Türkiye Futbolda Avrupa'nın "Vergi Cenneti"

Türkiye, Spor Toto Süper Lig'de oynayan futbolculara uyguladığı yüzde 15'lik gelir vergisi oranıyla Avrupa'da futbolculardan en düşük vergi alan 2. ülke olarak dikkat çekiyor.

AA muhabirinin Vergi Sorunları Dergisi makalesinden derlediği bilgilere göre, birçok  Avrupaülkesi, sporcular ve film yıldızları gibi üst gelir diliminde yer alanlara, yüksekgelir vergisi uyguluyor. 

Yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu'na göre Süper Lig'de oynayan futbolcular yüzde 15, bir alt ligdeki kulüplerde oynayan futbolcular yüzde 10, diğer kulüplerde oynayan futbolcular ise yüzde 5 vergi ödüyor. Teknik direktörlerin ödediği vergi ise yüzde 35.

Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile sporculara yönelik vergi oranlarında artış planlıyor, ancak Türkiye, Avrupa'nın sporculara en düşük gelir vergisi uygulayan ikinci ülkesi konumunda bulunuyor. En düşük vergiyi yüzde 10 ile Bulgaristan alıyor, Litvanya ise Türkiye ile ikinciliği paylaşıyor.

Gelişmiş ülkeler ve Batı Avrupa ülkelerinde sporcuların elde ettikleri gelirlerden tahsil edilen vergi oranları ile Türkiye'de uygulananlar arasında ciddi farklar dikkati çekiyor. 

İsveç yüzde 56,9'luk oranla en yüksek vergi uygulayan Avrupa ülkesi olurken, bu ülkeyi sırasıyla yüzde 56,5 ile Portekiz, yüzde 55,6 ile Danimarka, yüzde 53,7 ile Belçika izliyor. 

Avrupa futbolunun kalbi olan ülkelerden İngiltere'de profesyonel futbolcu gelirlerinden yüzde 45 vergi alınırken, bu oran Almanya'da yüzde 47,5, İtalya'da yüzde 47,9, Fransa'da ise yüzde 50,3 olarak gerçekleşiyor.

Kazanca göre vergilendirme geliyor

Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı, milyonlarla ifade edilen rakamlarla sözleşmelere imza atan futbolcuların kazançlarına bakılmaksızın alınan yüzde 15 gelir vergisi uygulaması sona erecek. Bunun yerini, ücretlilerde olduğu gibi kazanca göre vergilendirme alacak.

Halen geçerli olan düzenlemeye göre futbolculara gerçekleştirilen ödemeler üzerinden yapılan yüzde 15'lik kesinti yeterli oluyor, ilaveten beyanname verilmesine gerek görülmüyor. Ancak Gelir VergisiYasası Tasarısı değişmeden yasalaşırsa, ödemeler üzerinden yapılacak kesintilerde artış olacak.

Buna ilaveten elde edilen ücret gelirinin, belirlenen tutarı aşması halinde ayrıca gelir vergisibeyannamesi ile beyan edilmesi ve geçerli tarifeler üzerinden vergilendirilmesi gerekecek. 

AA

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi