Türkiye'de Hızla Yayılan Virüs Bağış Tartışmalarının Gölgesinde Kaldı: Peki İlgili Kanunlar Ne Söylüyor?

Tüm dünya haftalardır koronavirüs salgınının etkisi altında. Dünya genelinde pek çok tedbir koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanıyor.

Ülkelerin maddi destek paketlerini devreye sokmalarının ardından Türkiye de geçtiğimiz günlerde koronavirüs ile mücadele kapsamında destek paketini açıklandı. Ancak bu destek paketinin yetersiz olduğuna ilişkin eleştiriler de mevcut.

Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri ise salgın sürecinde ihtiyaç sahiplerine yardım edebilmek amacıyla bağış kampanyaları başlattı. Ancak bu belediyelerin kampanyaları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 81 ile gönderdiği resmi bir yazı ile sonlandırılmaya çalışıldı.

Doğruluk Payı'nda yer alan habere göre, Yardım Toplama Kanunu Nedir ve İlgili Maddesi Ne Söylüyor?

Bakan Soylu, illere gönderdiği “Yardım Toplama” konulu yazısında belediyeler izin almadan yardım toplayamaz dedi.

Süleyman Soylu'dan Genelge: 'Belediyeler, Valilikten İzin Almadan Yardım Toplayamaz'

Gönderilen yazı sonrası Vakıfbank yardım için gönderilen paraları kabul etmemeye başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan belediyeler de genelgeyle ilgili dava açacaklarını belirtti

Vakıfbank Yardım Hesaplarını Bloke Etmişti: İBB ve ABB Dava Açacak

Kanunun 3. maddesine göre gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler yardım toplayabilirler.

1983 yılında kabul edilen Yardım Toplama Kanunu’nun ilk maddesinde de belirtildiği üzere Kanun’un amacı; yardım toplamaya yetkili kişi ve kuruluşları belirlemek ve söz konusu yardımın amacına, toplanmasına, kullanılmasına ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek. Bu bağlamda Kanun’un 3. maddesine göre gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler yardım toplayabilirler.

Peki Süleyman Soylu'nun bahsettiği maddede ne diyor?

Soylu’nun yaptığı hatırlatma ise Kanun’un 6. maddesinde yer alıyor. “İzin alma zorunluluğu” başlıklı maddeye göre Cumhurbaşkanınca belirlenip ilan edilen dernek, kurum ve vakıflar dışındaki kişiler ve kuruluşlar; yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Bununla birlikte ilgili maddenin devamında, izin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetlerinin güvenlik kuvvetlerince derhal menedileceği ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılacağı hükmediliyor.

Madde 6 – Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, Cumhurbaşkanınca belirlenip ilan edilir. (1)

İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır.

İzin verme yetkisi bulunan makamlar neler?

İzin verme yetkisi bulunan makamlar ise 7. maddede sıralanıyor. İlgili maddeye göre söz konusu yardım toplama faaliyeti için bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa o ilin valisinden, bir ilçenin sınırları içinde ise o ilçenin kaymakamından izin alınması gerekiyor. Eğer yardım, birden fazla ili kapsıyorsa da faaliyete girişecek gerçek veya tüzel kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu ilin valisinden izin alınması gerektiği belirtiliyor.

Kısacası yardım toplama faaliyetlerinin kapsamına göre faaliyeti yürütecek kişi ya da kuruluşların ilçe kaymakamlıkları ya da il valiliklerinden izin alması öngörülmüş.

Peki, Belediye Kanunu Ne Söylüyor?

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. maddesinde, belediyelerin yetki ve görevleri sıralanıyor. 15. maddenin i) bendinde belirtildiği üzere belediyeler bağış kabul edebilirler. Belediye meclisi yetkilerinin düzenlendiği 18. maddenin g) bendinde ise şartlı bağışların kabul edilebileceği yazıyor. Ayrıca 38. maddede de belediye başkanlarının şartsız bağışları kabul edebileceği belirtiliyor. Son olarak Kanun’un 59. maddesinde belediye gelirleri arasında bağışlara da yer verilmiş.

Belediye başkanlarının şartsız bağışları kabul edebileceği belirtiliyor

İş bu süreç, 5393 sayılı Belediye Kanununun Belediye başkanının görev ve yetkileri başlıklı 38. maddesinin (l) bendindeki; “Şartsız bağışları kabul etmek” hükmüne istinaden yürütülmektedir.

Sonuç olarak Belediye Kanunu’nda belediyelerin bağış kabul edebileceği, belediye meclislerinin şartlı bağışları kabul edebileceği ve belediye başkanlarının da şartsız bağışları kabul edebileceği belirtiliyor.

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
31.03.2020

İnsan bi düşünür be geriye bakıldığında nasıl hatırlanacağım diye.. bu dünyadan gidene kadar hiç unutmayacağım ülkenin içine virüs gibi yayıldıklarını, ahlaksızlıklarını, halkı nasıl zor duruma düşürdüklerini.. yaşattıklarını.

31.03.2020

"Aganın pokunun üzerine pok olur mu ulann?!?!?" Bağış için olan paralar bile kendi kontrolünden geçsin istiyor, inanılmaz... Ha bu arada; insanlar ölüyor, bilginize...

31.03.2020

kanun ne deerse desin adamlar milleti bizden başka s...... olamaz diyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ