Türkiye'de Turizm Sektörünün Son Durumu: 'Geçen Yıl Ölüydü, Bu Yıl Yürüyen Ölü'

Küresel çapta işletmelere kepenk kapattıran koronavirüs salgını ulaşım, konaklama, eğlence gibi çok sayıda gelir kalemini kapsayan turizm sektörüne kan kaybettirdi. Döviz akışındaki ciddi azalma küçük esnaftan ülke ekonomisine kadar pek çok alanda kayba uğrattı. Yetkililere göre mevcut şartlara bakıldığında yakın zamanda da toplarlanma beklenmiyor.

2019 yılında 4,34 milyonla rekor sayıda turist ağırlayan Bodrum, Covid-19'la tanıştığımız 2020 yılında bu rakamın üçte ikisini kaybetti. Bu yıl ocak-mayıs arasında ise kentteki havalimanına sadece 350 bin yolcu taşındı.

Barış Kasal adlı tur organizatörü geçen yılı 'ölü sezon' olarak adlandırıyor, bu sene içinse 'zombi' diyor. Limandaki tekneleri gösteren Kasal, günde belki sadece biri tek sefer yapıyor diyerek durgunluğu anlatmaya çalışıyor.

Turistler için eve dönüşte karantina engeli

Turizmi canlı tutmak için yabancı vatandaşların sokağa çıkma kısıtlaması gibi yasaklardan muaf tutulması istenilen beklentiyi karşılamadı. Zira her ne kadar Türkiye turistlere kapısını açsa da geri dönüşlerde uygulanan karantina, yabancıları yurt dışı seyahatlerinden caydırıyor. Örneğin İngiltere, son 14 gün içinde Türkiye'de bulunanların ülkeye vardıklarında ücretini kendilerinin ödediği bir otelde 10 gün karantina da kalmasını zorunlu kılıyor. İngiltere'nin kırmızı listesinde bulunan Türkiye'ye tatil amaçlı gidilmesi de yasak, kurala uymayanlara 5 bin sterline kadar para cezası kesilebiliyor.

Pandemide esnafın kaybı yüzde 80

Türkiye'nin ağırladığı turistlerin çoğunu vizesiz seyahat etme hakkına sahip Ruslar oluşturuyor. İki ülke arasındaki seyahat kısıtlamaları geçen hafta kalkmış ve ilk turist kafilesi gelmeye başlamıştı. Yasaklar yürürlükteyken bile Rusların Polonya üzerinden Ege ve Akdeniz kıyılarına ulaştıkları da biliniyor.

AFP'ye konuşan Bodrum Havalimanı yetkilisi İclal Kayaoğlu, buna rağmen 2019'daki yolcu sayısının sadece yüzde 10'unu görebildiklerini söyledi.

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, turizm rakamlarının en az iki yıl daha salgın öncesi seviyeye çıkmayacağı görüşünde. Kocadon'un aktardıklarına göre iflasın eşeğine gelen esnaf, pandamı sürecinde 2019'a oranla yüzde 80 gelir kaybetti.

Popüler İçerikler

Bakan Vedat Işıkhan Açıkladı: Asgari Ücret Belli Oldu
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
28.06.2021

Ya ağlamayın Allah aşkına arkadaşımın düğünü için 2 gün turizmle alakası olmayan bi şehirde merkezde otel tutayım dedim havuzu bile olmayan otele 2 kişi 1 çocuk için 800 TL istediler sadece oda parası bir de

28.06.2021

Şu turisti ve vatandaşı gondiklemek için uğraşan küçük esnaf turizmcilerine zerre üzülmüyorum. Ulan 1e 10 kazanıyorlar hala açız diyorlar. Hadi turiste koymazda bizler tatil planı yapmadan önce düşük faizli kredi mi çekelim illa. Fiyatlar zaten uçuyor. Bir de pandemiyi bahane edip 3 katı fiyat çekiyorlar.

28.06.2021

Ülkenin yıllık dış borcunun tamamını kapatabilecek güçte ülkenin turizm geliri. hatta kontrollü ve denetimli yapılırsa daha fazlasını da kazanabilir. valla çok pahalı bizi gondikliyorlar diyen vatandaş da şunu unutmasın. tl nin değeri yok. senin 10bin lira dediğinle hiç bir şey alınmıyor. etin fiyatı belli sonuçta

28.06.2021

Otellerde her gün bana has deve kesmiyorlar kardeşim. Sen en son ne zaman tatile çıktın? Söyle bir Çeşme, fethiye gibi turistik mekanlara git bakalım. 60 TL yazıyorlar 1 biraya.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ