Kültür ve Sanat Tutkunları İçin Türkiye'de Bulunan Paha Biçilemez Eserlerin Sergilendiği Edebiyat Müzeleri

Edebiyat müzeleri edebiyatın toplumdaki rolünü müze ortamlarında tanıtır ve korur. Yazarların kişisel ve mesleki eşyalarından oluşan bu müzeler, bize geçmişin kapılarını aralar. Bu kapıdan geçip edebiyatın büyük şahıslarının yaşantısı, işlerini ve eserlerini oluştururken kullandığı araçları gördükten sonra edebiyata olan tutkunuzun artacağını ya da edebiyat ilginizin başlayacağını düşünüyoruz.

1. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi / İstanbul

Türk romancı, şair ve öğretmen Ahmet Hamdi Tanpınar’dan adını alan bir edebiyat müzesidir. 30’u aşkın yazarın kalem, daktilo, kitap, saat, pipo gibi eşyaları sergilenir. Kurumun arşivinde ise geçmişten günümüze var olan edebiyat dergileri, ödül alan eserler bulunur. 9 bini aşkın kitabıyla ziyaretçilere önemli bir çalışma ortamı sağlar. 

İstanbul Fatih’te Gülhane Parkı’nın içerisindedir. Müzeye giriş ücretsizdir. 

Ziyaret saatleri: Pazartesi - cumartesi günleri: 10.00 - 19.00 arasındadır.

Konum için tıklayın

2. Aşiyan Müzesi / İstanbul

Tevfik Fikret'in planını bizzat kendisinin çizdiği Âşiyan Müzesi, İstanbul Belediyesi tarafından 1945’te müze haline getirilir. Müzede Tevfik Fikret'in, ailesinin ve Tanzimat edebiyatçılarının çeşitli eşyaları sergilenir. 

İstanbul Beşiktaş’tadır. Giriş ücretsizdir. 

Ziyaret saatleri: Pazartesi günü dışında 09.00 - 16.00 saatleri arasındadır.

Konum için tıklayın

3. Galata Mevlevihanesi / İstanbul

Galata Mevlevihanesi hizmete 1975 yılında açılmıştır. 1491 yılında inşa edilen Galata Mevlevihanesi; semahane, derviş hücreleri, şeyh dairesi, kütüphane gibi çok nitelikli bölümlere sahiptir. Bu bakımdan Divan edebiyatı sevdalılarının mutlaka gidip görmesi gereken yerlerin başında gelir. 

İstanbul’un Beyoğlu semtinde yer alan müzeye giriş öğrenciye ücretsiz olup tam bilet 1 TL’dir. 

Ziyaret saatleri: Pazartesileri hariç her gün 09.30 - 17.00 arasındadır.

Konum için tıklayın

4. Sait Faik Abasıyanık Müzesi / Burgazada

Müzeye girdiğinizde Sait Faik'in hayatından kesitler görebileceğiniz müze Burgazada’da olup kendisinin vasiyeti üzerine ücretsiz ziyaret ediliyor. 

Ziyaret saatleri: Çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günleri 10.30 - 18.00 saatleri arasındadır.

Konum için tıklayın

5. Orhan Kemal Müzesi / İstanbul

Orhan Kemal'in anısını yaşatmak üzere kendi adını taşıyan müze Cihangir’dedir. Müzede yazarın fotoğrafları, kitaplarının orijinal ilk baskıları, mektupları, özel eşyaları bulunmaktadır.

Ziyarete açık olan müzeye giriş ücreti öğrenci için 5 TL, tam ücret ise 10 TL’dir.

Ziyaret saatleri: Hafta içi ve cumartesi günleri 10.00 - 18.00 saatleri arasındadır.

Konum için tıklayın

6. Masumiyet Müzesi / İstanbul

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk’un hem yazdığı bir roman hem de yaptığı bir müzedir. Pamuk 1990’lardan itibaren romanı ve müzeyi baştan beri birlikte düşündü.  Müzede ise romanda anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyler dikkatle düzenlenmiş kutu ve vitrinlerde sergileniyor.

Bilet ücreti tam 60 TL, öğrenci: 35 TL. Kitabı satın aldıysanız sonlara doğru içinde bulunan bilet kısmını gösterip ücretsiz giriş sağlayabilirsiniz.

Ziyaret saatleri: Salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi, pazar: 10.00 ile 18.00

Konum için tıklayın

7. Tanzimat Müzesi / İstanbul

Türk edebiyatının dönüm noktalarından biri şüphesiz ki Tanzimat edebiyatıyla başlamaktadır. Divan edebiyatından yavaş yavaş uzaklaşılan, tiyatro, deneme, eleştiri, roman gibi Batılı türlerde eserler verilmeye başlanılan bir dönemden bahsediyoruz. Tanzimat Müzesi Gülhane Parkı’nda bulunuyor. Tanzimat Fermanı’nın kendisi, Osmanlı resmi belgeleri, Ziya Paşa ve Mustafa Reşid Paşa’ya ait eşyalar müzede sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Pazar günü dışında her zaman 09.00 - 16.00 saatleri arasındadır.

Konum için tıklayın

8. Kemal Tahir Müzesi / İstanbul

Eşi Semiha Tahir’in kurduğu vakıf, Suadiye Kadıköy’deki bu evi müze haline getirmiş. Kemal Tahir de Nâzım Hikmet’le mektuplaşan yazarlarımızdandır. Nâzım’ın daktilosu da burada sergileniyor. El yazmaları, Kemal Tahir’in binlerce kitabı, başarıları ve çeşitli görseller müzenin ana kemiğini oluşturmakta. 

Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 09.00 ile 17.00 arasındadır.

Konum için tıklayın

9. Rıfat Ilgaz Müzesi / İstanbul

Kastamonu Cide’de yer alan Rıfat Ilgaz Müzesi, yazarın doğduğu ev olup belediye tarafından müzeye dönüştürülmüştür. Yazarın beşiğinden tutun da sefertasına kadar pek çok kişisel eşyası, çeşitli görseller ve yazarın kitapları müzede sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Pazar hariç tüm günler 13.30 - 17.30 arasındadır.

Konum için tıklayın

10. Cahit Sıtkı Tarancı Evi Kültür Müzesi / Diyarbakır

Diyarbakır evlerinin özgün dokusunu en iyi muhafaza edebilen yapıların başında Cahit Sıtkı Tarancı'nın yaşadığı bu ev gelir. 1973’te Kültür Bakanlığı tarafından alınıp müze haline dönüştürülür. 

Ziyaret saatleri: Kış aylarında 08.00 - 17.00 yazın ise 09.00 ile 19.00 arasındadır.

Konum için tıklayın

11. Adana Karacaoğlan Edebiyat Müzesi / Adana

Eski adıyla Dişçi Ethem Konağı Seyhan İlçesi Mestanzade mahallesinde yer alır. Konak 30.01.1992 tarihinde Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenmiştir. Halk ozanlarımızdan Karacaoğlan’ın adını taşıyan edebiyat müzesinde 5 bine yakın materyal sergilenir. 

Ziyaret saatleri: Pazar günleri haricinde her gün 10.00 - 19.00 saatleri arasındadır.

Konum için tıklayın

12. Yahya Kemal Beyatlı Müzesi / İstanbul

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ve daha birçoklarının hocası olan, şiire getirdiği yenilikler dolayısıyla şiir işinin kendisiyle sona erdiğini söyleyen Yahya Kemal Beyatlı adı şüphesiz ki edebiyat müzesi dedik mi olmazsa olmazlardandır. Yeri Fatih’te olup 

Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 10.00 ile 16.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.

Konum için tıklayın

13. Tarık Dursun Yazar Evi / İzmir

Türk edebiyat dünyasının en önemli yazarları arasında yer alan gazeteci, senarist, Tarık Dursun adına düzenlenen yazar evi, Karataş semtinde Mithatpaşa Caddesi'ni İnönü Caddesi'ne bağlayan 269 Sokak'ta bulunuyor. İki katlı eski bir İzmir evi olan yapı, İzmir’de bir yazar adına açılan ilk ev olma özelliğini taşıyor. Yazar Evi’nde Tarık Dursun'un kitapları, fotoğrafları, daktilosu, yazı masası, film afişleri yer alıyor. 

Ziyaret saatleri: Haftanın her günü saat 08.00 - 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilir.

14. Namık Kemal Evi Müzesi / Tekirdağ

Hürriyet şairi ya da vatan şairi olarak da bilinen Namık Kemal 1840 yılında Tekirdağ’da doğdu. 1993 yılında Namık Kemal Derneği tarafından yaptırılan müze ise 1994 yılından bu yana hizmet veriyor. Müze, yazarın doğduğu 19. yüzyıl Tekirdağ evleri örnek alınarak yapılmıştır. 

Ziyaret saatleri: Hafta içi 08.00 ile 17.00 saatleri arasındadır.

Konum için tıklayın

15. Ziya Gökalp Müzesi / Diyarbakır

Ziya Gökalp’in doğup büyüdüğü Diyarbakır’daki ev 1953 yılında Kültür Bakanlığı’nca alınıp 1956 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Ünlü sosyolog ve yazar Gökalp’in yetiştiği bu ev Diyarbakır’a özgü bir mimariye sahiptir. Müzeye giriş ücretsizdir.

Ziyaret saatleri: Yaz ayları 09.00 ile 19.00 arası, kışın 08.00 ile 17.00 arasında kapılarını açıyor.

Konum için tıklayın

16. Ahmed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi / Diyarbakır

2011 yılında müze ve kütüphaneye çevrilen yaklaşık 120 yıllık bu konak, şairin şahsi eşyaları, el yazmaları, Güneydoğulu pek çok şairin fotoğraflarıyla bezenmiştir. Diyarbakır’ın tarihine dair de eserler bulunmaktadır. 

Ziyaret saatleri: Pazar günleri haricinde 08.00 ile 22.00 arasındadır.

Konum için tıklayın

17. Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projelerinden biri olan Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi Kütahya’da olup Türk ve Dünya edebiyatına dair yaklaşık 5 bin kitabı içinde barındırıyor. Ayrıca edebiyat, felsefe, sanat gibi konularda söyleşi düzenlemek isteyenlere tahsis edilen bir yer de mevcut. 

Ziyaret saatleri: Pazar ve pazartesi günleri haricinde 10.00 ile 19.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.

Konum için tıklayın

18. Mevlana Müzesi / Konya

Mevlana mistik, tasavvufi alem dediğimizde akla gelen ilk isimlerden biridir. Müze 1926 yılından beri faaliyette olup vaktiyle Mevlana’nın dergâhı işlevini görüyordu. UNESCO’nun 2007 yılında adını verdiği Mevlana hâlâ tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Konya’da bulunan müzeye giriş ücretsizdir. 

Ziyaret saatleri: Kış ayları 09.00 ile 16.40, yaz aylarında ise 09.00 ile 18.30 arasında ziyarete açıktır.

Konum için tıklayın

19. Adam Mickeiewickz Müzesi / İstanbul

Aslen Polonyalı olan özgürlük şairi Adam Mickeiewickz, son yıllarını İstanbul Tarlabaşı’ndaki evinde geçirir. 1855’te burada vefat eden şairin bu evi, 100. ölüm yıldönümü olan 1955’te Polonya Kültür Bakanlığı ile işbirliği sonucunda müzeye dönüştürülmüştür. Yazarın İstanbul yıllarına ait fotoğrafları ile Polonya özgürlük mücadelesine dair belge ve görseller müzede sergileniyor. 

Ziyaret saatleri: Yaz aylarında 09.00 ile 19.00 saatleri arası, kış aylarında 08.00 ile 17.00 arasında ziyarete açıktır.

Konum için tıklayın

20. Aşık Veysel Müzesi / Sivas

Türkiye’de herkesin adını bildiği Aşık Veysel’in Sivas’ta, herkesin bilmediği bir müzesi var. Bu müze, âşığın gözlerini çiçek hastalığına kurban verdiği, sonra bir ağaç-adam, bir kuş-adam gibi tabiat makamında çalıp söylemeyi öğrendiği Şarkışla İlçesine bağlı Sivrialan Köyünde 1982’de kuruldu. 

Ziyaret saatleri: Her gün 08.00 ile 17.00 arasındadır.

Konum için tıklayın

21. Karagöz Müzesi / Bursa

s2.dunya.com

Geleneksel gölge oyunumuz olan Karagöz ile Hacivat’tan adını alan müze Bursa Osmangazi’dedir. Belediye tarafından 2007 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Karagöz Müzesi’nde iki galeri yer almaktadır. İlk galeride gölge oyununun tarihçesi, ikinci galeride ise tasvirler bulunmaktadır. 

Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri hariç her gün 09.30 ile 17.30 saatlerinde müze ziyarete açıktır.

Konum için tıklayın

22. Haldun Taner Müzesi / İstanbul

Tiyatro ve edebiyat dünyasının önemli ismi Haldun Taner'in anısına Kadıköy Belediyesi tarafından oluşturulan bir müze evidir. Müzede Haldun Taner'in kişisel eşyaları ve eserleri sergilenmektedir. Haldun Taner Müze Evi aynı zamanda çeşitli kültür etkinlikleri de ev sahipliği yapmaktadır. 

Ziyaret saatleri: Pazar ve pazartesi günleri hariç haftanın beş günü 10.00 ile 18.00 saatleri arasında açık olan müze, ücretsiz ziyaret edilebilir.

Konum için tıklayın

23. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi / Kahramanmaraş

Eskiden Ticaret Lisesi Binası olarak hizmet veren yapı 1860’lı yıllarda Amerikan Koleji olarak inşa edilmiştir. Dulkadiroğlu İlçesi Gazipaşa Mahallesi’nde yer almaktadır. Teşhir tanzim işleri tamamlanarak 2019 yılında ziyarete açılmıştır. 

Ziyaret saatleri: Haftanın her günü 09.00 - 17.00 arasındadır.

Konum için tıklayın

24. Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi / Erzurum

Büyük Türk halk şairinden adını alan müze Erzurum’dadır. Bine yakın yazarın edebiyata dair yaklaşık 5 bin kitabı bulunan müze 2012 yılında faaliyet göstermeye başladı. Türk edebiyatının önemli dergilerinin kapaklarının tıpkıbasımları ve çeşitli süreli yayınlar da müzede yer almaktadır.

Çalışma saatleri belirtilmemiştir.

25. Trabzon Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphanesi / Trabzon

Trabzon Muhibbi Edebiyat Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2018 yılında kuruldu. Ortahisar ilçesi Kanuni Parkı'ndaki tarihi bir Trabzon evi bu müzeye dönüştürüldü. Müzede Karadeniz Bölgesinde doğmuş veya yaşamış yazarların eserleri ve eşyalarının yanı sıra, Karadeniz Bölgesine dair üretilmiş edebi eserler de bulunabiliyor. Müzeye giriş ücretsiz.

Konum için tıklayın

26. Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi / İzmir

Bina hakkında bilgi Necati Cumalı’nın çocukluğunun geçtiği baba evi, yazar tarafından ölümünden önce Urla Belediyesi’ne bağışlanmış ve ev anı evine dönüştürülmüştür. Kuruluş tarihi ve amacı Urla Belediyesi tarafından restorasyonu gerçekleştirilen ev, 2001 yılında hizmete girmiştir. Necati Cumalı’nın eserlerinin tanıtılması ve anısının yaşatılması amacıyla açılan evde yazara ait özel eşyalar, eserlerini yazarken kullandığı daktilo, Necati Cumalı’nın kitaplarının değişik baskıları sergilenmektedir.

Ziyaret saatleri: Pazartesi günü hariç her gün 09.00 - 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyarete açık.

Konum için tıklayın

27. Can Yücel Müze Evi / Datça

Can Yücel'in evi kapanmadan önce ev içerisinde Can Yücel'e ait olan yarım kalmış şarap ve bardağı, resimleri ve el yazısı şiirleri yer almaktaydı. Sadece ölüm yıl dönümlerinde açık olan evin içini ziyaret etmek isteyen kişiler her yıl 12 Ağustos'ta evi ziyaret edebilirler. Evin bahçesinde yer alan Can Yücel'in mezarını ev ziyarete kapalı olsa dahi görebilme şansına sahipsiniz. 

Konum için tıklayın

28. Hacı Bektaş Müzesi / Nevşehir

Müzeyi ziyaret edenler, 1963'te aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Taç Kapı, Sadrazam Halil Paşa'nın eşi Fatma Fikriye Hanım tarafından yaptırılan Üçler Çeşmesi, Aş Evi, Kızılca Halvet olarak anılan Çilehane, Pir Evi olarak anılan Hacı Bektaşi Veli Türbesi'ni görebilirler. Müzede ayrıca Bektaşi dergâhına ait günlük kullanım eşyaları, el yazmaları, hat örnekleri sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Haftanın her günü 08.00 - 18.45 arasındadır.

Konum için tıklayın

29. Bonus: Reşat Nuri Güntekin'in evi / Büyükada

Bir müzesi yoktur. Fakat gezip görülecek nadide yapılar arasındadır. Pembe panjurları, zeminden başlayan üçüncü kata kadar çıkan merdivenin yanında kuş kafesi gibi inşa edilmiş olan balkon çok zariftir. Reşat Nuri Güntekin'in koru tarafı iki, deniz tarafı üç katlı olan köşkün ikinci katında yazarın kızı Ela Hanım ailesi oturmaktadır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Edebiyat Aşıkları Buraya Toplansın! Ölmeden Önce Gidip Görmeniz Gereken 10 Muazzam Yer
Olur da Bir Gün Yolunuz Düşerse Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Ölümsüz Edebiyatçıların Evleri
Müze Gezmeyi Sevenler Buraya: Ülkemizde Konseptiyle Dikkat Çeken Birbirinden İlginç Müzeler

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
15.11.2022

Masumiyet müzesi ve Orhan Kemal müzesi❤️ Ve ayrıca yazı çok başarılı🤩

16.11.2022

Yarın restorasyon adı altında çoğunu türbeye çevirirler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ