Beklentilerin Üzerinde: Türkiye Ekonomisi, İlk Çeyrekte Yüzde 7.4 Büyüdü

Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdü. Gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 7 büyümesi bekleniyordu. Hanehalkının tüketim harcamaları yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 büyürken, kamunun harcamaları yüzde 3,4 seviyesinde. İhracattaki büyüme yüzde 0,5'te kalırken, ithalat büyümesi ise yüzde 15,6 oldu. 2017 yılının son çeyreğinde Türkiye yıllık olarak yüzde 7,3 büyüme kaydetmişti. İlk çeyrekte büyüme olumlu gelirken cari açık yükseldi... 

Detaylara bakalım...

2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin milli gelir istatistikleri açıklandı.

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, Türkiye 2018 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 büyüme gösterdi. Çeyreklik büyüme ise yüzde 2 olarak açıklandı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye'de büyümenin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 seviyesinde olacağı yönündeydi.

📊 İlk çeyrekte sanayi yüzde 8.8, imalat sanayi yüzde 9,3, hizmet sektörü yüzde 10 büyüdü.

İnşaatın büyümesi yüzde 6,9 ile Türkiye ekonomisinin büyümesinin altında gerçekleşti.

🚜 Tarım sektörü ise ilk çeyrekte yüzde 4.6 büyüme kaydetti.

🛒 Hanehalkı nihai tüketim harcamalarında yüzde 11 artış yaşanırken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,4 arttı.

Erdoğan, 'Tüm ekonomik saldırılara ve oynanan oyunlara rağmen, sağlam makro temeller üzerinde, güçlü büyümeye devam!' dedi.

Zeybekci, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Türkiye, 2018’in ilk çeyreğinde % 7,4’lük büyümeyle AB ülkelerinden hızlı büyürken, OECD’de Hindistan ile zirveyi paylaştı. Büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize eden uluslararası kuruluşlara gerekli cevabı verdik, yakında tahminlerini yukarı yönü revize etmeye başlayacaklar' dedi.

İlk çeyrek büyüme olumlu gelirken cari açık yükseldi.

💸 Yurt içinde büyüme verilerinin yanı sıra cari denge verileri de açıklandı. Cari açık beklentileri aşarak 5,42 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Cari açık nisan ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla 1 milyar 706 milyon dolar artarak 5 milyar 426 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 

Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 57 milyar 73 milyon dolara çıktı.

📈 Net hata noksan da 264 milyon dolar artarak gizemli para girişinin üst üste 3 ay devam ettiğini gösterdi. Yılın ilk dört ayında gizemli para girişi 3,78 milyar dolar oldu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

📌 Beklentinin üzerine çıkan büyüme verileri sosyal medyanın gündeminde

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
Arka Sokaklar'a Dönen Şevket Çoruh'tan Kahkaha Attıran Serenay Sarıkaya Göndermesi!
Okan Bayülgen Televizyonu Bıraktığını Açıkladı!
YORUMLAR
11.06.2018

Arkadaşlar, hala bilmeyen varsa aramızda yine açıklayalım: Üretim verileri değişmeyen ülkeler enflasyon oranı kadar büyürler. Enflasyon büyümeden fazlaysa üretim ve hizmet düşmüş, Büyüme enflasyondan fazlaysa üretim ve hizmet yükselmiş demektir. Yani bu rakamlara bakınca, devletimiz, kredi çekip ev ve araba alan bir işsiz gibi görünüyor. Mal varlığımız artmış, ama borç ile artmış ve borcu ödeyecek emek yok.

11.06.2018

Şahin, canım önce Türkçe kurallarına uy. Sonra Gayrisafi Sabit Sermaye Oluşumu'ndan mı bahsediyorsun? GFCF; belli bir dönemde yapılan gayrisafi yatırımdan stok yatırımın çıkarılmasıdır canım kardeşim. Geçen yılki yorumlarım hala açıktır; bul, çıkar farklı söylediğim bir şeyi. Karşı olduğun bir şey varsa öyle değildir, böyledir diye ekonomi dersi verir, öğretirsin. Onun dışında ECON 101 alan bile bilir şu yazdığımı, zira ben de öyle biliyorum. Öğretmeye zamanım yok deme, evrim öğretmeye çalıştım ben zira.

11.06.2018

turkiyenin buyumesine bakiyorum hep %5 civarlarinda, almanyanin buyumesine bakiyorum %1-2 ama uzun vadede her nasilsa gelisen guclenen hep almanya oluyor. egitimini, sanayini, altyapini gelistirmeden yapacagin buyume kredikartiyla harcamalarini artirip ev ekonomisini daha buyuk gostermek gibi birsey. 2 adim ileri gidiyorsun, borclar birikip kriz gelince 3 adim geri geliyorsun. almanya daha gecenlerde buyuk universitelerini dunyada daha rekabetci kilabilmek icin 1 milyar euroluk butce paketi acikladi. sen ne yaptin.

11.06.2018

%1-2 nasıl %5-7 den fazla oluyor, diyelim ki Almanya ekonomisi 100.000 birim mal üretiyor %1 ne yapıyor ekonomisi 1000 birim daha fazla üretmiş Türkiye ekonomisi 10.000 birim mal üretiyor % 5 ne yapar 500 birim mal fazla üretir bu durumda makas 500 birim daha Almanya adına açılır durum bundan ibaret zannımca.

11.06.2018

Tüketerek ve ithal ederek, iyi büyümüşüz. Tebrikler!!

TÜM YORUMLARI OKU (49)