Türkiye'deki Zenginlerle Avrupa'daki Zenginler Neden Birbirlerinden Çok Farklı Görünüyor?

Bu da yeni tartışma konumuz oldu.

Her şey Fransa'dan Türkiye'ye Erasmus öğrencisi olarak gelen genç kadının dikkat çeken sözleriyle başladı.

Koç Üniversitesi'ne geldiğinde şok yaşadığını söyleyen Léa Rodier adlı öğrenci, Türkiye'deki gençlerin gösterişçiliğine inanamadığını; Fransa'da çok zengin ailelerin çocuklarının bile mütevazı yaşadığını söyledi.

👇

Erasmus Öğrencisinin Fransa ve Türkiye'deki Özel Okul Öğrencileri Karşılaştırması Herkesi Biraz Düşündürecek!

Konu hemen farklı kültürlerdeki zengin insanların farklı tutumlarına ve bunun sebeplerine geldi.

UgurAytac01

Dünyada medeniyeti en erken oturtan toplumlara sahip olduğu için Avrupa zenginliği de eskiye dayanıyor.

Soylu ve yüzlerce yıllık servete sahip olan ailelerin sayısı oldukça fazla. Fransız Devrimi, başta Fransa olmak üzere tüm Avrupa zenginlerini etkiledi. Zamanla kendilerini koruma ve gizleme yoluna girdiler.

Avrupa'daki güçlü ve çoğunluğu oluşturan orta sınıf, zenginlerin de kamufle olmasını sağladı.

Şöyle ki; orta sınıf fazla, alım gücü yüksek olunca ortak bir düzen oluştu. Gelir uçurumlarının olmaması ortak bir ahlak anlayışının gelişmesine sebep oldu ki Avrupa'da zenginler ve orta sınıf neredeyse ayırt edilemeyecek hale geldi. Zenginlerin yüksek vergilerden kaçınmak için veya bu orta sınıf ahlakı gereği kendini gizlemesi Avrupa'da kabul gören bir durum.

Gerçek ve köklü zenginlerin gösterişten uzak durmasının bir diğer sebebi de kendilerini yeni zengin sınıfından ayırmak.

Dünyanın neredeyse her yerinde yeni, birkaç kuşaktır zengin olanların çok daha gösterişçi olduğunu görürsünüz. Hatta fakir kişiler bile gösteriş yaparak kendilerini ait olmadıkları bir sınıfta hissetmeye çalışırlar. Yani gerçek zenginlerin gösteriş yapmamasının altında bile aslında üstten bakan, kibirli bir yan da var.

Avrupa'yı bir kenara bırakırsak, gelir uçurumu olan toplumlarda gösterişin de çok daha yüksek olduğunu görüyoruz.

Türkiye, Rusya, Hindistan, Arap ülkeleri... Zengin ve fakir arasında büyük uçurumlar olan ülkelerde gösterişçilik daha yaygın. Bunun sebeplerinden biri zenginliğin Avrupa'daki gibi örgütlü bir tepki çekmemesi. İnsanlar 'bir gün ben de zengin olursam aynısını yaparım' düşüncesine sahip olduklarından zenginlere nefret değil, içten içe hayranlık duyuyor.

Hava atabiliyor olmak da bu tür ülkelerdeki insanların gösteriş motivasyonlarından biri.

Avrupa'da örneğin lüks bir arabayla hava atmak zor, çünkü zaten orta sınıfa mensup olan biri biraz daha düşük modelini satın alabilecek güçte. Oysa fakir ülkelerde herhangi bir şeyle, ona ulaşamayacak çok insan olduğu için hava atmak kolaylaşıyor.

Gerçek zenginler sadece kendi aralarında anlaşılan zenginlik ögelerini kullanmayı tercih ediyor.

Zenginler sonradan görmelerin ilk koşacağı markalar yerine daha bilinmeyen, özel tasarımcıları ve sadece bilenlerin tanıyacağı şeyleri tercih ediyor. Böylece düşük gelirliler olarak bu kişilerin zengin olup olmadıklarını anlayamıyoruz. Dünyada yaklaşık 1000 kişi tüm giysilerini haute couture (dünyanın en eski modaevlerine özel dikim) tercih ediyor örneğin. Ancak bu kişilerin kim olduklarını bilmiyoruz.

Mütevazılık geleneğinin altında aslında servetlerini koruma çabası da yatıyor.

Doğdukları andan itibaren zenginliğin tadını sonuna kadar çıkaran, her istediklerine sahip olan çocukların şımarıklığının gelecekte para değeri bilmemeye yol açacağının bilincinde olarak çocuklarını paranın değerini bilerek yetiştirmeye özen gösteriyorlar. Böylece servetlerinin kısa sürede yok olmasını engellemeye, nesiller arasında aktarılmasına çalışıyorlar. Sonradan zengin olanlar ise 'ben görmedim, çocuğum görsün' mantığıyla yaşıyor.

Kısacası gerçek zenginlerin mütevazılığında da, sonradan görme görgüsüzlükte de iki yüzlülük var.

Biri kendini mütevazı göstererek tepki çekmemeye çalışıyor, diğeri kendini pahalı materyaller üzerinden tanımlayarak sınıf kaygısı güdüyor. Bu açıdan bakılınca insan özünde aynı; sadece kibrinin şekli değişik.

Peki siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Ayrıcalıklı Aileden Gelen Başarılı İnsanlar "Zor Yollardan Geçtim" Yalanını Neden Çok Seviyor?
Sosyal Medyanın Gözümüze Soktuğu Gelir Uçurumu ve Bunun Yol Açtığı Sorunlar Hakkında Konuşmamız Lazım
Tek Videoyla Başlamıştı: YouTuber Nil Sani, Tepkiler Yüzünden Tüm Videolarının Erişimini Türkiye'ye Kapattı

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
07.03.2021

Evet katılıyorum ama daha güzel bir örnek vereyim. Zenginler genelde ya kendini belli eder ya da klasik şeyler giyer. Ama iki tarafın da giydikleri kaliteli ve pahalıdır. Yani bir zengin klasik bir eşofman bile giyiyorsa kalitelisini giyer. Sonuçta parası var. Yani ucuz giyinen zengin olduğunu çok zannetmiyorum ama içerikte anlatılana katılıyorum

Bence zenginlik kısa ömrümüz için çok önemli hale geldi ve insanlık tarihi olarak biz evrende bir hiçiz sokakta insanlar ölüyor,Afrika'da insanlar ölüyor ama biz yeni zengin ve eski zengin kargaşasındayız :) Dünya Hepimizin :) Sesimizi duyurmak için bile 'ünlü' olmamız lazım hayat benimse kim ünlü kim ünsüz seçebiliyor olmam lazım.

Her geçen gün iğrenç ortadoğu toplumunda doğduğum için lanet ediyorum

TÜM YORUMLARI OKU (23)