Türkiye'deki Kadına Yönelik Şiddeti Konu Alan 'Ölümüne Boşanmak' Belgeseli, İngiltere'nin Oscar Adayı Oldu!

İngiliz yönetmen Chloe Fairweather tarafından çekilen, yapımcılığı Sinead Kirwan'ın yaptığı Türkiye’deki kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini ele alan 'Ölümüne Boşanmak' adlı belgesel film, İngiltere'de, En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film kategorisinde Oscar ödüllerine aday gösterildi. Belgesel, yaklaşık 6 yıl içerisinde çekimlerini tamamladı ve 25 Kasım tarihinde Londra'da galası gerçekleşti.

Kadına şiddetin, kadın cinayetlerinin sıkça yaşandığı toplumumuzda çareyi birlik olarak sesimizi çıkarmak, sesimizi duyurmaya çalışmak ile buluyoruz...

2010 yılında, artan kadın cinayetlerine son vermek isteyen kadınlar tarafından kurulmuş bir platform olan 'Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu' kadınların şiddetten korunmasını, şiddete maruz kalan kadınların sesi olmayı amaçlayan bir platform.

Türkiye'nin her bir yanında temsilciliği bulunan bu platform, kurduğu birçok proje ile kadına şiddetin önüne geçmeyi ve seslerini duymayı amaçlıyor.

Platformun yönetmen Chloe Fairweather ile birlikte yürüttüğü bir proje olan 'Dying to Divorce' adlı belgesel yaklaşık 6 yıllık bir süreçten sonra izleyicilerle buluşuyor...

Türkçeye 'Ölümüne Boşanmak' olarak çevrilen belgesel, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun açmış olduğu şiddet davalarını konu alan bir belgesel olarak karşımıza çıkıyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatlarından İpek Bozkurt ve platform temsilcilerinden Ece Kavas'ın yardımları ile ilerleyen proje, Chloe Fairweather yönetmenliğinde beyazperdeye hazırlandı.

Belgesel, Türkiye'deki kadına şiddeti, kadın cinayetlerini, kadın düşmanlığını ve toplumun ataerkil yapısının kadınlara yarattığı zorlukları Arzu ve Kübra adlı iki kadının yaşadığı şiddetleri konu alarak anlatıyor.

Belgesel, çoğu kadının bir birey olarak finansal, sosyal, kişisel, bedensel kararların hayatlarındaki erkekler tarafından nasıl engellendiğini, hem fiziksel hem de ruhsal şiddetin uygulandığı bu kadınların hayatlarına yaşadıkları bu travmatik şiddetten sonra nasıl devam ettiklerini Arzu ve Kübra'nin hikayeleri ile izleyiciye anlatıyor.

Belgeselin galası, 25 Kasım 2021'de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde Londra'da yapıldı.

Belgeselin fazla provokatif olduğu öne sürüldüğünden yetkililer tarafından Türkiye'de yayınlanmadı.

Avrupa'da birçok film festivalinde gösterime giren, ödül törenlerinde birden fazla adaylığa sahip olan ve birçok ödül kazanan belgeselden sevindiren bir Oscar haberi geldi...

İngiliz yapımı bu belgesel, İngiltere adına En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film kategorisinde Oscar ödüllerine aday gösterildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve yönetmen Chloe Fairweather'ın bu başarılı projesine başarılar diliyoruz...

Belgeselin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz. 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Neden "Şiddet" Değil de "Kadına Şiddet"? Erkekler Genetik Açıdan Şiddete Sekiz Yüz Kat Daha Yatkın!
Toplumda Yer Eden ama Acilen Kullanmayı Bırakmamız Gereken Kadına Yönelik Şiddet ve Aşağılama İçeren 19 Atasözü
Şiddet Gören Kadın ve Çocuklara Acil Müdahale Edilmesi İçin Geliştirilen KADES Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
29.11.2021

Kadın hakları için gereken önlemleri almazsanız, üstüne de İstanbul Sözleşmesı'ni kaldırırsanız, sizi de dünyaya böyle rezil ederler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ