Türkiye'den Almanya'ya Öğrenci Göçü Her Geçen Yıl Artıyor

Son yıllarda yüksek öğrenim için Türkiye’den Almanya’ya giden öğrencilerin sayısında ciddi bir artış gözleniyor. 

DW Türkçe'den Başak Özay'ın aktardığına göre Almanya’daki üniversitelere kayıt yaptıran Türk öğrencilerin sayısında özellikle 2017/18 kış döneminden bu yana dikkat çekici bir artış meydana geldiği gözleniyor.

Alman Akademik Değişim Servisi’nin (DAAD) açıkladığı veriler bir önceki on yılda ortalamanın altında seyir izleyen Türk öğrenci sayısının bu dönemden itibaren sıçrama yaptığını gösteriyor.

Verilere göre, Almanya’daki üniversitelere kayıt yaptıran Türk öğrencilerin sayısı 2016/17 kış döneminde bir önceki yıla kıyasla sadece yüzde 0,3 artarken, 2107/18 kış döneminde yüzde 9,8, 2018/2019 döneminde yüzde 11, 2019/20 döneminde ise yüzde 11,8 arttı.

Veriler yalnızca Türkiye’den yapılan başvuruları kapsıyor

Üniversitelerin verileri de Türk öğrencilerin Alman üniversitelerine olan yoğun ilgisini ortaya koyuyor. 

DAAD’nin üniversiteler arasında yaptırdığı ankete göre, ankete katılan üniversitelerin yüzde 54’ü 2021/22 kış döneminde Türkiye’den gelen öğrencilerin sayısında artış olduğunu, yüzde 43’ü ise bu artışın 'çok yüksek' kategorisi olarak değerlendirilen yüzde 10’un üzerinde olduğunu bildirdi.

DAAD'nin anketine, Almanya’daki yabancı üniversite öğrencilerinin yüzde 65’inin eğitim gördüğü 158 üniversite ve yüksekokul katıldı. 

DAAD, söz konusu istatistiklere Almanya’da doğup büyüyen ve liseyi Almanya’da tamamlayan Türk kökenli öğrencilerin dahil edilmediğine, verilerin yalnızca Türkiye’den başvuruları kapsadığına dikkat çekti.

Gençlerin çoğu yurt dışına gitmek istiyor

Türkiye’de yapılan kamuoyu araştırmaları 18-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 70’inden fazlasının çalışmak veya okumak için yurt dışına gitmek istediğini ortaya koyuyor. 

Yeditepe Üniversitesi’nin 2020 yılında MAK Danışmanlık işbirliği ile gerçekleştirdiği 'Gençlik Araştırması'nın sonuçlarına göre, 18-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 76’sı 'daha iyi bir gelecek için' yurt dışında yaşamak istiyor. 

Her iki gençten biri mutlu olmadığını ifade ederken, yüzde 77’si torpilin yetenekten daha etkili olduğuna inanıyor. 

Metropoll araştırma şirketinin 2021’nin Şubat ayında sonuçlarını kamuoyuna açıkladığı araştırma da benzer bir sonuç ortaya koyuyor. 

Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de 18-24 yaş aralığındaki eğitim çağındaki kişilerin yüzde 70’i yurt dışında yaşamak ve okumak istiyor.

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
26.12.2021

Türkiye ye de çok göçlü öğrenci geliyor bu böyledir

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ