Türkiye'den Kaçırılarak Ait Olmadıkları Topraklarda Sergilenen Eserler

Ülkemiz özellikle antik medeniyetlerin bizlere bıraktıkları eserler konusunda adeta cennet. Neredeyse her köşesinden tarih fışkıran yurdumuzdan çıkartılan, kısacası bu topraklara miras kalmış eserler ise dünyanın bambaşka köşelerinde sergileniyorlar.

Son günlerde üzerine çokça konuşulan bu haber ülkemizden çalınan eserleri bir kez daha gündeme getirdi.

Akvaryumları İçin Taş Topluyorlarmış: Belçikalı Turistler Tarihi Eser Kaçakçılığı Şüphesiyle Gözaltına Alındı

Tarihi eser kaçakçılığıyla zaten başı dertte bir ülke olarak bu haberin ardından aklımıza hemen ülkemiz topraklarından kaçırılan diğer eserler ve akıbetleri geldi.

Üzülmemek elde değil. Koskoca sunaklardan incelikle işlenmiş heykellere kadar pek çok sanat eserimiz maalesef bugün ülkemizden binlerce kilometre uzaktaki, ait olmadıkları kültürlerin müzelerinde sergileniyorlar.

Bunlardan en meşhuru belki de Bergama Zeus Sunağı.

İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Pergamon antik kentinde bulunan sunak bugün ise Berlin'deki Pergamon Müzesi'nde sergileniyor. Sunak 1870'li yıllarda Carl Humann tarafından deyim yerindeyse parça parça yurt dışına kaçırıldı. 35,64 m genişliğinde 33,4 m derinliğindeki yapının çevresi ise göz alıcı güzellikte freskler ile kaplıdır. Fresklerde ise Olimpos tanrıları ve Gaia'nın onların titanları yenmesine öfkelenmesi sonucu yarattığı Gigantların savaşı anlatılır.

Milet Güney Agora Kapısı

Tıpkı Zeus Sunağı gibi topraklarımızdan kopartıldıktan sonra Berlin Pergamon Müzesi'ne taşınan bir diğer eser de Milet Antik Kenti'nin Güney Agora Kapısı. Antik kentte agora ve güneydeki pazar alanını birbirinden ayıran iki katlı bu görkemli yapı 1896 yılında T. Wiegand tarafından yürütülen kazılar kapsamında ortaya çıkartıldıktan sonra 1907 yılında dönemin padişahı II. Abdülhamid'in izniyle Almanya'ya taşındı.

Athena Tapınağı Propylonu

Berlin Pergamon Müzesi'nde yer alan bir diğer bizim topraklarımıza ait eser de Athena Tapınağı Propylonu. Adından da anlaşılabileceği üzere şehrin koruyucusu olan tanrıça Athena'ya adanmış olan eserin geçmişi M.Ö. 6. yüzyıla dayanıyor. Hala topraklarımızda olsa bugün İzmir'in Bergama ilçesinde yer alacaktı.

Nereidler Anıtı

Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Ksanthos Antik Kenti'nde bulunması gereken eser bugün maalesef İngiltere'deki British Museum'da sergileniyor. Nereidler Anıtı'nın bu adla anılmasının sebebi ise sütunlar arasında bulunan su perileri (nereidler). 1840 yılında Charles Fellows tarafından bulunan eser parça parça yurt dışına çıkartıldı.

Payava Lahdi

British Museum envanterinde yer alan ülkemizden eserle maalesef yukarıdakiler ile sınırlı değil. Kaş ilçemizde bulunan Ksanthos Antik Kenti'nden yurtdışına götürülmüş bir diğer eser de Payava Lahdi. Üstelik 4 parçadan oluşan lahdin en alt katı bugün hala antik kentteyken üst üç kat ise İngiltere'de

Knidos Aslanı

Bugün Muğla'nın Datça ilçesi sınırları içinde yer alan Knidos Antik Kenti'nde 1858 yılında yürütülen kazı çalışmalarında Richard Popplewell Pullan tarafından keşfedildi ve ülkesi İngiltere'ye götürüldü. Kısacası aslında Egeli olan bu aslan şimdilerde British Museum'un koridorlarını süslüyor.

Halikarnassos Mozolesi eserleri

Dünyanın yedi harikası arasında adı anılan Halikarnas Mozolesi'nden geriye kalanlar bugün Muğla'nın Bodrum ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Kazı çalışmalarında ise çok sayıda heykel, fresk, mozikler ve farklı eserler ele geçirildi. 1857 yılında bölgede kazı çalışmaları yürüten ve bir üst maddede de adını andığımız İngiliz arkeolog Richard Popplewell Pullan bu eserlerin önemli bir kısmını yurtdışına götürmüştür. Eserler şu an İngiltere Brisith Museum envanterinde yer alıyor.

Yaşlı Balıkçı Heykeli

Yaşlı Balıkçı Heykeli'nin başına gelenler esasen hayli uzun bir hikaye ancak özetlemek gerekirse Aydın sınırları içinde bulunan Aphrodisias Antik Kenti'nde kafası bulunan heykelin gövdesi ise maalesef Berlin'de. Gövdenin yurtdışına kaçırılmasındaki baş sorumlu ise Fransız arkeolog Paul Gaudin

Antakya Mozikleri

Antakya'da bulunan 'Üç Güzeller Moziği' ve 'Mevsimler Mozaiği' eserlerini görmek isterseniz maalesef kadim şehrimizi değil Fransa'yı ziyaret etmelisiniz zira her iki mozaik de bugün Louvre Müzesi'nde sergileniyor.

Dionysos Mozaiği

Antakya bölgesinden çıkarılmış olan ve döneminde bir yapının zeminini süsleyen bu mozaik 'Sarhoş Dionysos' olarak da biliniyor. Mozik bugün maalesef Amerika Worcester Müzesi'nde sergilenmekte.

İlginizi Çekebilir

Tarih'te Başka Bir İlk: Boğazköy'de Hitit Uygarlığı'na Ait Gizemli Bir Dil Bulundu!
Sanatseverler Buraya! Dünyaca Ünlü Tablolardaki Modellerin Birbirinden İlginç Hikayeleri
Dünyaca Ünlü Yapıların İnşa Sürelerini Duyunca Küçük Çaplı Bir Şok Geçireceksiniz!

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR

Birçoğu "dünyadaki liderlerin zekasının %95'i ondadır" diye övdükleri (şaka şaka, uydurma bir şehir efsanesi bu da) 2. Abdulhamid'in Almanlara tanıdığı imtiyazlarla yurtdışına kaçırıldı.

29.09.2023

Abdülhamit döneminde almanlara, Anadolu'da kazı yapma yetkisi verilmiş, onlar da sağ olsun bilhassa batı anadolu’nun iflahını sökmüş. O zamanlar tarihi eserlerin kültür zenginliği kabul edilmesi gibi bir şuur yok gerçi şimdide yok maalesef. Daha sonra Osman Hamdi'nin çabalarıyla avrupalıların osmanlı topraklarında kazı yapması engelleniyor ve Osman Hamdi bey pek çok eserin bulunup çıkarıldığı kazılara bizzat katılıp bizde müzeciliği başlatıyor ya da palazlandırıyor. Yani sonuç olarak kendi elleriyle başkalarına verdikleri ya da götürülmesini hiç umursamadıkları bir çok eser ne yazık ki şimdi başkalarının müzelerinde sergileniyor.

Ek olarak çok pahalı da bir uğraş. Bugün dahi arkeolojiye harcanan para gereksiz görülüyor. Çok görüyorum dağ başındaki köylerde bir tarlanın köşesinden pörtlemiş antik yapıları. Ama çok popüler birkaç bölge dışındaki alanları önemsemiyor devlet; anlık nakdi kazanç hesabı kovalıyor kazı bölgelerini seçerken.

kaçırandan allah razı olsun burda kalsa define avcıları 80 yıl önce patlatmıştı... şimdi en azından almanyada da olsa gidip görme şansı var insanların

TÜM YORUMLARI OKU (16)