Borsa Rekorları Yerlinin Eseri mi? Tarihi Dipte Olan Yabancı Yatırımcı Yakın Zamanda Geri Döner mi?

Türkiye’de borsa ve devlet tahvillerinden çıkış seyrini son yıllarda sürdüren yabancı yatırımcının payı tarihi dip seviyelerine geriledi. Enflasyondaki yükselişle alternatif getiri arayışına giren yerli yatırımcı, geçen aylarda yükselişe geçen Borsa'da rekorlara neden oldu. Yabancıların payındaki düşüşle sert hareketler görülen Borsa'da yabancının geri dönüşü yakın vadede beklenmiyor. Yurt dışında da resesyon fiyatlamaları tartışılırken, borsalarda dip seviye konuşuluyor.

Yabancı yatırımcı yaklaşık 5 yıldır Türkiye'den çıkış trendini sürdürüyor.

Dünya'da Şebnem Turhan haberine göre, 2020 yılında 4,25 milyar dolar çıkış yapan yabancı portföyler, 2021 yılında 1,43 milyar dolar, 7 Ekim 2022'de 3,48 milyar dolar daha satış yaptı. 

2020’den bu yana yabancının hisse satışı toplamda 9,2 milyar doların üzerine çıktı. Yabancı yatırımcı payı Borsa İstanbul'da 2020 yılında yüzde 66’ya ulaşırken, yıl ortalaması yüzde 50’ye olmuştu. 2021’de bu oran yüzde 40 olurken, 2022'de yüzde 31,67 oldu.

Devlet iç borçlanma senetlerinde de durum hisseden farklı değil.

Devlet tahvillerinde yabancı payı, Ocak 2020'da yüzde 11,6 seviyesindeyken, Nisan ayında yüzde 7 seviyesine, 2020 sonunda da yüzde 4'ün altına inmişti. 

2021 yılını yüzde 4 seviyesinde seyreden yabancı payı 2022 yılında yüzde 3'ün altına inerken, temmuz itibarıyla yüzde 1'in de altına geriledi. 7 Ekim haftasında yüzde 0,83 ile tarihi dip seviyesine inen tahvilde yabancı payında satışlar Merkez Bankası verilerine göre yıl içinde 2 milyar doların üzerinde oldu.

TOBB ETÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, borsada uzun vadeli fonlar dışında yabancı kalmadığını dile getirirken, dönem dönem yabancı girişi olarak belirtilenlerin de günlük işlemler olduğunu söyledi.

Kısa vadede yabancıların Türkiye’ye geleceklerini düşünmediğini belirten Murat, günlük işlemcilerin seçim rallisine de katılım sağlayabileceğine, ancak önceki yıllara benzer yabancıların kalacağını düşünmediğin belirtti. 

Geri dönmek için yabancı yatırımcıların seçim sonucunu bekleyeceğini söyleyen Atılım Murat, yabancıların uygulanan ekonomi politikalarını anlamaya çalıştığını, ama enflasyona karşın uygulanan faiz politikasını anlayamadıkları o nedenle de politikaların anlaşılır hale gelene kadar uzak duracaklarını belirtti.

Borsa İstanbul'da yüksek enflasyona karşı tek alternatif kalma hali olduğunu belirten uzmanlar, yabancı payının gerilediği bu dönemde bilançolarla yükseliş beklentisinde biraz fazla prim sağlandığı belirtiliyor.

Endekste 4.000 puan hedefi bulunurken, bu kadar hızlı hareketlerin sağlıklı olmadığını belirten uzmanlar, sert yükselişlerin sert düşüşleri barındırdığına dair uyardı. 

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, yabancıların BİST'te olması halinde geçen aylarda görülen hareketlerin yaşanmayacağını söylerken, 'O harekette yabancı olsaydı yabancı hemen satar ve yükselişi durdururdu. Fiyat keşfi konusunda yabancıların desteği iyi oluyordu. Yabancı ve yerlinin dengeli bir dağılımının olması hem tahvil bonoda hem hissede adil fiyatın oluşmasında çok önem taşıyor” diye ekledi.

Hisse senedi yatırımcısı rekor sayıya ulaştı.

Hisse senedi yatırımcı sayısı yıllık bazda yüzde 17'lik artışla 2 milyon 752 bin kişiye ulaşarak rekor kırdı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndan yapılan açıklamaya göre pay senedi yatırımcı sayısı yıllık %17 artışla 18 Ekim’de 2 milyon 752 bin kişiye ulaşarak rekor kırdı. Bu rakam 31 Ekim 2021 tarihinde 2 milyon 344 bin olarak gerçekleştirmişti.

Yatırımcı sayısı bir önceki aya göre de %5 oranında arttı.

TSPB: Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları 1 trilyon lirayı aştı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından açıklanan 2022 Eylül ayı finansal piyasa özet verilerine göre; yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları, yılın dokuz ayında yüzde 97,4 oranında, son bir yılda yüzde 157 oranında büyüdü.

TSPB verilerine göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları 1 trilyon lirayı aşarak tarihi rekor seviyeye ulaştı. TSPB verileri, 2021 yılı sonunda 524,7 milyar lira olan yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları, 2022 yılı Eylül ayı sonunda 1 trilyon 36 milyar liraya çıktığını ortaya koydu.

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları enflasyonun üzerinde büyüdü.

Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarındaki büyüme, gerek yıllık (TÜFE yıllık yüzde 83,45) gerekse dokuz aylık (TÜFE dokuz aylık yüzde 52,40) enflasyonun üzerinde gerçekleşti. 

Borsa İstanbul pay senedi piyasasında, bakiyeli yatırımcı sayısı da artmaya devam ediyor. 2021 yılı sonunda 2 milyon 355 bin olan Borsa İstanbul pay senedi piyasasındaki bakiyeli yatırımcı sayısı, dokuz ayda 313 bin artarak, Eylül ayında 2 milyon 688 bine çıktı. 

TSPB verilerine göre, bu yılın dokuz ayında yerli yatırımcıların finansal varlıklarında en yüksek oranlı büyüme, pay senetlerinin yanı sıra TL mevduatlarda yaşandı. KKM etkisiyle, 2021 yılı sonunda 1 trilyon 829 milyar lira olan yerli yatırımcıların TL mevduatlarındaki varlıkları, dokuz ayda yüzde 97,5 oranında artarak Eylül 2022 sonunda 3 trilyon 613 milyar liraya çıktı.

Bank of America'nın yatırımcı anketine göre henüz piyasada dip görülmedi.

Bloomberg HT'nin aktardığına göre, ABD piyasalarında hisse senetlerinin resesyon riski gösteren fiyatlamalara sahip olduğu yorumları yapılırken, Bank of America'nın yatırımcı anketine göre henüz piyasada dip görülmedi.

Citi: ABD hisseleri resesyonu fiyatlıyor

BloombergHT'nin bir diğer haberinde de Citi stratejistlerinin değerlendirmesi ABD hisselerinin diğer birçok varlık sınıfına kıyasla resesyon fiyatlarını daha çok yansıtıyor. 

Kurumun stratejistleri, ABD'de bilanço beklentilerinde daha ileri düzeltmelerin söz konusu olduğunu ifade etti.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı