Türkiye'de Yaşayan Yabancılar Ülkemize Dair İzlenimlerini Paylaştı!

Hırvatistan, ABD, İngiltere ve Rusya'dan gelerek Türkiye'yi seyahat etmiş, iş kurmuş ve burada yaşamaya başlamış  olan öğretim görevlisi, foto muhabiri, kripto yatırım uzmanı, müzisyen, model, ressam gibi farklı meslek kollarından insanların Türkiye'ye dair izlenimlerini, düşüncülerini ve deneyimlerini derledik. İyi okumalar!

Kaynak: TRT Haber

Türkiye hakkındaki izlenimleriniz nelerdir?

Foto muhabiri: Benim için İstanbul son 8 yılda harika bir üs oldu. Foto muhabiriyim. Hem İstanbul’da hem de Türkiye’de bir foto muhabiri için yapacak çok fazla iş var. Türkiye’nin kültürel hikayeleri Batı medyası için çok ilgi çekici. Amerikan basınından ziyade Avrupa basını ile çalışıyorum. İstanbul’u balkanlar, Orta Doğu ülkeleri ve Kafkasya’ya gidip gelmek için bir üs olarak kullanıyorum.

Ressam: Burada insanlar bana karşı eskiz defterimden dolayı çok çok nazikler. Ülkeyi ve insanları çiziyorum. Bu Efes’ten. 2017 yılında başladığım ve unuttuğum bir çizim. Geçen sefer gittiğimde bitirdim.

Operasyon müdürü: Bir yıl önce buraya taşındım ve şimdiye kadar her şey çok iyi gitti. Aslında çok şey beklemiyordum. Özellikle de Türkiye hakkında çok fazla basmakalıp ve kötü olan inanış olduğu için. Biraz korktum ve ailem de korktu ama Türk halkının sıcaklığına hayran kaldım.

Brianna: Yaşadığım üç şehrin hepsi için söyleyebileceğim tek şey ister Türk ister yabancı olsun burada arkadaş edinmenin inanılmaz derecede kolay olduğu.

Türk insanları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Allen: Bir yerde yabancı olup, yabancılarla takılmıyorsanız konfor alanınızdan çıkmıyorsunuz demektir, bütünleşemezsiniz. Kolayı seç, sadece arkadaşlarınla takıl. Bu zihniyetten hoşlanmıyorum. Bütün bu sınırları yıkmayı seviyorum, gidebildiğin kadar derine git ve yerlilerle takıl. Kültürü sonuna kadar özümsemeyi gerçekten seviyorum.

McConnel: Genel olarak, Türk insanı son derece nazik ve açıktır. İstanbul’a ilk geldiğimde İstanbul’un, seyahat ettiğim Avrupa’dan o kadar da farklı olmadığını gördüm. Bu yüzden benim için İstanbullular ve Türk toplumu ile bütünleşmek hiçbir zaman sorun olmadı.

Operasyon müdürü: Rus halkının daha soğuk insanlar olduğu kesin. Bir Rus’un güvenini hak etmelisin. Türkler ise en başından itibaren rahatlar.

Türkiye'de en çok sevdiğiniz yer/şey nedir?

Ressam: Sevdiğim bir şey var, burada yaşlıları gerçekten seviyorlar. Kaliforniya’da çok ünlü ya da çok zengin değilseniz ve 35 yaşından büyükseniz kimsenin dikkatini çekmezsiniz.

Foto muhabiri: Türkiye’de en sevdiğim yer muhtemelen Mardin. Mardin’in eski şehir görüntüsü. Dağın tepesinden, kuzeydoğu Suriye’ye uzanan ovalara bakmak. Çarpıcı ve çok güzel bir yer.

Ela: İstanbul’un tarihi bölgelerini seviyorum. Mesela Galata’yı seviyorum, birçok tarihi bina var. Örneğin yaşadığım bina gibi, yüz elli yıllık, bu gerçekten çok hoş.

Brianna: Türkiye çeşitlilik arz eden, çok seçeneği olan bir yer. Eğer Türkiye’ye geliyorsanız, mutlaka Kapadokya’ya gitmelisiniz. İnsanlara dünyanın başka hiçbir yerinde böyle bir yerin bulunmadığını söyleyebilirsiniz, gerçekten de öyle.

Ressam: Kapadokya’yı seviyorum. Kapadokya’ya gittiğimden beri reenkarnasyona inanmaya başladım. Çünkü gördüğüm her şey benim için ailemin evi kadar tanıdıktı. Ama ben orada hiç bulunmamıştım. Kapadokya’nın bir resmini bile görmemiştim. Türkiye’yi yeterince gezemiyorum. Hala Karadeniz bölgesine gidemedim mesela ama istiyorum. Çünkü seviyorum.

Türk mutfağı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Allen: Yemekler harikalar! 400 çeşit çorba, en iyi deniz ürünleri, her yerde inanılmaz iyi yemekler var. İyi vejetaryen alternatifler ve vegan gibi, yeni oluşmakta olan mutfaklara dair bir sürü şey var.

McConnel: Türk mutfağı son derece çeşitlidir. Türkiye’nin her bölgesinin yiyecek ve yemek kültürü üzerine kendi uzmanlık alanları vardır. Ve tüm bu şeyleri öğrenmek, o yemekleri yemek kadar eğlencelidir.

Türkiye'nin tarihi yapıları ve ulaşımı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Allen: Neye bakarsan bak, sadece tarih. Her yerde, her köşede. Hiç arabam olmadı. Belki de İstanbul gibi şehirleri seçmemin sebeplerinden biri budur. Yaşadığım diğer yerlere oranlar İstanbul’daki taksi ücretleri çok ucuz ve makul.

Ressam: Türkiye’de bir duvar gördüğünüzde taş ustalarının 9. yüzyılda bu duvarı nasıl inşa ettiğini de görebilirsiniz. Ayrıca o duvarın önüne park etmiş bir Mercedes de görebilirsiniz. Her şey açık ve görünür. Ayasofya’da bir bakışta 15 yüz yıllık tarihi görebileceğiniz yerler var.

McConnel: Arabam olmadığı halde İstanbul’da bir yerden bir yere gitmenin çok kolay olduğunu düşünüyorum. Toplu taşıma çok rahat. Özellikle otobüs hatları son on beş yılda çarpıcı bir şekilde genişledi. Her hatta birçok otobüs var. Hem otobüslerde hem de elbette metro ile ulaşım çok kolay.

Operasyon müdürü: Çok modern ve çok kültürlü bir şehir, yabancılara çok açık.

Türkiye'de alışmaya en zorlandığınız konu ne oldu?

Ela: Eğer dindar değilseniz bunda bir sorun yok. Buralarda hiç kimse dindar olmak zorunda değil. Seçim özgürlüğü var. Galiba Türkiye’deki yaşadığım en büyük zorluk iş ve iş disiplini ile ilgili anlayış farkı.

Brianna: Örneğin bir toplantınız varsa, toplantılara çoğunluğun geç kalması garip karşılanmaz ve olumsuz algılanmaz. Bu kesinlikle uyum sağlamayı öğrenmemiz gereken bir şeydi. Çok basit işler için bile doldurulması gereken çok fazla evrak var. Bu benim için biraz can sıkıcı. Hala alışmak için mücadele ediyorum.

Foto muhabiri: İngiltere ile Türkiye arasındaki en büyük fark büyük ihtimalle yaşam tarzı. İngiltere’de işe gidiyordunuz, bayağı uzun saatler çalışıyorsunuz, eve gidip kapıyı kilitliyorsunuz, TV izliyorsunuz, gün bitti yatıyorsunuz. 4 mevsimi yaşadığınız, 9 ay yaz havası ve ardından sadece 2 ya da 3 ay kışı olan yaşam tarzı benim için çok daha cazip.

Buraya gelmek isteyenlere tavsiyeniz nedir?

Ela: Fırsatlar söz konusu olduğunda İstanbul oldukça iyi bir şehir. Özellikle kariyer yapmak veya iş tecrübesi edinmek isteyen gençler için gerçekten çok güzel bir yer olabileceğini düşünüyorum.

Brianna: Buraya gelen çoğu insan, aynı şeyi  söyler, hayal ettikleriyle ve duyduklarıyla buranın hiçbir alakası yoktur. Ve bu ülkeyi çok daha olumlu bir bakış açısıyla terk ederler.

Allen: Neredeyse bütün arkadaşlarım Türkiye’yi ziyaret ettiler ve çok eğlendiler. Başka bir şey var. Bilgi istiyorsa aslında orada yaşayan insanlar, oranın yerlileri çok iyi bir kaynak. Çünkü ilk elden. Aksi takdirde, insanların nasıl bir gündemi olduğunu bilmiyorsunuz. Bu böyle. Kişisel tavsiyem, görmek isteyenler daha önce gitmiş, görmüş birine sorsun. Eğer bu kişi senin arkadaşınsa, bu bilgi almanın en iyi yoludur.

Türkiye'yi üç kelimeyle anlatsaydınız bu kelimeler ne olurdu?

McConnel: Yeşil, yoğun, 24 saat.

Foto muhabiri: Melankolik, kaotik, ev. Kulağa biraz abartılı gelebilir ama evet eve geri döndüğümde mutlu oluyorum.

Allen: Süper, çılgın bir yer.

Brianna: Tamamen yanlış bilinen bir ülke.

Biraz da Dışarıdan Bakalım: Türkiye Hakkında Yabancıların Gözünden Bakarak Söylenebilecek 15 Gerçek
32 Tespit ile Yabancıların Gözünden Türkiye ve Türk İnsanı
Bir Yabancının Gözünden Türkiye: 'Türkler Muhabbet Konusunda Ustalar'

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
03.05.2021

Vatandasi olmasan gercekten uber guzel bir ulke 😒

04.05.2021

Ülkenin allahı kaymış, gelir adaletsizliği, işsizlik,eşitsizlik, sağlıksızlık derken psikolojik yıkım içinde azcık kalmış akıl sağlığını korumaya debeleniyo insanlar, sapır sapır intihar ediyolar ama Türkiye güzellemesi yapılan içerikler hala.

04.05.2021

Allen adındaki denyoya Türk insanını soruyorlar kendini anlatıyor tam bir akıl tutulması

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ