Türkiye'de Reşitlik Yaşının Neden 18 Kabul Edildiğini Biliyor musunuz?

Diğer ülkelerde bu sayı değişse de Türkiye'de reşitlik yaşı neden 18 kabul ediliyor hiç düşündünüz mü? Bunun arkasında fizyolojik ve psikolojik bazı sebepler yer alıyor. Peki Türkiye'de reşitlik yaşı neden 18'miş, gelin beraber bakalım...

Biliyorsunuz ki Türkiye'de reşitlik yaşı 18. Diğer ülkelerde reşitlik yaşı farklıyken Türkiye'de durum böyle.

Peki Türkiye'de reşitlik yaşı neden 16 ya da 17 değil de 18? Gelin beraber bakalım...👇

Türkiye'de 18 yaşında fizyolojik ve psikolojik olarak 'erişkinlik' düzeyine erişmiş oluyoruz. Yani daha sağlıklı kararlar verebiliyor ve ona göre davranabiliyoruz.

Fizyolojik olarak bakarsak 18 yaşında bireylerin cinsiyet hormonları belirli bir seviyeye geliyor.

Bu durum herkeste farklı tabii. Araştırmalara göre, ergenlik süreci 20’li yaşların sonlarına kadar uzayabiliyor ve beyin gelişimimiz 25 yaşına kadar devam ediyor. Üstelik bu durum cinsiyetlere göre de değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, kadınların beyin gelişimi erkeklere kıyasla 2 yıl daha erken tamamlanıyor.

Yani anlayacağınız 18 yaşına geldiğimizde yetişkinlik özelliklerinin birçoğunu taşıdığımız varsayılıyor.

Toplumsal kurallar için yaş sınırları sivil politika yapıcılar tarafından belirleniyor. Her zaman ideal olmasa da, Türkiye’de çocukluktan çıkış yaşı olarak 18 kabul ediliyor.

Türkiye'de 18 yaşına geldiğimizde birçok engel ortadan kalkarken, bazı ülkelerde bu durum tek bir yaşa bağlı kalmıyor. Yaş sınırı hem ülkeden ülkeye hem de duruma göre değişebiliyor.

Örneğin, Amerika'da eyaletlere göre yaş sınırları farklılık gösteriyor. Alkol satın alma yaşı 21 iken, ehliyet almak için 16, 17 veya 18 yaş sınırları uygulanabiliyor. Ayrıca, cinsel rüşt yaşı da eyaletten eyalete 16, 17 ya da 18 olarak değişebiliyor.

İlginizi çekebilir:

Avukat TikTok Kullanıcısının Bir Gün İçerisinde Yaptığı Şeyleri Görünce Siz de Hukuk Okumak İsteyeceksiniz
Dışarıda Karşılaştığı Liselilerin Davranışları Yüzünden Adeta Sinir Küpüne Dönüşen Kullanıcı Tepki Çekti
Hayatta Huzurlu Hissettiren Şeyleri Söyleyerek Kendilerine Hak Verdiren Kullanıcılar

Popüler İçerikler

Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Bülent Ersoy'un Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e "Bu Güzel mi" Eleştirisine Doğuş'tan Tepki Geldi!
YORUMLAR
17.09.2024

isviçre medeni kanunu 18 demiş, bizde 18 yapmışız. yani en azından bizde üzerine düşünülmüş birsey değil ;)) pek çok şey gibi

17.09.2024

Ama evlilik yaşı 15 - 16 filanmış Ecevit değiştirmişti.

17.09.2024

25 en ideali

18.09.2024

çüş amına koyayım emel, 25 yaşındayım ve bu yaşa kadar sikişmesem bi daha hiç sikişemezdim. 18 yaşında genç ve saglıklısın. alkol konusu da aynı. 22 yaşında kronik hastalıklarım ortaya çıkmaya başladı ve şu an seks, alkol, sigara cart curt yok. 25te beyin geliştiği için daha az risk almaya başlıyor ve daha mantıklı oluyorsun ama vücut o yaşa kadar pert oluyor zaten hayat şartları ve entropi sonucu. neyse siktir et, anlamazsın.

18.09.2024

Fizyolojik olarak 14-15 yaşında bile bir kız motora bağlayabilir ama evlilik fizyolojik bir durum değildir psikolojik bir durumdur o yüzden 24 yaşından önce 22 yaşına kadar aile razı olursa evlenmeli.bir birey 22 yaş altı 20 ye kadar da her türlü psikolojik ve gerekli eğitimlerin alınıp alınmadığı aşıların olup olmadığı kontrol edilip son söz hakimin olacak şekilde evlenmeli insan..

18.09.2024

Hiç bir ülkede ehliyet yaşı 16 değildir sadece stajyer olarak yanında 18 yaşından büyük en az 2 seneyi geçmiş bir ehliyet sahibi birey ile araç kullanabilir hatta bu uygulama bizede gelirse yaş 14-15 e çekilebilir. . Tek başına araç kullanamaz ama abisi ablası anasi babası ile 2 yıl üzerine ehliyet sahibi iseler aracı kullanabilirler.. bu süreçte cezalar hem eğitici hemde ağır yaptırımları olmalı.. basit bir park ihlali eğitici bir ceza ile puan düşürmeden toplumsal sorumluluk oluşturularak verilmeli ama şerit ihlali aşırı hız yada daha büyük hatalarda 3 katı puan düşürüp ehliyeti yanmalı. Okullarda belediyelerde bu eğitim pratikte de devamli verilmeli.. başka türlü bu trafik çözülmez..

TÜM YORUMLARI OKU (14)