Afrotürklerin bir de bayramları var. Yıllarca devam edip sonra unutulmaya yüz tutmuş Dana Bayramı’nı birkaç yıldır canlandırıyor dernek. Dana Bayramı, bir Türk baharı karşılama ritüeli. Üç Cuma boyunca sürüyor ve godya denen toplumun liderleri tarafından yönetiliyor. İlk Cuma Dellal, ikincisi Peştamal, üçüncü ise Dana Bayramı. Babası Afrika kökenli olan Hüseyin Hançer’e göre “364 gün köleliğin karşılığı bir gün bayram bu.”
Hançer sarışın renkli gözlü. “İmalat hatasıyım” diyor, annesi sarışın, o da annesine benzemiş. Ailesinin nereden geldiğini neredeyse bütün Afrotürkler gibi bilmiyor. İzmir’e Girit’ten geldiklerine dair bir bilgi var elinde, hepsi bu.
Öncesi boşluk.
Geçmişten utanıyorlardı
Gazeteci Alev Karakartal bu bilinmezliği utançla izah ediyor: “Ne zaman sorsak, ‘Biz Türküz ve Müslümanız, karıştırmayın’ cevabıyla karşılaştık. Çünkü bu ülkeye satın alınarak gelmekten utanıyorlardı, geçmişte köle olmaktan utanıyorlardı.”
Karakartal’ın soyadı dikkatinizi çektiyse, elbette bir tesadüf degil... Dedesi hava kuvvetlerinde görevli olduğu için kartal’ı almış, “kara”nın nereden geldiği de malum. Çocukluğunda hoşuna giden bu soyadı, kökleriyle elindeki tek bilgi olarak kalmış uzun süre.
Mustafa Olpak “Derimizden başka hiçbir şey kalmadı geçmişten” diyor hayıflanarak. Oysa yaşadığı baskıdan o deriyi değiştirmeye çalışanlar da olmuş. Tarih öğrencisi Solmaz Çelik, kız kardeşinin davet edilmediği bir “beyaz arkadaş” doğum günü sonrasında rengini açmak için çamaşır suyu içtiğini anlatıyor sesi titreyerek.
Alev Karakartal da Afrotürk kadınların hep beyaz erkeklerle evlenmeye çalıştıklarını, böylece çocuklarının “en azından” melez olup kendi çektiği sıkıntıları çekmeyeceklerini umduğunu söylüyor. Çünkü dün “köle” olarak mimlenen siyah deri rengi, bugün uyuşturucu satıcılarının işareti sanılıyor.
Kaynak
Lafa gelince Amerika'da ki irkciliktan bahsederiz...
Bende bir Afrika kökenliyim. Yazı için çok teşekkür ederim yakın zamanda sen yazmasaydın ben açacaktım böyle bir başlık. Ama ''Afrikalılar seni seviyor Obama'' kısmı hariç. O derneğin Amerika'dan gelen araştırmacılar için açtığı bir pankart sanırım yoksa sıradan bir Türkten daha fazla sevmiyoruz Obama'yı.
ben izmirde yaşayan bir genç kızım babam aydın nazilli köyünde dünyaya gelmiş siyahi biri aynı şekilde babannem ve babamın ninesi falanda öyle onları hiç görmedim ama fotoğraflarından biliyorum babam 15 yaşındayken izmire gelmiş ve ailesiyle iletişimini koparmış bu yüzden hiç birşey bilmiyorum hoş oda bilmiyor çünkü onlarda geçmişini bilmeden yaşamışlar zorluklar içinde , keşke böyle olmasaydı çok öğrenmek .görmek isterdim onları ama yinede çok mutluyum babamın siyahi olmasıyla gurur duyuyorum önemli olan ten rengi değil insanlık.