'nın yüzde yüz oranında yerine getirdiği, Avrupa Birliği'nin ise taahhüt ettiği miktarın yüzde 72'sini ödeyerek 250 milyon dolarlık yardımda bulunduğu belirtildi. Almanya 63 milyon dolarlık yardımla yükümlülüğünü yüzde 88 oranında yerine getirdi.

Türkiye ve Arap ülkelerine çağrı

Dünya Bankası raporunda yardım taahhütlerini yerine getirmekte geciken ülkeler arasında Türkiye'nin de adı geçiyor. 

Gazze yardımlarına 200 milyon dolarla katılacağını duyuran Türkiye şimdiye kadar üstlendiği yükümlülüğü yüzde 32 oranında yerine getirmiş. Gazze'ye 500 milyon dolarlık yardım taahhüt eden Suudi Arabistan üstlendiği yardımın sadece yüzde 10'unu yapmış. Katar'ın payı ise taahhüt ettiği rakamın yüzde 15'inde kalmış.

Dünya Bankası raporunda Gazze'deki tamamen yıkılan evlerin sadece yüzde 9'unun yeniden inşa edildiği kaydediliyor. Hasar gören evlerin yarıdan fazlası da henüz tamir edilmemiş. Gazze ekonomisinin 2014 öncesindeki düzeye gelmesinin 2018'i bulacağına da raporda yer veriliyor. Savaştan önce de fakir bir bölge olan Gazze'ye, Hamas'ın 10 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana İsrail ve kısmen de Mısır tarafından ticari ambargo uygulanıyor.

Deutsche Welle Türkçe

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
18.04.2016

israil yeni kankamız oldu bence israile yardım edelimde biraz daha filistinli öldürsün amk hülocuları sizi

18.04.2016

Gazze'deki bütün acıları, duyguları sömürdüler yardıma gelince kaybolmuşlar ne ayaksınız siz?

19.04.2016

tipik akp davranışı . herşeyi lafta.

TÜM YORUMLARI OKU (16)