Türkiye'de Muhalefetin En Önemli Aktörlerinden Birisi Olan Meral Akşener'in Siyaset Yolculuğu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kocaeli Üniversitesi'nde inkılap tarihi bölüm başkanlığı yaparken girdiği siyasette 29 sene geçirdi. Bu 29 senenin özellikle son 8 yıllık bölümündeyse tüm Türkiye'de çok daha yakından tanındı. Meral Akşener'in, 1 Kasım 2015 Seçimleri sonrası, İYİ Parti'yi kurma süreci ise aksiyon filmlerini aratmayan bir serüveni gözler önüne seriyor. Öyleyse gelin, bu yolculuğu birlikte anımsayalım.

2022 Türkiye’sinin en etkili siyasi partilerinden olan İyi Parti; aslında uzun yolculukların, onurlu bir direnişin, tarla kurultaylarının, mahkeme kapılarının, darbe soruşturmalarının sonunda kurulmuş bir manifesto hareketidir.

Türkiye’nin en köklü ve geniş tabanlı ideolojilerinden Türk Milliyetçiliği’nin mevcut iktidar partisi tarafından yutulup hazmedilmesine razı gelmeyen insanların isyanının sonucudur.

1 Kasım 2015 Erken Seçimi’nde AK Parti %49 oy ile yeniden tek başına iktidara geldi. MHP ise tam iki milyon oy kaybederek %11’lerde kaldı.

1 Kasım 2015 Seçimleri sonrası Ak Parti yeniden tek başına iktidar olmuş, 5 aylık aranın ardından Türkiye yeniden tek parti iktidarıyla buluşmuştu. Ancak MHP içinde bu durumu içine sindiremeyenler vardı…

MHP eski Iğdır milletvekili Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş’in son genel sekreteri; Partinin eski bakanlarından Koray Aydın daha önce Genel Başkan adaylıklarını açıklamıştı.

Ancak kamuoyunda asıl ses getiren açıklama eski içişleri bakanı, TBMM Başkanvekili, MHP eski milletvekili Meral Akşener’den geldi… Meral Akşener MHP genel Başkan adayı olduğunu açıkladı.

Selanik’ten Kocaeli’ne göç eden Rumeli Türk’ü bir ailenin kızı olan Meral Akşener, üniversitelerde tarih hocalığı yaparken 90’ların başında DYP’den siyasete girmiş, kısa zamanda partide yükselmiş bir isimdi.

DYP’nın Kadın Kolları Başkanı olan Akşener, 1995 Seçimleri sonrası ilk kez milletvekili seçildi. DYP-REFAH koalisyonunda kabineye girerek Türkiye’nin ilk kadın içişleri bakanı oldu.

2001’de AK Parti’nin kuruluş toplantılarına katılan Akşener; sonraki süreçte AK Parti kurucusu olmayı reddetti ve 3 Kasım 2001 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi’ne katıldı.

Meral Akşener, başta rahmetli ağabeyi Nihat Gürer aracılığı ile olmak üzere MHP camiasına yakın bir insandı. Gelgelelim, siyasi geçmişi ve hayat görüşü itibariyle tipik bir ülkücüden ziyade daha merkezde bir isimdi.

Meral Akşener’in Devlet Bahçeli ile çatışması aslında 7 Haziran 2015 Seçimleri sonrası başlamıştı.

Akşener’in fazla sivrilmesinden hoşlanmayan Bahçeli; Akşener’i önce TBMM başkanvekililiğinden aldı, sonra da 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı göstermedi. “Hanımefendi dinlenecekler” diyen Bahçeli’nin aday göstermeme gerekçesi olarak “gizlidir, uluorta söylenmez” ifadeleri çok ses getirdi.

Zira Akşener’e çok kısa bir zaman önce özel yaşamıyla ilgili bir iftira atılmış, kaseti olduğu iddia edilmişti.

O ana kadar sessizliğini koruyan Meral Akşener; bizzat Bahçeli tarafından kendi şahsiyetinin hedef alınması sonrası isyan bayrağını çekti. MHP’de genel başkanın değişeceği olağanüstü kurultayın derhal toplanması için çağrı yaptı.

Üç genel Başkan adayı; Koray Aydın, Sinan Oğan ve Meral Akşener buluştular.

Devlet Bahçeli’ye çağrı yaptılar:  “5 ayda iki milyon oy kaybettik. Kurultaya gidelim kararı delegeler versin. MHP’yi mahkeme kapılarında süründürmeyin. Genel başkanımız olarak siz toplayın kurultayı”

Gelgelelim; Bahçeli Nuh diyor Peygamber demiyordu. “Ne yaparlarsa yapsınlar, kurultay olmayacak” diye kestirip atmaya devam etti.

Muhalif avukatlar, genel merkezde imzaları teslim edecek muhatap dahi bulamadılar. Bahçeli ne kadar inatçı ve uzlaşmaz ise muhalif adaylar da o kadar kararlı ve hırslıydı. Genel Merkez’in teşkilatın sesine kulak tıkamasına misilleme olarak teşkilat ziyaretlerine başladılar.

Özellikle Meral Akşener şehir şehir gezip MHP teşkilatları ile buluştu. Akşener’in gördüğü ilgi muazzamdı.

Gittiği her şehirde MHP teşkilatları tarafından coşkuyla karşılanıyor, büyük bir sevgi görüyordu. Keza Oğan ve Aydın da kendi bölgelerinde ziyaretler yaptılar. Genel Merkez’in, muhaliflerin bu saha çıkartmalarına cevabı çok sert oldu.

MHP Genel Merkezi, eşi benzeri görülmemiş bir karara imza atarak muhaliflere imza veren il başkanlıklarının tamamını görevden aldı. Görevden almakla kalmadı; çok sayıda şehirde teşkilatları kapattığını açıkladı.

MHP resmen kendi kapısına kilit vuruyordu. Artık kılıçlar çekilmişti. Genel Merkez’in sırf kurultaya imza verdiler diye teşkilatların kapısına kilit vurması muhaliflerde büyük bir duygusal kırılmaya yol açtı.

O ana kadar Bahçeli’ye karşı daha saygılı ve ılımlı olan muhalifler daha sert bir tutum izlemeye karar verdiler. Ümit Özdağ da bu süreçte muhaliflerin safına geçti.

Parti mahkemelik olmuştu. Teşkilatların kapısına kilit vurulmuş, delege imzaları yok sayılmıştı. Devlet Bahçeli tek bir kararıyla partiyi sağ sağlim kurultaya götürebilecekken bir inat uğruna ortalığı yangın yerine dönüştürdü.

Türkiye’nin bir numaralı gündemi MHP oldu. Herkes sabahtan akşama kadar MHP’deki gelişmeleri takip ediyor; kurultay olacak mı olmayacak mı diye birbirlerine soruyorlardı.

MHP ile uzaktan yakından alakası olmayan insanlar bile merak içindeydi.

Muhalifler en sonunda mahkemeden istedikleri kurultay kararını çıkarttı. Ancak bu karara karşı MHP Genel Merkezi, karşı bir karar çıkarttı.

ürk siyasi tarihine “Tarla Kongresi” olarak geçen 15 Mayıs 2016 günü binlerce ülkücü Kuzey Ankara yollarına düştü… Ancak otel yolu TOMA’lar ve emniyet araçları ile kapatıldı.

Emniyet geçişe izin vermedi. Ülkücülere biber gazı sıkıldı. Yaptırılamayan kurultayın sonunda, Meral Akşener de kendi yolunda ilerlemek zorunda kaldı.

16 Nisan 2017 Başkanlık Referandumu sonrası tamamen koptu MHP'den. 25 Ekim 2017 tarihinde Meral Akşener liderliğinde İYİ PARTİ kuruldu. MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan’ın katılmadığı İYİ Parti’ye; Ümit Özdağ kuruluşundan itibaren, Koray Aydın ise bir süre sonra katıldı.

Meral Akşener, İYİ Parti'yi kurduktan sonra da, Türkiye'de muhalefetin en önemli aktörlerinden birisi olmaya devam etti.

2017'de kurduğu İYİ Parti, 14 Mayıs seçimlerine Millet İttifakı çatısı altında ama çok sayıda şehirde de kendi listeleriyle giriyor.

İlginizi çekebilir:

Meral Akşener'in Kürsüden Kurşun Atması Sosyal Medyanın Gündeminde

👇

Meral Akşener'in Ailesi Hakkında Bilinmeyenler: Eşi Devrimci Arkadaşlarından Dayak Yemiş!

👇

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener Kimdir?

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
13.04.2023

İyi parti Türk siyasetinin kaderini değiştirmiştir.O baskı ortamında yaptığıyla Akp hegemonyasini bitirmiştir

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ