Türkiye'den Beyin Göçünün Net Göstergesi: "Çocuklar Artık İlk Fırsatta Gidiyor"

Türkiye'de her fırsatta beyin göçünün artması ve hızlanması konuşuluyor. Son yıllarda özellikle nitelikli eğitim alanların ülkeden gitmesi ve gitmek istiyor olması tartışılmaya devam ediyor. 'Türkiye bir doktor kaybetti, Almanya bir doktor kazandı', 'Türkiye bir mühendis kaybetti, ABD bir kurye kazandı' gibi söylemlerle, lise tercihleri döneminde fiyatları gündem olan özel liselerin öğrencilerinin üniversite tercihlerindeki değişim durumun vahametini gösteriyor.

Yabancı özel liselerin, özel liselerden farkı, fiyatı sananlar yanılıyor. Bu okulların ücretini ödeyebilecek düzeyde olmanız yeterli olmuyor. Yüksek puanlarla girmeniz gerekiyor.

Yakın zamanda lise tercih dönemi olmasıyla bu okulların fiyatları da gündeme gelmişti.

Özel Okul Fiyatları İkinci El Arabayla Yarışıyor: Özel Okul Zamları Yeniden Gündemde!

Eğitimde süregelen kalite tartışması, üniversitelerin artmasıyla nicelik ve nitelik klasmanında devam ediyor. Bu yüzden durumu olanın ilk tercihi yurt dışı olmaya başlıyor. İyi eğitim alanların meslekten önce yüksek eğitimde de yurt dışını tercih etmesi giderek daha gözle görünür hale geliyor.

LGS'de tavan puanın 500 olduğu sistemde kayıtlarını bu yıl 485 taban puanla kapatan Alman Lisesi'nin yıllık eğitim ücreti de yeni kayıtta 239 bin 400 TL olurken, eğitimini bitiren öğrencilerin üniversite tercihleri üzücü sonucu gösterdi.

"Türkiye'de Beyin Göçü" şeklinde İstanbul Alman Lisesi Mezunları'nın 2011 yılı ile 2023 yılında üniversite tercihlerinin son durumunun paylaşımı sorunu gözler önüne seriyor: "Çocuklar artık ilk fırsatta gidiyor. Herhangi biri geri gelecek mi?"

2011 yılında Alman Lisesi mezunlarının yüzde 61'i Türkiye'de yüksek eğitimine devam ediyor. 80 öğrenci Türkiye'de devlet ve vakıf üniversitelerini tercih ederken, 28'i Almanya, 6'sı ABD, 5'i İsviçre, 3'ü İngiltere, 2'si Kanada ve birer öğrenci de Avusturya, Hollanda ve İtalya'ya üniversite okumaya gidiyor.

2023 yılında ise manzara çok farklı. Öğrencilerin Türkiye'de üniversite okumak için kalanlarının sayısı sadece 2 olurken, yüzde olarak sadece 1 oluyor.

Alman Lisesi öğrencilerinin yüzde 76'sı yani 100'ü Almanya'ya gidiyor. 8'si İsviçre'yi, 2'si ABD'yi, birer kişi de Avusturya, Hollanda ve İngiltere'yi tercih ediyor. Yeniden üniversite sınavına hazırlanan 5 kişi olurken, 11 kişinin tercihi bilinmiyor.

2011 yılında Türkiye'de kalarak üniversite eğitimi alan öğrencilerin yüzde 36'sı devlet üniversitelerini tercih ederken, bu yıl devlet üniversitesi tercihi görülmüyor.

2011'de 18 öğrencinin tercih ettiği Koç Üniversite'sine bu yıl 1 kişi, 2011'de 8 öğrencinin tercih ettiği Yeditepe Üniversitesi'ne de bu yıl 1 kişi gidiyor.

TÜİK'in açıklanan verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı mayıs ayında yüzde 9,5 seviyesine gerilerken, genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 17, mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 22,5 oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) şsizlik verisi analizine göre 'Azalan işgücü işsizliği düşürdü' denildi. 

DİSK-AR da 'İşsizlik ve İstihdamın Görünümü' isimli raporunda,'Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 567 bin, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 22,5' açıklaması yaptı.

Gençler artık yurt dışını öncelikliyor.

Bunu tersine çevirmek için de yapılan çok fazla çalışma bulunmuyor.

Gençlerin gidişinin daha hızlanması

Üzücü sonuçlar doğuruyor.

Yakın zamanda nitelikli işgücünün

Ülkede kendine daha fazla yer bulabileceğini düşünüyor musunuz?

TikTok Fenomeni Genetik Mühendisi Pirince Mobbing Uyguladı Goygoycuların Klavyeleri Çalıştı
Yazılım Sektöründe Mühendislerin İş Bulma Süreçleri Buzdağının Görünmeyen Kısmıyla Sizleri Çarpacak
İstanbul'da 100 Lirayla Gezmek Mümkün mü? Sürpriz Sonlu Video Maaşlara Benzedi

Popüler İçerikler

Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
YORUMLAR
10.07.2023

Kocaman bir nesle yazık ettiler. Üniversite kazanmaları ayrı bir dert iş bulmaları ayrı bir dert. Gençler pis bir sistemin çarkında eziliyor. Ülkeyi yağmaladıkları yetmedi gençlerin umudunu, kadınların hayatlarını, insanların özgürlüklerini çaldılar.Eğitimle hak ettikleri yere gelemeyeceğini liyakatin donanımın bir işe yaramadığını kanıksamış geleceğe inancı elinden alınmış insanlarımızı kaybediyoruz artık. Dünyanın en zor hissi kendini ait hissetmediğin bir yerde bulunma zorunluluğudur demişti Dostoyevski. Hangi meslekten olduğumuz veya maddi durumumuzun iyi olup olmaması fark eder mi ki mutlu olmadıktan sonra. Gençler gitmek istiyor çünkü gelecek göremiyorlar değer göremiyorlar bu ülkeye ait olduklarını güvende olduklarını hissetmiyorlar. Türkiye’deki 18-25 yaş arasındaki kişilerin % 73’ü yurtdışında yaşamak istediği, en çok beyin göçü veren 177 ülke arasında Türkiye'nin 132.sırada olduğu bir rapor yayınlanmıştı. Ne kadar acı.

10.07.2023

Kampüsten çıkıp metrobüse bindiğiniz anda ülkenin gerçeği ile yüzleşiyorsunuz. Dışarda gördüğünüz muameleler, insan ilişkileri tam bir şok yaşıyorsunuz. Garson beş para etmez insanlardan köle muamelesi görür mesaisi bittikten sonra roller değişir aynı muameleyi bir başkasına yaşatır. İnsanların çok bilmişliği, ukalalığı, anlayışsızlığı, biatçılık, gelenekler, iş çıkışı kurtlar vadisi psikolojisine bürünenler, trafik, vergiler, cehalet, kaypaklık, kazık atmak için fırsat kollayanlar, sapıklar, psikopatlar, bendencilik uzar gider. En güzel denizlere, ormanlara, şehirlere, dağlara, mevsime, tarihe sahip ol ama bir avuç yamyam bu güzellikleri gömsün cennet gibi ülkede cehennemi yaşat. Tımarhanede kalmak yerine insan gibi yaşamak için gençler tabii ki gitmek isteyecek.

10.07.2023

Baştan aşağı siyasi ve yandaş doyurmak üzerine kurulmuş rezil cahil düzeni kim kurdu kim destek verdiyse 34 yaşlık emeğimi haram ediyorum mis gibi ülkeydik aslında hala mis gibi de ülkeyiz ama ülkeye çökenleri doyuramıyoruz bir çocuklu ailemle bu yaşımda ilk fırsatta burayı terk edeceğim mücadele etmekten yoruldum artık psikolojimi koruyamıyorum.

10.07.2023

Beyin göçüne bak . Gidecek garson pompacı bulaşıkçı kurye olacak . Ama adı beyin göçü😂

10.07.2023

abd'de yaşıyorum burada bir garsonun hayat standartını ve alım gücünü trde ki doktor bile yaşayamaz haberin olsun

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ