Türkiye'de eğitimdeki fırsat eşitsizliği, uzaktan eğitimle çok daha görünür bir hal aldı. Ama aslında hep vardı!
Kaynak: +90
Türkiye'de eğitimdeki fırsat eşitsizliği, uzaktan eğitimle çok daha görünür bir hal aldı. Ama aslında hep vardı!
Kaynak: +90
Eşitsizliğe neden olan etkenler artarken bir de pandemi koşullarından dolayı uzaktan eğitimle ancak parası olan eğitim alabilmeye başladı. Geldiğimiz nokta ise içler acısı.
Ancak devlet okullarıyla, özel okullardaki imkanların eşit olmadığını söylüyor. Devlet okullarında sınıflar daha kalabalık ve üniversite sınavında 2 milyon rakibini geçmek için MEB kitapları yeterli değil. Öğrenci yardımcı kaynak kitap almak zorunda ve bu da ancak para ile mümkün olabilir.
Evde internet ve bilgisayarı yok. Şimdilerde sözde zenginlik göstergesi olan bir cep telefonu ile erişimi ve internet limiti kısıtlı.
Annesi Aysel Hanım da kendisi okumadığı için çocuklarının okumasını istediğini ama yevmiye ile çalışırken onları da tarlaya götürmek zorunda kaldığını ve bilgisayar, tablet ve internet gibi imkanları olmadığı için çocuğunun okuyamadığını söylüyor. Babası da devletin artık kendileri ve kendileriyle aynı durumdaki insanları görmesini istiyor.
Bu kadar ihtiyaç varken ve atanmak için bekleyen öğretmen adayı varken neden atanması yerine sözleşmeli olarak alındıklarını da merak ediyor haliyle.
Ayca'nın 'Paran varsa eğitim de var' sözünün doğruluğu kanıtlanıyor böylece.
Yani eğitim öyle göz ardı edilebilecek basitlikteki konulardan değil. Bu eşitsizlik var ve çözüme kavuşturulmalı.
Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce bu çocuklar haklı mı, yoksa eğitimde fırsat eşitliği olduğuna mı inanıyorsunuz?
sıçmak para ile olsa fakir götsüz doğardı...
En azından eskiden üniversitede ak göt kara göt belli oluyordu şimdi parayı veren doktor,avukat,mühendis,mimar oluyor fakirde daha internete ulaşamıyor
Sizce bu birinin umrunda mi? Mesela.. Cumhurbaskanin veyaa Milli Egitim Bakanin... cevabi ben veriyorum. HAYIR!