Mezopotamya, Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgenin adıdır. Günümüzde Irak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İran'ın güneybatı bölgesi Mezopotamya toprakları olarak geçmektedir. Güneyinde Basra Körfezi, kuzeyinde Güneydoğu Toros Dağları, doğusunda Zaros Dağları, batısında ise Suriye ve Arabistan Çölü bulunur. Mezopotamya'nın bulunduğu yer dümdüz bir ovadır. Bu topraklar, Türkiye'de Mardin, Nusaybin, Erbil, Urfa, Diyarbakır, Kerkük, Süleymaniye, Duhok illerini kapsar.
Yapılan araştırmalara göre Mezopotamya'daki ilk uygarlığın Sümerliler olduğu kanıtlanmıştır. O dönemde bataklık olan bu topraklar kurutularak yerleşim yeri haline getirildi. Yeryüzündeki ilk şehir devlet yapılanması Sümerliler döneminde Mezopotamya bölgesinde görülmüştür. Şehir devletlerin en büyükleri Kiş, Lagaş, Nippur, Şuruppak ve Akad'tır. Mezopotamya'nın kültür beşiği olmasının en önemli nedeni ise yazının bulunduğu yer olmasından kaynaklanır.
Sümerlilerden sonra Asurlular bölgede hakimiyet kurdular. Pek çok tarihe göre de Asurlular döneminde Mezopotamya'da Hristiyanlığın doğduğu düşünülmektedir. Ayrıca bu topraklarda, Ninova adlı ilk kütüphane kurulmuştur. İlk düzenli orduya sahip olan Akad İmparatorluğu ise, bölgede M.Ö 2234 yılında kurulmuştur. Akadlar, Mezopotamya topraklarındaki en güçlü ordu olarak bilinmektedir. Dünyanın 7 harikası olarak bilinen Asma Bahçeleri, M.Ö 1894 yılında kurulan Babil İmparatorluğu tarafından yapılmıştır. Mezopotamya bölgesinde yazılan tarihin en eski kanunları olan Hammurabi kanunları ise günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.