Türkiye'de Şair ve Yazarların İsmini Taşıyan Sokaklar

Sokaklar bir şehrin kültürel ve sosyal zenginliklerini içinde barındırır. Caddeler, sokaklar, binalar bulunduğunuz yere ilişkin bir algı oluşturmanıza yardımcı olurlar. Yaşadığınız veya yaşamadığınız herhangi bir sokağa karşı yönelttiğiniz; sokağın ismi nereden geliyor? Bu sokakta kimler yaşamış? Nasıl bir konumda yer alıyor? Kuruluşu ile ilgili anlatılan hikayeler var mıdır? gibi sorular sokakla kurduğumuz aidiyet duygusu açısından büyük önem taşır. Sokakta bulunan bir duvar yazısı, çeşme, cami... her biri bize sokağın kimliğine ait bir ipucu verir. 

Bu yazıda Türkiye'de birbirinden önemli şair, yazar ve edebiyat tarihçilerimizin isimlerinin verildiği sokaklara bakacağız.

1. Can Yücel Sokak - Datça

'Mekanım Datça olsun, öldükten sonra beni Datça'ya gömün.' 

Can Yücel ölmeden önceki son 10 yılını Datça'da geçirmişti. Türk şiirinin önemli ve büyük sanatçılarından Can Yücel'in yaşadığı ve birçok önemli eserlerini yazdığı ev, Eski Datça ile bütünleşmiştir. Müze haline getirilen ancak kapalı tutulan evin giriş kapısı da şairin resimleri şiirleri ve yazılarıyla süslenmiştir. Evin bulunduğu sokağa ise Can Yücel Sokağı adı verilmiştir.

2. Can Yücel Sokağı - Alsancak / İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk şiirinin ustalarından Can Yücel’in ismini Alsancak’ta bir sokağa verdi. 1452. sokakta bulunan Mico Cafe’de bir tören düzenlendi. Törende Ahmet Piriştina Can Yücel’in isminin yaşatılması gerektiğini belirtti.

Şair Ünal Ersözlü ise Can Yücel’in hayatı bir şiir gibi yaşadığını belirterek, “ Yücel, dostluğu, dürüstlüğü, sol değerleri ve başkaldırısı ile yaşayacaktır. Aziz Nesin’lerin, Can Yücel’lerin heykelleri dikilmeli.  Yalansız İzmir, gelecekteki güzel günler için gereken yanıtı verecektir” dedi. Konuşmaların ardından, sokağın girişine “Can Yücel” isminin yazılı olduğu tabela asıldı.

3. Can Yücel Sokak - Üsküdar / İstanbul

Türkiye'de üçüncüsüne yer verilen Can Yücel Sokağın İstanbul'daki konumu Üsküdar İlçesinin Kuzguncuk Mahallesi'ne bağlıdır.

Nakkaştepe Musevi mezarlığının yanında yer alan Bereket Sokağı'na paralel olarak uzanmaktadır. Sokağın eski ismi Barış Sokak.

4. Kemalettin Tuğcu Sokak - Çengelköy / Üsküdar

Kemalettin Tuğcu Sokağı Lekeli Nuri Sokağı’na bağlanan sokaktır. Ulvi ve Çiçek sokakları ile kesişmektedir. Tarihi Kerime Hatun Camii’nin hemen solundan Çengelköy mezarlığına çıkan sokaktır.

Çengelköy Yedi Uyuyanlar Ayazması ve Çiçekçi Mehmet Efendi Cami bu sokaktadır.

5. Cemil Meriç Sokak - İcadiye / Üsküdar

6. Aşık Veysel Sokak - Datça

Datça Belediye Başkanı Erol Karakullukçu, geleneksel hale getirmek istedikleri ''Uluslararası Datça Şiir Buluşması'' etkinlikleri kapsamında ünlü şairlerin isimlerini ilçedeki sokaklarına verdiklerini belirtti.

7. Nazım Hikmet Sokak - Datça

Nazım Hikmet Sokağı Muğla'ya bağlı olan Datça ilçesindedir.

8. Cahit Zarifoğlu Sokak - Üsküdar

Üsküdar'ın Bulgurlu Mahallesi sokaklarındandır. Bulgurlu Caddesine paralel bir sokak olup, Şura Sokak ile Yerlioğlu Sokağı birbirine bağlamaktadır. Çakırlar Sokak'la kesiştiği noktada bir dört yol oluşmaktadır. Sokak adını aslen Kahramanmaraşlı olan ve 1940'da Ankara'da doğan şair ve yazar Cahit Zarifoğlu'ndan almıştır.

9. Cemal Süreya Sokak - Kadıköy

Cemal Süreya'nın yaşadığı ev Caferağa Mahallesi Cemal Süreya Sokak bulunmaktadır.

Yaşadığı evinin önündeki kaldırım taşlarından bir bölümü üzerine Süreya'ya ait beş ayrı şiirden alıntılar yazıldı.

10. Asaf Halet Çelebi Sokak - Beylerbeyi

Barbaros Hayrettin ve Kılıçlı Sokak'larını Yalıboyu Caddesi'ne ulaştıran sokak adını şair Asaf Halet Çelebi'den almıştır.

11. Ömer Seyfettin Sokak - Üsküdar

Yıldırım Sokağı’nı Doktor Eyüpoğlu Sokağı’na bağlar. Dadaş, Turgut Reis ve Piri Reis sokakları ile kesişmektedir. Birlik Camii de bu sokak üzerinde Dadaş Sokak ile Turgut Reis Sokağı’nın Ömer Seyfettin Sokağı ile kesiştiği noktada yer alır.

12. Şair Nedim Sokak - Ankara

Şair Nedim Sokağı, Mesnevi ile Portakal Çiçeği Sokağı’nın arasında kalan ve bu sokakları dik kesen, Kuzgun ile eski Karyağdı yeni Andrey Karlov Sokağı’nın paralelinde, yokuşu güzel bir sokaktır.

13. Mehmet Akif Ersoy Sokak - Üsküdar

Üsküdar'ın Burhaniye Mahallesi sokaklarından olan bu sokak Neşet Bey ile Kanuni Sultan Süleyman sokaklarını birbirine bağlamaktadır.

14. Reşat Nuri Güntekin Sokak - Üsküdar

Üsküdar Burhaniye Mahallesi sokaklarından olan adını daha çok Çalıkuşu, Yeşil Gece eseriyle bildiğimiz edebiyatçı Reşat Nuri Güntekin'den almıştır.

15. Yunus Emre Sokak - Üsküdar

Üsküdar'ın Burhaniye Mahallesi sokaklarından olan bu sokak Yıldırım Bayezit Sokak ile başlayıp büyük bir otoparkla sonlanmaktadır. Osman Gazi ve Süleyman Çelebi sokakları ile kesişmektedir.

Sokak adını 13. yy da yaşamış, Türk şair Yunus Emre'den almıştır.

16. Nihad Sami Banarlı Sokak - Üsküdar

Dancılar Sokağı'nı Mehmet Akif Ersoy Caddesine bağlayan sokaktır. Evren Caddesi ile Darı Sokağı arasında yer alır ve bu ikisine paralel uzanır.

Sokağın eski adı Güneş Sokak olup sonradan edebiyat tarihçilerimizden Nihad Sami Banarlı'nın ismi ile değiştirilmiştir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Usta Şair Can Yücel Gideli 17 Yıl Oldu...
Ünlü Şairlerimizin Güçlü Kalemlerinden Güzide Şehrimiz İstanbul İçin Yazılmış En Güzel 19 Şiir
Yüreğinize Dokunacak! Türk Edebiyatı'na Damgasını Vurmuş Şâirlerden Mutlaka Okumanız Gereken 20 Şiir

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!