Türkiye Duman Altı: 'Erkeklerde Tütün Kaynaklı Ölümlerde Dünyada 2. Sıradayız'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hicran Mammadova, 1-7 Mart Yeşilay Haftası kapsamında sigara kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Türkiye'de sigara kullanma oranının özellikle gençler arasında yüksek olduğuna dikkat çeken Mammadova'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye, erkeklerde tütün kaynaklı ölümlerde dünya 2'ncisi. 

Akciğer hastalıkları başta olmak üzere KOAH hastalığının en sık nedeni arasında sigaranın olduğunu söyleyen Dr. Mammadova, 'Solunum sistemi hastalıklarından olan akciğer kanseri, gırtlak (larenks) kanseri, ağız, dil, diş eti kanseri, mide ve meshane kanseri gibi birçok kansere ve kalp damar sistemi hastalıklarına yol açar. Çocukların pasif olarak dahi sigaraya maruz kalması ciddi oranda hastalıklar oluşturmaktadır. Çocukların solunum sistemi daha hassas olduğu için hastalıklar daha hızlı ortaya çıkmaktadır. Astım, kronik bronşit gibi hastalıkları tetiklemekte ve erken yaşta ortaya çıkmasına neden olmaktadır' dedi.

"Gebelik döneminde sigara sigara içilmesi bebekte beyin kanamasına yol açabiliyor"

Gebelik döneminde de ne yazık ki sigara içen anne adayları olduğunu aktaran Mammadova, 'Gebelik döneminde sigara içilmesi ya da pasif olarak sigara dumanına maruz kalınması bebekte ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasına; erken doğumlara, bebekte solunumsal problemlerin ortaya çıkmasına, gelişim ve zeka geriliğine, bebekte beyin kanamalarına ve diğer kalp damar sistemi hastalıklarına neden olmaktadır' diye konuştu.

"Gençlerde tütün kullanma oranı yüzde 32"

Dr. Hicran Mammadova, Türkiye'de tütün kullanım oranının erkeklerde yüzde 48, kadınlarda ise yüzde 15 olduğuna dikkat çekerek, 'Tütün kullanım yaşı oldukça düştü.18-24 yaş aralığındaki gençlerin düzenli olarak tütün ürünlerini kullanma oranı yüzde 32'lerde. Bunun dışında pasif içicilik de çok yüksek oranlarda. Kapalı ortamlarda sigara içilme yasağı bulunsa da hala çocukların yüzde 40'ı sigara içmeyen kadınların ise yüzde 33'ü pasif etkilenim altında. Türkiye, erkeklerde tütün kaynaklı ölümlerde dünya 2'ncisi' ifadelerini kullandı.

"Bir nargile yüz sigaraya denk"

İnsanlar tarafından nargile tüketiminin, sigara tüketimine nazaran daha zararsız olarak bilindiğini ancak bu durumun yanlış olduğunu söyleyen Dr. Hicran Mammadova, 'Nargile dumanı daha yoğun olduğu için en az sigara kadar zararlıdır. Bir nargile içimi 100 veya daha fazla sigaraya denk gelmektedir' diye konuştu.

"Elektronik sigara normal sigaradan farksız"

Elektronik sigaraların ABD dahil birçok ülkede sigara bırakma ürünü olarak piyasaya sürüldüğünü hatırlatan Dr. Hicran Mammadova, sözlerine şöyle devam etti:

'Elektronik sigara ile ilgili yakın dönemde yapılan çalışmalarda 4 toplum bazlı 5 klinik çalışmadan alınan sonuçlarda elektronik sigaraların da diğer sigaralar kadar zararlı etkileri olduğu kanıtlandı. Elektronik sigara, sigara bıraktırma ürünü değildir. Tütün ve diğer kimyasal maddeleri içerdiği için ciddi bir yan etkiye sahiptir.'

"Psikolojik tedaviyle de bırakmak mümkün"

Sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal madde var. Bunlardan yüzlercesi zehirli, 70'ten fazlası ise kansere neden oluyor.

Sigara kullananların geçmeyen bir öksürük, sırt ağrısı, giderek artan nefes darlığı varsa mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini ifade eden Dr. Mammadova, 'Sigaranın bırakılması çok zor ancak imkansız değildir. Sigarayı bırakmak için özellikle içen kişinin bunu istemesi gerekmektedir. Bırakılmak istenildikten sonra destek veya medikal tedavilerle bırakılabilir. Bunun için muhakkak uzman görüşü alınmalıdır. Hastaya bağımlılık düzeyine göre yaklaşımda bulunarak tedavi seçenekleri uygulanıyor. Destek ve psikolojik tedavilerle de sigara bırakılmasında başarılı oluyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
08.03.2019

Birazcik akil kirintisi olan sigara ve benzeri seyleri icmez. Eger kendilerini sigara icmekten alamayan insanlar, hastanelerde akciger kanseri hastaleri bir ziyaret etsinler.

07.03.2019

fark etmiyor be ülkede sigara içmesen dahi çevrede içen medeni insanlar sağolsun dumanını yüzümüze üflerler içmeyinin yanında içerler kapalı alanda içerler ve bizleride zehirlerler

07.03.2019

Erkekler sigara yüzünden ölüyor,kadınlar erkekler yüzünden ölüyor.Çok garip bir döngü var ülkede :/ Ölümlerde,çalıp çırpmada,cehalette kötü olan herşeyde zirveye oynuyoruz.Dünya liderliğine girdiğimiz listeler hep iç karartıcı.

TÜM YORUMLARI OKU (11)