Her ne kadar bir kesim çalışmadığımızı, o yüzden ülke halkının fakir olduğunu söylese de çalışmalar bunun aksini gösteriyor. Türkler aldıkları düşük ücretler ve zayıf yan hakların yanında en uzun çalışma saatlerine sahip birkaç milletten biri. Çağdaş isimli bir X kullanıcısı ise öğrencilik yıllarındaki kısa bir çalışma deneyimiyle ülkede çalışma hayatına dair pek çok sorunu özetledi.
Verimli çalıştırırsan işçi sayısı azalır, işsizlik artınca insanlar daha kolay isyan eder çünkü kaybedecek birşeyleri olmaz. Karın tokluğuna amele gibi çalışınca "şükür" derler. Patron ise her türlü kârda, çünkü nüfus fazla işgücü ucuz.
Bazı gelişmiş ülkelerde artık garsonluğu, kasiyerliği robotlar yapıyorlar. Çünkü o ülkelerde insan emeği, robottan pahalı. Bizde durum tam tersi. Muhtemelen patronunun pintilik edip almadığı eldivenler çalıştırdığı 20 kişiden daha pahalıdır. Geçen gün bir haber görmüştüm. Starbucks a rakip blank street diye bir kahveci ortaya çıkmış ve olağanüstü bir hızla amerikaya ve avrupaya yayılmış bu kahveci. Sırları da, starbuckstan farklı olarak kahveyi baristaya değil de kahve makinesine yaptırıyorlar. Bu şekilde müşteriye hem daha ucuza şahane bir kahve sunmuş oluyor hem de kahve pişirmekle uğraşılmadığı için işi sadece müşteriyle iyi iletişim kurmak olan çalışanlar müşterilerle daha iyi ilgilenebiliyor. Türkiyede olsa kahveyi robot yapıyor diye muhtemelen daha pahalıya satın alırdık.
Türkiye de verimsiz çalışıldığının ve işveren/yöneticilerin mantıksız küçük hesaplar peşinde koştuğunu biliyorum ama İsviçre videosu da fazla relax geldi. Kendini iyi hissetmediğinde falan işe gitmemek nasıl oluyor, bir gün gitmesem iş aksar ertesi gün üzerime yığılırdı. Sonuçta o gün tek uzmanı olduğun o işi kim yapacak?