Türkiye'deki İşçi Hareketinin Sembolü 1 Mayıs Marşı'nın Hikayesi

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı denince akla ilk gelen ögelerden birisi de şüphesiz meşhur 1 Mayıs Marşı. Başta Cem Karaca olmak üzere onlarca sanatçı tarafından yorumlanan eserin hikayesi ise eser kadar meşhur değil. Biz de bu marşın hikayesini sizler için öğrendik.

Bestenin sahibi eğitimci ve müzisyen Sarper Özsan.

Yıl 1974. Ankara Sanat Tiyatrosu'nda Bertolt Brecht'in Gorki'nin Ana isimli eserinden yararlandığı aynı isimli oyun oynanıyor.

Ana oyununun müziklerini Sarper Özsan'ın yapması isteniyor.

Diğer sahnelerin şarkı sözleri olmasına rağmen 1 Mayıs 1905 gününün anlatıldığı sahne için Brecht'in söz yazmaması Özsan'ın dikkatini çekiyor.

İşçilerin sahneye yürüdüğü o sahne için uygun bir marş bulamayan Sarper Özsan sıfırdan bir marş bestelemeye başlıyor ve efsane eser ortaya çıkıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Habertürk'e konuşan Özsan marşı hakkında şunları söylüyor;

'Bazen sözü müziğe, bazen de müziği söze göre düzelttim. Ayrıca 1 Mayıs’ı konu alan bir marşın coşkulu olması gerekiyordu. Kaldı ki, ben çocukluğumdan beri hep coşkulu, heyecanlı bir kişi oldum. Bu benim müziklerime de yansıyor. Burada en güzel şey o heyecanı halkın da yakalayabilmesi. Zaten bir besteci niye yapar besteyi? Duygusu karşıya tam ulaşsın diye... Dokunmak için yapar. Bu konuda başarılı olmak beni tabii ki çok mutlu ediyor. '

Marşın bestecisine göre eseri en iyi yorumlayan isim Cem Karaca olmuş. Hatta Özsan kayıt esnasında Cem Karaca'ya eşlik etmiş.

İçeriği Cem Karaca'nın muazzam yorumuyla kapatalım.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”