Türkiye’deki Bu Orman Dünyada Tek: Sadece Özel İzinle Girilebiliyor

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan Kasnak Meşesi Tabiat Koruma Alanı, dünyada tek olma özelliği taşıyor. Bunun nedeni ise bu ormana sadece özel izinle girilmesi. Kesin korunacak doğal sit alanı olarak koruma altında olan kasnak meşesi ormanına sadece bilimsel ve eğitim amaçlı giriş yapılıyor. 1987 yılında koruma alanı ilan edilen orman, kartpostalları aratmayacak sonbahar cümbüşüne ev sahipliği yapıyor.

Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı, Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Yukarı Gökdere köyü sınırlarında bulunuyor. Bu orman dünyada özel izinle girilebilen tek orman özelliğini taşıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü 6'ncı Bölge Müdürlüğü Isparta İl Şube Müdürlüğü bünyesinde bulunan ormana sadece bilimsel ve eğitim amaçlı giriş yapılıyor.

Dünyada tek olma özelliğinin sebeplerinden biri de kasnak meşesinin doğal yolla orman kurduğu tek alan. 1300 hektar büyüklüğündeki bölge bu nedenle koruma altında.

İzinsiz girişler kesinlikle yasak. Alana girmek isteyenler dilekçe yazmak zorunda.

Kovada Gölü Milli Parklar Şefi Bahaddin Uysal, “Sadece bilimsel çalışmalar ve eğitim amaçlı alana girişlere izin verilmektedir. Bunun için de Isparta Şube Müdürlüğümüze ya da Kovada Gölü Milli Parkı Şefliği'ne bilimsel ya da eğitim amaçlı alana gelmek istedikleriyle ilgili bir dilekçe yazılması gerekiyor. Uygun görülmesi durumunda alana şefin ya da görevlendireceği bir personelin eşliğinde girişlere izin veriliyor' ifadelerini kullandı.

Üniversiteler ve uzmanlar sık sık bitki türleriyle ilgili bilimsel çalışma yapmak için ormana geliyor. Araştırmalara göre 23 memeli, 442 bitki türü tespit edildi. Bunların 67’si endemik tür.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Mitolojinin Kıyamet Habercisi Ortaya Çıktı: Alacakaranlık Kuşağında Yaşayan Kürek Balıkları Sahile Vurdu
Sabahattin Ali’nin 1927 Yılında Öğretmenlik Yaptığı Yozgat Hakkında Yazdıkları: "Burası Beni Çıldırtacak"
Antarktikalı Penguen En Sıcak Ülkede: İmparator Penguenin Avustralya’nın Kızgın Kumlarında Ne İşi Vardı?

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
YORUMLAR
23.11.2024

Hani kimsenin görmediği güzellik bir işe yaramaz da böylede yapmasalar bizim millet orayı yok etmişti piknik alanlarının durumu ortada hiç olmazsa dogadaki hayvanlar rahat etsin

23.11.2024

5’liler öğrenmişse çoktan üzerinde tahribat yapma planları başlamıştır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ